Въпреки скока на новозаразени с коронавирус, без ограничения за бизнеса

Д-р Златанов подчерта, че няма неяснота по рамките на затваряне
15 авг 2021 12:20, Петя Славова
146
Въпреки скока на новозаразени с коронавирус, без ограничения за бизнеса
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"На този етап не се очакват допълнителни ограничения и затваряне на бизнеси заради нарастващите случаи на COVID-19". Това заяви пред БНР д-р Александър Златанов, заместник-министър на здравеопазването.

Той подчерта, че страната съвсем скоро е влязла в жълтата зона по заболеваемост от коронавируса и в Европа сме на 20 място.

По думите на д-р Златанов няма разнопосочни мнения в екипа на здравните власти за това как трябва да се подхожда в борбата с пандемията:

"Екипът има много ясен план, който е рамката, но се издават и конкретни заповеди. Няма неяснота".

Още по темата

Според него по-скоро е било грешка или объркване на директора на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев, който преди дни обяви пред bTV предстоящо въвеждане на по-строги противоепидемични мерки в София.

Заместник-министърът на здравеопазването призова отново за самодисциплина и спазване на противоепидемичните мерки: "Спазването на мерките сега е много по-важно, за да не попаднем в червената зона. Или да си дадем да достигнем до червената зона много по-късно, когато повече хора ще са добили пълен имунитет след ваксинацията, а не да добиват имунитет през боледуване. ... Не е личен избор носенето на маска, личен избор е решението на човека какво ще направи със себе си. Когато това засяга обществото, това вече не е личен избор, а задължение на човека - с оглед на здравето на обществото".

Д-р Златанов посочи, че има завишен интерес към ваксинации: "Когато българинът види, че опасността е непосредствена, предприема някакви мерки. ... Разполагаме с ресурси - има достатъчно видове ваксини, има разкрити много пунктове".

По думите му, ако едно заведение е с имунизиран персонал 100%, те могат да работят без риск, ако са организирали добре и клиентите им да са ваксинирани, няма да се налага да бъдат затваряни.

"Разработваме един пакет от НЗОК за диагностициране и лечение на леките случаи на COVID-19 извън лечебните заведения от общопрактикуващите лекари", съобщи зам.-министърът на здравеопазване и посочи, че вероятно още следващата седмица ще е завършен.

Според него Здравната каса ще може да финансира този пакет.

Д-р Александър Златанов обясни, че методиката за изплащане на 1000 лева за медиците, работещи с Covid пациенти, е водила до демотивация и подчерта, че новата методика на МЗ е справедлива: "Нека разходваме разумно средствата и да има разлика между тези, които работят 24 часа в тази среда и тези, които работят по-малко".

Той потвърди, че без актуализация на бюджета системата на здравеопазването няма да може да работи спокойно и персоналът да бъде компенсиран със средства за риска, който поема.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
8
 
15
 
! Отговори
Кал-Ел преди 2 години
В така наречените ваксини има клетки от гниещи трупове на животни. Така се получава чума и антракс. Това е единствения начин познат на човечеството да се зарази някой. Вакснираните получават чума на няколко дози.
16
22
 
5
 
! Отговори
Бay преди 2 години
До 13 Любимо ми е как ако някой не е на твоето мнение е ***. Това произлиза от огромното самочувствие на ***. "моето мнение е правилното, защото съм много умен!" :D
15
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това с ограниченията имаше някакъв смисъл миналата година, когато болниците бяха напълно неподготвени и поради това се претовариха. Сега би трябвало да имат опит, да знаят какво да правят, как да се организират и най-важното какви лечения вършат работа и кои са се оказали безполезни, и съответно да не се претоварят. Ако отново има претоварване, значи и това правителство не си е свършило работата.
14
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не затваряйте нищо, ще излезете лоши.
13
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бау, я се скрий обратно в пещерата на троловете и не занимавай хората с твоята лицемерна персона !
12
36
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да му мислят неваксинираните. Няма да стъпя в кръчма, ако няма на вратата , че всички са ваксинирани заедно с персонала. Пълен бойкот
11
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще затворят всичко пак, ама нека му дойде времето
10
22
 
2
 
! Отговори
Бay преди 2 години
До 6 Определено не съм особено важен или пък някой да ме слуша. Добре, че *** може да протестира само с минуси :D
9
2
 
25
 
! Отговори
до 2 преди 2 години
- Как е новият зет?- Голям късмет извадихме, много добро момче, произхожда от ваксинирано семейство:))) Извън шегата, в заглавието няма смисъл - какъв короновирус, какви ограничения, а и какъв бизнес у нас?
8
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Писаха планове, показваха таблици и накря едно нищо. Като всяко правило/закон в България - не струват повече от хартията на която са написани.
7
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз ако съм минисътр за да няма протести ще кажа каквото ще става от сега да знаете че докато съм министър няма да затворя нищо.
6
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Бay Щом ти си съгласен, всички сме по спокойни.
5
4
 
31
 
! Отговори
не разбрал преди 2 години
Защо трябва да има ограничения?!Който си е заразен си е заразен, света няма да свърши.
4
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Новината е, че няма новина. Ок, бива.
3
28
 
2
 
! Отговори
Бay преди 2 години
рискуват, но добре.
2
26
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Двама ваксъри се разхождали в парка. След 5 минути започнали да издъхват и единия казал - я, пейка, дай да си починем. Седнали и починали.
1
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Затова трябва да се правят превантивни протести от време на време като се затварят магистрали итн