"Шумяща маркировка" оскъпил участък на "Тракия" с 600 бона

Поставената маркировка е в разрез със законодателството?
18 авг 2021 20:27, Ния Христова
67
Възможно ли е поставянето на "шумна" маркировка на магистрала "Тракия" да оскъпи ремонтиран участък с 600 000 лв.? Пътния експерт Диана Русинова смята, че на магистралата е поставена маркировка, която е в разрез със законодателството, но боята за километър е по-скъпа с 50 000 лв.
 
На новите 40 км на АМ "Тракия" между всички платна е поставена т. нар. "шумяща" маркировка. Според закона това обаче е недопустимо.
 
"Крайната лента, откъм банкета може да бъде изпълнена с онази прословута релефна маркировка, която шуми и като настъпим чуваме някакъв звук. Другите ленти трябва да са с най-обикновена пътна маркировка, която пак трябва да има светлоотразителни перли, но не трябва да шуми", коментира пред Bulgaria ON AIR Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики.
 
Причината да се поставя само в дясната част на пътя е да сигнализира на шофьорите, че има опасност да напуснат активното платно. Поставянето на релефните ивици, ремонтът на 40-км участък се оскъпява с над половин милион. 
 
Диана Русинова пресмята, че това струва на АПИ по 50 000 на км., или общо 600 000 лв. отгоре.
 
"Освен, че е сложена толкова по-скъпо струващата маркировка, тя не покрива и минималните норми, независимо от това, че АПИ организира едни театър, като ни покани на 195 км, заедно да замерваме с тях. Всъщност те отказаха да замерят в другите участъци, където бяхме открили проблеми. Те си замериха на едни 500м, които си бяха определили", добави тя.
 
Русинова подала сигнал и към Пътната агенция. Оттам обаче твърдят, че не за запознати.
 
"Тези въпросни независими експерти, които проверяваха, са в много близки приятелски отношения с изпълнители, които са монтирали еластичните огради, и са поставяли маркировката. Много често тези независими проверяващи са канени по различни мероприятия, организирани от други НПО-та. Свързани са и с други фирми, която поставят мантинели и консумативи, свързани с пътната безопасност", уточни експертът.  
 
Според Русинова, част от мантинелите и терминалите, които струват по 11 000 лв., също не отговарят на изискванията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега махат тия ленти и ще слагат нови - кодирани да свирят на Слави песните!Така може да не си пускате радио Веселина в колата!
29
5
 
11
 
! Отговори
До преди 2 години
Коментар 35.гербер,Радев да не строи магистрали,вашето момче,беше маняк на тях,всеки ден пътуваше и контролира работници,даже се събличаше и подаряваше дрехите си.ама сте како коне с капаци и не виждате истината.слепи сте
28
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дрън дрън,Към проекта има спецификация на материалите.Проекта има задание с подпис, има изготвил проекта, пак с подпис, има надзор и пр. Щом е "незаконно" да отива на съд. Останалите мисли, експертката може да задържи за себе си. Иначе,участъка е готов, да му мислят законниците които не могат да завършат Хемус.Та такива са моите мисли по темата.
27
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ПътникА сега при Радев как е магистралата, перфектна ли е вече?
26
1
 
14
 
! Отговори
Хсбсбсйй преди 2 години
Голяма мъка е да караш по Тракия. Има нужда от 3 ленти, защото в дясната постоянно има тирове и автобуси. В лявата пък фучат спортисти с джипове, беемвета, аудита и пр. И ако си нормален шофьор с обикновена кола, то постоянно се вмъкваш между тировете и изпреварваш и такова шофиране уморява адски много. С три ленти този проблем нямаше да го има и дясната нямаше да е толкова разбита.
25
8
 
16
 
! Отговори
Зайо Байо преди 2 години
Тази същата госпожа Диана Русинова е просто една мошеничка, а въпросния европейски център е просто една фондациийка през която се опитва да смуче средства. Уж като експерт същата госпожа ни побърка с едни опити да прокара една улица - кв. Яоворов от страната на Гео Милев. Същата тази е с проекта дето да брои дуппите от космоса. Не знам защо постоянно и дават думата по разни медии.
24
18
 
21
 
! Отговори
Пътник преди 2 години
Преди седмица пътувах по магистралата ,ми то имаше трева излязла по ограничаване на двете линии,на места я бяха напръскали и е изсъхнала,мисля ,че така и за такива пари това не е магистрала.явно милиони са влезли в чекмеджето.а може милиарди и кюлчета.срам за хубавата ни родина.на отбивките по магистралата беше като тоалетни.и да спрете за отдих,,лъхаше на урина, а имаше и ***,кофите за смет препълнени.е това е магистралата на Боко.
23
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
50 лева на линеен метър оскъпяване?Не знам в магазина не мога да го намеря , добра ли цената или не?Нека експертите кажат от какви материали се прави .Но цената си е тузарски разход, тя и ектрата от това си е тузарска.
22
4
 
2
 
! Отговори
до ПРОФЕСОР ПРЪЦ преди 2 години
Професор Т'ъпак.
21
7
 
10
 
! Отговори
сссс преди 2 години
Няма проблем... Боци ще възложи за 1-2 млн да е махнат...нЕкви 600 000 лв, ще изкараме още поне 1 млн -
20
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименДО КАТАСТРОФИРАЛИЯ.Явно лошо си ударил главата си при катастрофата
19
7
 
11
 
! Отговори
69 преди 2 години
дойдат ли *** на влас се спира строителството на пътища, това е така от началото на прехода, Бойко Борисов е номер 1.
18
21
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Маркировката е супер полезна. Преди време заспах от умора, като шофирах и катастрофирах. Ако имаше, такава маркировка, това нямаше да се случи...
17
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В бяла държава след такава далавера с камерите на КАПШ щяха да спрат да плащат винетки, докато не се разбере, кой е взел комисиона и не влезе в затвора. Доколкото си спомняме обаче, далаверата стана благосарение на главния каскет
16
15
 
6
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Тук ще падне чегъртане..,
15
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До За това също ли?Да, защото е пуснал участъка в експлоатация, а сега си прави реклама на чужд гръб.
14
29
 
23
 
! Отговори
ПРОФЕСОР ПРЪЦ преди 2 години
ГЕРБ ООД... Строим всичко на най добри цени(за нас)
13
5
 
10
 
! Отговори
За това също ли? преди 2 години
И затова ли ви е виновен президента и новото правителство? Понеже преобладават такива настроения...
12
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според мен сега трябва да се плати 10 милиона на фирма близка до Радо шишарката и хунтата му да разрушат целият път. Това е скандално!!! Точно с тези 600 хил. щяхме да оправим държава. Браво на г-жа Никой.
11
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е ншщо в сравнение с грабежа от пътните камери. Там изгоря над един милиард. Някой ще пита ли Тиквун