МРРБ: Санирането вече няма да бъде само лепене на стиропор

Технологии, използващи геотермална и хидротермална енергия, ще намалят разходите
23 юли 2021 14:45, Анисия Иванова
31
МРРБ: Санирането вече няма да бъде само лепене на стиропор
Снимка: МРРБ

Енергийното обновяване на сградния фонд в България вече няма да бъде само лепене на стиропор, а  устойчив строителен процес, насочен за постигане, както на европейските цели в областта на екологията и икономиката, така и на по-добри условия на живот на гражданите. Това заяви арх. Георги Коларов – съветник на министъра на регионалното развитие и благоустройството, по време на откриването на международна конференция „Енергийна ефективност в многофамилни сгради – моделът "обслужване на едно гише“ в България“, която се провежда в София.

На нея бе представен напредъкът по проекта за предоставяне на интегрирани услуги за обновяване на жилищните сгради, известен като „SHEERenov“, съобщиха от МРРБ.

Той се финансира от Програмата за научни изследвания и иновации на Европейския съюз „Хоризонт 2020“. Основната му цел е да се разработи и тества модел за предоставяне на интегрирани услуги за обновяване на жилищните сгради на територията на град София, като целта впоследствие е този модел да се възпроизведе и в други градове.

Арх. Коларов представи мерките за енергийна ефективност на сградите, заложени в Плана за възстановяване и устойчивост, както и визията на МРРБ за изпълнение на процеса оттук насетне. Той отбеляза, че при изготвяне на последния вариант на проекта за енергийно обновяване на сградния фонд от Плана за възстановяване и устойчивост е поставен акцент върху устойчивото реновиране на сградите, а енергийната ефективност е част от него, включвайки новите изисквания на ЕС, свързани с прилагането на екологични, икономически и социални критерии.

Интегрирани са и критерии от устойчивото строителство, които са в пряка връзка с обновяването на сградите. „В проектите ще бъде заложено ефикасно използване на ресурсите, което предполага  прилагането на принципа на кръговост и използването на органични материали, които съхраняват въглерод. Влаганите материали ще трябва да покриват изискванията за термичен комфорт, качество на въздуха и достъпна среда“, каза арх. Коларов. Той допълни, че чрез мащабно интегриране на възобновяеми енергийни източници и технологии, използващи геотермална и хидротермална енергия, значително ще се намалят разходите за първична енергия.

Новост ще бъде и въвеждането на „зелени обществени поръчки“ като базисен инструмент за постигане на устойчивост. „С помощта на икономически анализ на жизнения цикъл, ние целим постигане на икономическа и екологична целесъобразност на проектите. Дефинираме устойчивия строителен процес като безопасен, щадящ природата и гарантиращ ефикасно управление на отпадъците“, каза още съветникът на регионалния министър.

Арх. Коларов допълни, че са предвидени  реформи, които да подкрепят и улеснят изпълнението на проектите. Те включват създаване на звена „обслужване на едно гише“, информационна система за дигитализиране на данните по администриране и контролиране процеса на обновяване. Предвидени са и допълнителни мерки за достоверно и прецизно определяне на енергийните характеристики на сградите, анализ на жизнения цикъл за постигане на екологична и икономическа целесъобразност.

„От първостепенно значение за успешната подготовка и изпълнение на проектите за устойчиво енергийно обновяване на сградния фонд е изграждането на капацитет на работещите в държавните и общински институции, както и на всички участници в инвестиционния процес“, коментира още арх. Георги Коларов.

В тази връзка той посочи, че за ускоряване на процесите и създаването на условия за бързо усвояване на средствата в МРРБ работи експертна група, която има за цел да създаде програма за интерактивно обучение и квалификация на участващите в подготовката и реализацията на Програмата за възстановяване и устойчивост. Участниците ще бъдат запознати с устойчивото строителство и системите за оценка и ще навлязат в конкретни мерки за изпълнението на проектите. Ще изготви насоки за кандидатстване с ясни критерии и методи за оценка.

„Нашата цел е Планът да постави началото на трансформирането на строителния бранш в устойчив като част от Европейския преход към зелена икономика. Очакваме инвестициите в сградите да дадат желаните импулси в строителния сектор и цялата икономика, да доведат до разкриване на нови работни места и да подкрепят мрежата на доставки“, подчерта арх. Коларов.

