Скок в цените на имотите и по Черноморието, купуваме за по 1000 евро на кв.м

Българите остават основни купувачи, най-търсени - двустайните апартаменти
18 авг 2021 14:25, Петя Славова
92
Скок в цените на имотите и по Черноморието, купуваме за по 1000 евро на кв.м
Снимка: Bulgaria ON AIR

Цените на ваканционните имоти по Черноморието нарастват и достигат 1000 евро на кв. м през второто тримесечие, сочат данни на агенцията за недвижими имоти Arco Real Estate.

Засилен е интересът към закупуването на имоти в курорта "Св. Св. Константин и Елена", където цените понякога надвишават 1000 евро на кв. м, сочат данните на компанията. Запазва се и интересът към Южното Черноморие, като през второто тримесечие Несебър отчита ръст на продажбите с 55% спрямо първото тримесечие и с 61% на годишна база.

Българите остават основни купувачи на ваканционни имоти. Най-търсени са двустайните апартаменти в диапазона 20 хил. – 30 хил. евро и тристайните до 50 хил. - 60 хил. евро без такса поддръжка. Търсят се и селски къщи в близост до морето на цени между 50 хил. – 70 хил. евро.

В същото време липсват вторични продажби по Черноморието, а пълната заетост на комплексите създава предизвикателства при закупуването на имот, отчита Arco.

Данните на компанията за жилищния пазар у нас като цяло сочат повишаване на скоростта, с която се сключват сделките, намаляване на коментарите в цените и свиване на предлагането на имоти, което води до покачване на цените. Сред другите фактори за ръста на цените на жилищата агенцията посочва поскъпването на строителните материали, атрактивните ниски лихви по ипотечните кредити, промените в ЗУТ, които предвиждат повече общи части, както и разговорите в посока влизане в еврозоната, които стимулират инвестициите в имоти.

Голяма част от активността на купувачите се дължи и на атрактивните лихвени проценти по ипотечните кредити и търсенето на алтернатива, в която да инвестират спестяванията си и да получат допълнителна доходност, се посочва в доклада, информира Investor.bg.

В София вписаните сделки с имоти през второто тримесечие нараснаха с 35% на годишна база, а в цялата страна от началото на годината има тенденция за ръст на броя на сделките с ипотечен кредит. От началото на годината покачването е с 35%.

В столицата през второто тримесечие търсенето на тристайни апартаменти леко намалява и те почти достигат нивото на двустайните. Търсени са както завършени (с акт 16) имоти, така и се повишават сделките "на зелено". Данните на Arco сочат, че сделките за завършени двустайни апартаменти се случват на цени в диапазона 120 хил. – 140 хил. евро, като цената може да достигне и до 150 хил. евро, ако е включено паркомясто. Сделките за тристайни апартаменти са на нива от 160 хил. евро нагоре.

Жилищата се търсят предимно за лично ползване, но през последния месец има търсения и на жилища с инвестиционна цел – отдаване под наем или препродажба, отчитат авторите на доклада.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
8
 
! Отговори
бачкатор 3 преди 2 години
До до бачкатор 2 Ами строим предимно на север от Варна, на различни места. Качеството не е толкова лошо, но се ползват евтини материали.
41
0
 
4
 
! Отговори
До ДО 54 преди 2 години
Вярно е, купувачите са разнообразни. Не, че няма софиянци, но не е като да са основната група купувачи. Най-лесно е по регистрационните табели на колите да се ориентираш. Не са много софийските, дори бих казал, че са рядкост. Разбира се, не говоря за сезона, тогава си е хаос :)
40
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да купуват. След 5 до 10 години като се вдигне нивото на морето и ги залее ще ги питам тогава къв ше го дъвчат. Осъзнайте се навреме и бягайте към вътрешноста на страната далеч от морето. Времената се менят апокалипсиса наближава. Знам и съм уверен че много народ ще ме помислят за луд но това си е за тяхна сметка. Аз живея на 800 метра над морското равнище така че аз съм защитен от наводнение.
39
1
 
27
 
! Отговори
бачкатор 2 преди 2 години
Много скубят фирмите за стопанисване, 1500 лв такса поддръжка, отделно ти продават тока и водата на техни си цени- със 200% надценка! Кубик вода стига до 20 лв,а дойде ли ноември затварят всичко, спират тока и водата и не можеш да ги намериш до април. Данъците и сметките по жилището си ги плаща собственика отделно разбира се, таксата поддръжка реално не включва нищо, максимум някоя крушка да сменят,за мухъл и прокапали покриви си плащат собствениците отделно. Почивката излиза по-солена от морето
38
3
 
