"Пластмасовите" домати: Сорт, който издържа на всичко

Годината е трудна за всички земеделци, заяви производителят Елисавета Витанова
7 авг 2021 18:44, Ния Христова
134
"Пластмасовите" домати: Сорт, който издържа на всичко
Снимка: БГНЕС
"За съжаление тази година е трудна за всички земеделци. В началото беше много сухо, после имаше много дъждове. В момента горещините оказват много негативно влияние – растенията са под стрес - плодовете нямат нужната сладост, зеленчуците не растат и не стават такива, каквито трябва да бъдат". 
 
Това каза пред БГНЕС земеделският производител Елисавета Витанова, която е сред продаващите стоката си на пазар "Римската стена".
 
"Стараем се освен с поливане, да облекчим това състояние като използваме микробиологичен препарат, за да придобият защита и да не са под стрес. Препаратът представлява щамове на микроорганизми, които подпомагат растението да може да се храни по-добре, да създава защитни сили и по този начин да устоява на катаклизмите на природата", обяснява Витанова.
 
Тя признава, че заради променливото време търпи загуби, но те са само по отношение на сините сливи, където тази година тя е над 60%.
Още по темата
 
Евгени Караиванов пък ни разкрива, че т.нар. пластмасови домати не са ГМО, а вид семена.
 
"Т.нар "пластмасови домати" са направени така, че да дават по 15-20 т. от декар, да издържат по един месец и затова вътре са дърво", обяснява фермерът от Първомайско.
 
И добавя, че разчита на български сортове, което се оценява от купувачите.
 
"Ранните ми домати бяха турски сорт, сегашните ми са "Розова магия", "Розов блян" и "Биволско сърце" и затова са вкусни", твърди Караиванов, пред чиито щанд не спират да се тълпят желаещи да си купят от вкусната му стока – домати, краставици, чушки, моркови, патладжани, царевица и др.
 
Той допълва още, че въпреки горещините и факта, че били подминати от дъждовете и градушките, той няма проблем с напояването на продукцията - за разлика от негови колеги, чиито кладенци пресъхнаха и се оплакаха от недостиг на вода.
 
"Не чувствам намаление на реколтата. Поливам всеки ден, при мен няма проблем, защото аз съм до реката", обяснява Караиванов и пояснява, че тори продукцията с италианска пилешка тор, за която гарантира, няма никакви животински хормони.
 
"В България не знам дали е призната като биопроизводството, но в Европа е", уверява земеделецът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
2
 
1
 
! Отговори
само преди 2 години
де не става за ядене
110
1
 
5
 
! Отговори
@@@ преди 2 години
Като дете съм помагал, нашите гледаха домати за износ.Беряха се зелени с червена точка в центъра, от местният пункт в село даваха амбалаж в който се слагаха и едни специални ленти.Всеки ден се бере и се предаваха на пункта.От декар сме стигали до почти 10 тона предадена продукция.Така че изнасяхме градински домат, поне в нашия край.
109
0
 
17
 
! Отговори
ДАЛЕЧНАТА ЗАСТАВА преди 2 години
Някога преди много ,ама много години по време на тъмният социализъм,от училище ни заведоха на средношколско бригада в Цалапица,едно голямо уредено село.Бригадата условно беше разделена на две части,едната береше домати,а другата ги сортираше,по-точно машини ги сортираха,а ние ги редяхме в нови дървени щайги,на които лепвахме етикет "Булгарплодекспорт".Блоковете с домати бяха безкрайни.Доматите има изключителен вкус и аромат-направо опияняващ.
108
0
 
20
 
! Отговори
На пазара преди 2 години
доматите са съвсем различни от гледаните в домашната градина.Домашните просто не издържат повече от два дни след беритбата.Не че не стават за ядене, но губят "търговски вид".Тези в магазина са 100% специални сортове за търговия-устойчиви на транспорт и съхранение.Освен това се берат недозрели и в последствие се обработват допълнително за устойчивост.А за биволското сърце-смехория!Никой не гледа този сорт промишлено. Едно растение дава не повече от 7-8 домата-огромни , но само толкова.Личен опит.
107
0
 
12
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 2 години
На тези сергии всички домати стават български.
106
2
 
8
 
! Отговори
ОХ БАБАЧКо преди 2 години
БИВОЛСКО СЪРЦЕ И ОТГОРЕ СОЛЧИЦА И МАЛКО ОЛИО И РАКИЙКА ОХ ОХ ОХ ЛЯТНА ЖЕГА И КАРНОБАТСКА МАСТИЙКА
105
6
 
