Спекулира ли се с драстичното увеличение на цените на имотите?

Търсенето на имоти превишава предлагането
Обновена: 27 юли 2021 21:00 | 27 юли 2021 21:00, Ния Христова
128
Цените на имотите у нас вървят нагоре, а търсенето превишава предлагането. Това са наблюденията на брокери в Русенска област. Реални ли са обаче цените?
 
Даниела Станчева вече повече от година търси да купи по-голямо жилище. Категорична е, че цените на предлаганите имоти не отговарят на състоянието им.
 
"70 000 евро се искат за апартамент, който видимо има нужда от ремонт. И това става въпрос за широк център, а в центъра е още по-зле. Само заради позицията на апартамента, дори със старите мебелировки. По 70-80 хил. евро се искат за 60 кв. Никакъв шанс, просто са непосилни. За едно нормално работещо семейство, с дори и над средната работна заплата и двамата като получаваме, и нямаме никаква възможност", обясни пред Bulgaria ON AIR Станчева.
 
Анализаторите смятат, че състоянието на пазара през първата половина на годината е отражение на последиците от епидемията. Забелязва се драстично увеличение в търсенето на определен тип имоти.
 
"Определено се търсят по-големи жилища с повече стаи. Наистина продавачите, това си е пазар, използват момента и завишават цените си, на своите имоти", подчерта председателят на Асоциацията на русенските брокери Марин Гюрчев.
 
За последните 6 месеца цените на имотите са се увеличили около 8-9%.
 
"Ще се вдигнат цените на жилищата, поради простата причина, че стоките в строителството се завишават. Има една така тенденция за нарастване цените на стоките в строителството с 10, 20, 30, 40% през последните месеци", посочи още Гюрчев.
 
Голяма част от ръста на цените е продиктуван и от това, че търсенето превишава предлагането. Това е тенденция на световния пазар, като се очаква до края на годината цените у нас да се повишат с до 12%.
 
Вижте повече в репортажа.

128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Друго си е да завишиш цената на панелка от 90те години защото през 2020/2021-а година са се завишили цените на материалите :)
101
3
 
29
 
! Отговори
Дааа преди 2 месеца
Търся определен имот и наблюдавам нон стоп пазара. Никакво движение. Едно и също стои повече от година. Липсват купувачи. Продавачи, изобилие. Чиста спекула и пране на корупционни пари. Това ми говорят високите цени.
100
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вдигали се цените заради оскъпено строителство, а панелките защо се вдигат? А наемите в новите тухли защо падат? А? Тези неудобните въпроси какво ще ги правим?
99
1
 
4
 
! Отговори
Давам един пример преди 2 месеца
До Хитро /93/ - Как преди няколко години се разбра, че един възрастен съсед е починал? Човекът беше над 80 г., вдовец. Синът му е в САЩ. В София живее негова възрастна братовчедка, която също е сама. Двамата се разбрали всеки ден да се чуват по телефона. Един ден дядото не се обадил на братовчедка си. Тя му звъняла няколко пъти, но той не отговарял. На следващия ден му позвъняла сутринта и след като не отговорил тя дойде и заедно с други съседи разбиха врата. Намериха дядото починал.
98
0
 
4
 
! Отговори
До Хитро преди 2 месеца
Не постъпват така, защото деца и другите им близки роднини са в София. Тук са приятелите им, бившите им колеги и съученици и ако детето им работи в чужбина, има към кого да се обърнат за множество дребни услуги. Има и с кого да си ходят на гости или в кварталното кафене. А в спокойния малък град не познават никого. За селата да не говорим, там стана опасно за самотни възрастни хора.
97
6
 
22
 
! Отговори
пецата преди 2 месеца
имотите не са скъпи просто вие нямате пари, изхода е да не продавате труда си на безценица , 100 хил евро един среден бизнесмен ги изкарва за няколко месеца чиста печалба на гърба на работници бачкащи за ниски заплати, ако трябва да плаща 2000-3000 лв заплата и вие ще можете да си позволите имот и бизнесмена няма да може да акумулира толкова пари от вашия труд
96
0
 
8
 
! Отговори
пецата преди 2 месеца
маняк кой ще ти продаде 200 дк земя за тея пари , такива декари на куп струват около 500 хил до 700 хил лв , тя 3-4 категория е по1000лв декара, а 1ва е вече по 2000хилки , фермерите изкупуват като подивели ти къде ще се вредиш, това да се купува земя беше 2006-8, сега вече е мноооого късно освен ако нямаш 1 млн евра да накупиш бая декари , 100 декара 5-6 категория ти дават по 1000 лв на година за 1ва не знам може би 4-5 хил , няма аванта
95
7
 