2
 
! Отговори
Принтер преди 2 години
До До Принтер: Браво! Объртил си се ако си купил на нещо повече от 200 на квадрат на морето. надявам се че не е със заем. Щото ако е със заем ще се вътриш докато го изплатиш.
37
1
 
13
 
! Отговори
До БЪЛГАРИ или СОФИЯ преди 2 години
Живея в малък град на морето и при нас купуват всякакви хора. Забелязва се отстъпление на руснаци, които продаваха доста изгодно и много българи си накупиха ваканционни имоти. В нова кооперация точно да нас имам съседи от най-различни градове, но нито един от София. Те са 12 апартамента само, но все пак....
36
0
 
10
 
! Отговори
До бачкатор преди 2 години
Зависи къде строите. Една и съща квадратура и качество може да струва 45хил лева, може да струва и 45хил евро. Едно е на Слънчев бряг, Друго е в Несебър или Поморие. Примерно
35
6
 
14
 
! Отговори
Обективен преди 2 години
Най-хубавото на морето ни е, че е далече от София и не се налага да гледаме тези противняци. Разбира се, през сезона пълнят опела с щайги, товарят си *** и налазват за една-две нощувки. Тогава е малко неприятно, но е само за два месеца. През останалото време е рай.
34
1
 
30
 
! Отговори
бачкатор преди 2 години
Работя в строителството по морето и е пълно с апартаменти за продан. Наскоро от фирмата продадоха 8 двустайни по 45 х.лв и 5 студия по 35 х.лв, но това са жилища, които могат да се ползват 2-3 месеца в годината. Извън сезона е проблем да се живее там, далече е от магазини, далече са от морския бряг, няма работещи заведения през зимата. А ако е на управление от фирма, разходите са над 1500 лв на година за стопанисване, даже зимата на отделни сгради им спират тока и водата, за да не стават аварии.
33
0
 
0
 
! Отговори
До Принтер преди 2 години
Да. Отдавна. Пожелавам ти да успееш някой ден.
32
2
 
14
 
! Отговори
Джо преди 2 години
Не, не купуваме нищо там. Даже на почивка не ходим.
31
2
 
24
 
! Отговори
Хахаха преди 2 години
Купувайте. Всичко над 400 евро квадрата в тези курорти е чиста спекулация. Като ви включат месечна такса поддръжка и като сметнеш, че летния сезон в България е има-няма 2 месеца и половина, ако го взимаш с инвестиционна цел, си се прецакал и набутал отвсякъде. Изключвам хората, които са си взели само и единствено за собствено ползване.
30
21
 
8
 
! Отговори
Искра преди 2 години
Семейният ни ваканционен имот на морето го купихме през 2015-а година за 27 000 евро. Най-добрата покупка през живота ми. Ходим си на почивка когато пожелаем, прекарваме и коледните и новогодишни празници там. Хората са приветливи, възпитани, със собствени бизнеси или високо квалифицирани работници от цялата страна. Все едно не сме в България
29
1
 
2
 
! Отговори
Зависи преди 2 години
какво купувате. Има имоти и за повече от 1000 евро/кв.м.
28
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е важно за, колко се продават, а за колко се купуват... Хората с пари си купиха отдавна.
27
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така в !Подпорни стени ,навсякъде се търсят !
26
1
 
12
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 2 години
Пете ЯСНО НИ Е ЧЕ,ИМА СКРИТА РЕКЛАМА.ПАРИТЕ ЩЕ СВЪРШАТ МИЛИАРДИТЕ ОТ ОРДИТЕ НА МАФИЯТА ЩЕ СЕ НАСИТИ С КУФРАЖ И ПАСЛЕ ПОНЕ 30%НАДОЛУ
25
4
 
3
 
! Отговори
До Принтер преди 2 години
Гроздето кисело, а ? :)
24
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези с 20+годишните ипотеки да внимават много, защото след 5-6 години ще им се стъжни, когато лихвите почнат да нарастват. Банките сега точат секирата. Ако ще пазарувате, гледайте до 10години макс да сте оправили ипотеката.
23
2
 
28
 
! Отговори
Принтер преди 2 години
Тази новина достига до вас по молба на ... гладен брокер! Намаляващо и обедняващо население, на русняците им стана тясно в българия заради имперската политика на кремъл, по морето яко чалга, ковид и мутри по плажовете. на тия имоти и сто евро на квадрат са им много.