Пред участниците в срещата съветникът на министъра на регионалното развитие и благоустройство информира, че в бъдещата програма за енергийна ефективност сградите са разделени на два типа – с ниска или висока енергийна характеристика. Обектите с най-ниски и лоши показатели ще получат грант за саниране, докато за зданията с високи показатели се въвежда  пилотно самоучастие. По думите на арх. Коларов заради кризата с Ковид 19 има доста хора, които са финансово затруднени и няма да могат да си позволят самоучастие за участие в програмата, затова за тях се предвижда безвъзмездна помощ. В противен случай има риск от блокиране на програмата за енергийна ефективност.  Анализите сочат, че най-ниско платежните граждани обитават сгради с ниска енергийни показатели.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То цялото съвременно строителство е лепене на стириопр няма никаква мазилка после се чудят що им мухлясвали апартаментите
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви други *** още ще се лепят?
24
2
 
1
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Пачки ше лепим у чекмеджета :)))
23
1
 
5
 
! Отговори
ИТН преди 2 години
Ще крадеме като изчегъртаме стиропора.
22
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разбраха, че от строителство на нови кутийки вече няма полза, защото и сегашните няма кой да ги купува. Та се преорентират в ремонтите.
21
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой виждал ли е кой работи в строителството?Колко взимат,а на колко ги осигуряват.А каква далавера пада?Всичко това е прах в очите.
20
0
 
8
 
! Отговори
Надблюдател преди 2 години
От толкова много приказки се разбра едно..."пари нема, действайте"! Санирането ще бъде издигнато на некакъв по-висок етап, само че некой "друг път"!
19
0
 
8
 
! Отговори
У преди 2 години
Тези сложни за разбиране планове, да ги прочете на бригадирите на терен, да преведат на изпълнителите какво ще правят всъщност. Те просто се опитват се постигнат близък до прав ъгъл, но 100% не да знаят какво е екологична и икономическа целесъобразност. Аз хващам бас за 1000лв, че изпълнението ще се размине с тези планове. По света има доста опити за къщи с ниска или нулева консумация, но е много скъпо и после пак има разходи за поддържане, за сервиз, освен това всичко старее. А дано да стане!
18
1
 
8
 
! Отговори
Хехе преди 2 години
Вече ще е без стиропор..
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пръц. Много е важно като говориш да не казваш нищо.
16
2
 
5
 
! Отговори
Пешо преди 2 години
Хайде сега е време за новите данъци. Първо жилище - стар данък, второ - 200%, трето - 300%, ... десето - 1000 % , че е пълно с тъмни прозорци и пазара трябва да се раздвижи, че брокерите взеха да прималяват от глад. Може и задължителна застраховка на жилище - за земетресение, че и застрахователите са недоволни, е ,ако стане ще фалира застрахователя и толкоз, балъците са свикнали на студена вода. Но едно е сигурно - овцете трее се стрижат!
15
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
казано по просто санирането се прекратява.
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Partisabdkata vnu4ka lili pavlova lubimata na boku koga schte varne 50 miliiona boiko ja skri v 4ujbina debelanata smradliva s sem i daschtera i s farjavna koka ja vodiha na u4ilischte taja pavlova e da prokoraturata kade se krie s milionite ns bg narid debelata psvlova na boiko drugarka be6e po komandirovki po hoteli ve4eti kade.e sega
13
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ко ко ко каза тоя?
12
0
 
12
 
! Отговори
Хахахах преди 2 години
те една чешмичка до извора, хората да си пълнят вода не могат да направят, це правят геотермална енергия. Смех
11
0
 
6
 
! Отговори
Сатир преди 2 години
Обичам наукообразни думи:В проектите ще бъде заложено ефикасно използване на ресурсите, което предполага прилагането на принципа на кръговост и използването на органични материали, които съхраняват въглерод. Влаганите материали ще трябва да покриват изискванията за термичен комфорт, качество на въздуха и достъпна среда, каза арх. Коларов. Той допълни, че чрез мащабно интегриране на възобновяеми енергийни източници и технологии, използващи геотермална и хидротермална енергия, значително ще се
10
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Време е да си раздадем по 20-30 хиляди лева за термопомпи за резиденциите на наши хора, начело с Рашков. Плебса който е саниран гласува за Герб и трябва да бъде наказан веднага!
9
1
 
7
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Стидипора на Герб кво ше го праим ре-сениране ???
8
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И колко сгради санира до момента този министър?Николко, нали?
7
3
 
26
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
Щото ако санирането беше от БСП щеше да не е със стиропор, а със златни ВиК тръби. Айде, скрийте се у лево - в дупката си...