9
 
! Отговори
пецата преди 2 месеца
строителните материали наистина се надуха , онзи ден гледам 1 плоскост ОСБ 92 лв ,това е цена за пресовани стърготини, преди 2-3 години 1 плоскост беше около 25-30 лв и с такива плоскости обшиваха заведения по плажа, сега вече не е изгодно, само с камъш даже с ютонг е по евтиномайсторите също вдигнаха цените защото имат много работа, инфлацията е факт само крачка ни дели до хиперинфлация
94
1
 
20
 
! Отговори
Пич преди 2 месеца
До Хитро, те Българите ако имаха мозък щяха ли да са на това дередже
93
1
 
10
 
! Отговори
спекулира се булка преди 2 месеца
яко се спекулира и баш с имотине най- се спекулира - аре да се ваксинирате и по-бързо, че графика изостава и ще орежат евро-фондовете от Брюксел
92
4
 
30
 
! Отговори
Хитро преди 2 месеца
Чудя се защо софийските пенсионери се натискат в ko4инkaта и се оплакват от ниски пенсии и стандарт, а не си продадат скъпите софийски жилища и не си купят същия размер на 1/3 цена в някой по спокоен град. С разликата от 100 000 могат да живеят човешки до края на дните си - 200 месеца по 1000 лв. допълнителна пенсия!
91
1
 
17
 
! Отговори
123 преди 2 месеца
Всичко е изкупува "за инвестиция". 9 милиарда лева са раздадени без търг на наши хора и все трябва да отидат някъде.
90
11
 
8
 
! Отговори
Варианти преди 2 месеца
Някой много упорито разубеждава хората да не си купуват жилище. Защо ли го прави? Или от хедж фондовете му плащат, та хората да си дават парите на тях с надеждата за получават хиляди под формата на МЕСЕЧНА лихва, или завалията си няма жилище, няма и пари и се надява да разубеди потенциалните купувачи, та като няма кой да купува цените да паднат и да си купи и той.
89
10
 
6
 
! Отговори
Варианти преди 2 месеца
Някой много упорито разубеждава хората да не си купуват жилище. Защо ли го прави? Или от хедж фондовете му плащат, та хората да си дават парите на тях с надеждата за получават хиляди под формата на МЕСЕЧНА лихва, или завалията си няма жилище, няма и пари и се надява да разубеди потенциалните купувачи, та като няма кой да купува цените да паднат и да си купи и той.
88
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ами то след 20 год., извън 6-те големи български града ще живеят само пенсионери и индианси. Кой и защо да си купи апартамент във Видин, Враца, Монтана, Ловеч, Плевен, Габрово,Велико Търново, Шумен, Разград, Добрич, Силистра, Ямбол, Димитровград, Казанлък, Смолян, Пазрджик, Благоевград!? Там има цели блокове които са на 60% празни , а останалите 40% са пенсионери, чиито деца са в София или чужбина.
87
3
 
29
 
! Отговори
Истината е проста преди 2 месеца
Жилища се търсят, но хората имат претенции - състояние на жилището, на общите части и на инфраструктурата, местоположение, гледката от прозорците, има ли наблизо училище, детска градина, супермаркети и други магазини, метро и т.н. Опитват се да научат нещо и за съседите. В София трудно се намира жилище, което да отговаря на всички тези критерии и затова такова струва скъпо. Останалите продавачи по подражание също надуват цените, но предлаганото от тях не отговаря на изискванията и не го купуват
86
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В Клуж също. Никой не размита за вас в Клуж и Будапеща. Има и една друга - в чуждо село и керемидите бивт. Така че, гуд лак с прокопсването в Клуж и Будапеща.
85
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Само дето в Будапеща можеш само да кимаш с глава и да мъцаш. Нито имаш работа, нито приятели, нито нищо.
84
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До ЧокиПовечето семейства или млади хора, закупуват жилище, не с цел да продават, а за да живеят в тях!
83
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
БАЛОНЪТ СЕ НАДУВА, БАЛОНЪТ СЕ НАДУВА И ГЛЕДАЙТЕ ДА СТЕ СИ ПРБРАЛИ МАНГИЗИТЕ ПРЕДИ ДА Е КАЗАЛ ПРАС!!! СЛЕД ТОВА ЩЕ Е КЪСНО.