6
 
! Отговори
Аре стига! преди 2 години
И домат си има като в миналото, и всичко. Просто нещата са на друга плоскост. Нармага ако не си продаде доматите ги изхвърляше за зоб на прасетата. Ама частника ако го направи почва да реве с горчиви сълзи. Защото това са му парите да оправи зъбите на детето си. Естествено, че частника ще слага пластмасов домат! Там да трае колкото може! Какво ви е длъжен на вас частника ?
104
3
 
19
 
! Отговори
Скептик преди 2 години
Ами къде са обикновените червени кръгли вкусни домати. Идеал ли бяха. Вместо тях - сладък розов домат. Ами ако искам сладко ще си взема диня или пъпеш бе, хайвани. Ама розовите давали много. Ами тогава намалете цените бе. Ама искали вода и нямали трайност у затова били скъпи. Ей няма угодия на алчността
103
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен След 30 години демокрация ,пластмасови домати . Велико постижение ! А ! И банани ,ехеи. и .и ,банани.и. и ..
102
4
 
4
 
! Отговори
Хе хе хе преди 2 години
До баба Пена от Виена.......Даже и домати нямахме ......какви рози ,какви сърца ....Нищо нямахме ,само хрупахме тревица и лапад ....нали ?
101
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 99 Само за фРГ ,пресните домати са десетки хиляди тонове . Нали и немските тирове ,заедно с българските ,стояха и чакаха дни да бъдат натоварени . Основният износ ставаше чрез СО МАТ ,но идваха и Норвежки ,Холандски хладилни камиони .
100
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 86 (2015 и 2016 год); Всъщност заедно с дървените вносни сортове домати които внесохме , внесохме и болестите им ,на които родните сортове не издържат.Пръскане с препарати не помага ,понеже в бг-то и препаратите са менте и ако ви останат няколко читави домата, миришат на болница ! Спасението е селекция и пръскане с качествени (предимно вносни) пепарати и био-препарати .Естествено и спазване на срокове (сезони).Аз така спасих доматите (и себе си) и имам домати до първи слани -края на ноември.
99
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като пръднеш мерише ли на полипропилен и бакелит.
98
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До баба Пена от ВиенаИмаше, имаше биволско сърце, розови домати, даже и някакви големи, които бяха български, но ги наричахме гръцки домати, хората имаха по селата такива български сортове, имаше и Ком , не най-добрия български сорт, но ставаха , имаше и дълги домати за консерви, такива брахме на бригада!
97
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, издържат на всичко. Даже трудно могат да бъдат сдъвкани.
96
0
 
12
 
! Отговори
комбайнер преди 2 години
Абе кой ти гледа колко ама кравата. Като се изчисти краварника ,тонове излизат. Туй нещо отива в полето. И там гние. Иначе що ги правим тез планини от говня. В АПК то. Агронома гледа къде какво се сее. И всичко ставаше и нямаше нитрати и отровени.
95
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ГМО са направени така, че самите растения произвеждат ТОКСИНИ , но тези токсини попадат в тялото ви и се трупат, отделно и унищожават естествените растения, отделно и самата почва се изтощава,а химикалите унищожават и необходимите за растенията бактерии и почвата става негодна за използване години наред, но за сметка на това ставате зависими от химикалите,като от дрогата - зависими,за да получите продукция от тази съсипана почва,а отделно и умишлено тези компании унищожават естествените растения
94
7
 
18
 
! Отговори
баба Пена от Виена преди 2 години
Нямаше розови домати. Не помня такива. Нямаше и биволско сърца.Имаше други сортове . Български приспособени към нашия климат.о вкусове. Събираш семки и догодина пак. Тъй на баба знае.
93
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Правете ракия от тия дървени домати.Доматена ракия родно производство.
92
1
 
14
 
! Отговори
Химика до 101 преди 2 години
Иска ми се да ви преподам бърз урок по елементарна химия (безплатно), но ограниченията във форума ме затрудняват. Без значение дали имаме оборска или изкуствена тор търсим нитрати, които се обръщат в нитриди предимно (клетъчната мембрана на растението не пропуска друго най общо). Не засягам проблема с фосфора, а само с азота. Повтарям - не можете да дозирате оборската тор като азот бе човек! Просто кравата ака различно!