Скок в цените на имотите и по Черноморието, купуваме за по 1000 евро на кв.м

Българите остават основни купувачи, най-търсени - двустайните апартаменти
18 авг 2021 14:25, Петя Славова
92
Скок в цените на имотите и по Черноморието, купуваме за по 1000 евро на кв.м
Снимка: Bulgaria ON AIR

Цените на ваканционните имоти по Черноморието нарастват и достигат 1000 евро на кв. м през второто тримесечие, сочат данни на агенцията за недвижими имоти Arco Real Estate.

Засилен е интересът към закупуването на имоти в курорта "Св. Св. Константин и Елена", където цените понякога надвишават 1000 евро на кв. м, сочат данните на компанията. Запазва се и интересът към Южното Черноморие, като през второто тримесечие Несебър отчита ръст на продажбите с 55% спрямо първото тримесечие и с 61% на годишна база.

Българите остават основни купувачи на ваканционни имоти. Най-търсени са двустайните апартаменти в диапазона 20 хил. – 30 хил. евро и тристайните до 50 хил. - 60 хил. евро без такса поддръжка. Търсят се и селски къщи в близост до морето на цени между 50 хил. – 70 хил. евро.

В същото време липсват вторични продажби по Черноморието, а пълната заетост на комплексите създава предизвикателства при закупуването на имот, отчита Arco.

Данните на компанията за жилищния пазар у нас като цяло сочат повишаване на скоростта, с която се сключват сделките, намаляване на коментарите в цените и свиване на предлагането на имоти, което води до покачване на цените. Сред другите фактори за ръста на цените на жилищата агенцията посочва поскъпването на строителните материали, атрактивните ниски лихви по ипотечните кредити, промените в ЗУТ, които предвиждат повече общи части, както и разговорите в посока влизане в еврозоната, които стимулират инвестициите в имоти.

Голяма част от активността на купувачите се дължи и на атрактивните лихвени проценти по ипотечните кредити и търсенето на алтернатива, в която да инвестират спестяванията си и да получат допълнителна доходност, се посочва в доклада, информира Investor.bg.

В София вписаните сделки с имоти през второто тримесечие нараснаха с 35% на годишна база, а в цялата страна от началото на годината има тенденция за ръст на броя на сделките с ипотечен кредит. От началото на годината покачването е с 35%.

В столицата през второто тримесечие търсенето на тристайни апартаменти леко намалява и те почти достигат нивото на двустайните. Търсени са както завършени (с акт 16) имоти, така и се повишават сделките "на зелено". Данните на Arco сочат, че сделките за завършени двустайни апартаменти се случват на цени в диапазона 120 хил. – 140 хил. евро, като цената може да достигне и до 150 хил. евро, ако е включено паркомясто. Сделките за тристайни апартаменти са на нива от 160 хил. евро нагоре.

Жилищата се търсят предимно за лично ползване, но през последния месец има търсения и на жилища с инвестиционна цел – отдаване под наем или препродажба, отчитат авторите на доклада.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Fake News
21
6
 
10
 
! Отговори
Таня преди 2 години
Айде де, кога ще се пука тоя балон и ще започнат да подаряват жилища, че съм си харесала един разкош в Свети Влас
20
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нищо не купуваме. Балонът скоро ще се спука...
19
3
 
15
 
! Отговори
Безплатно преди 2 години
Не схващам. Нали цените трябвало да падат ?
18
13
 
4
 
! Отговори
жужу преди 2 години
Рано или късно, всички ще дойдат на морето. Въпросът е само колко време ще отнеме и дали ще се случи наведнъж или постепенно.
17
5
 
11
 
! Отговори
Коментар преди 2 години
Тиквите от шайката опразват чекмеджетата и купуват щото пари да ги държиш на бали и да бездействат няма никакъв смисъл!Много пари в обръщение..инфлация и всеки лев пирон в ковчега на Радев)
16
12
 
10
 
! Отговори
Инвеститор преди 2 години
Пиша ви го за последен 32 457-и път. Имотния пазар е балон ! 28 години ви го повтарям и който научил - научил. Защото след още има няма 180-200 години, като се срине цената да не ревете яко !
15
5
 
33
 
! Отговори
до 20 преди 2 години
Приятелю след 10 години в България ще има на половина от свга работешите а ромеите ще са се увеличили с половин милион-купувсй инпосле да видим на кого ще продадеш?! България е приключила курса си само шматки като вас оше не го осъзнават!
14
10
 
12
 
! Отговори
Sunny преди 2 години
Някъв талибан щял да умира от студ зимата на климатик... аве тарамбука, ти на морето идвал ли си някога ? Тук, на южното, не сме виждали температури под 0 никога. Сняг прехвърча през 3 зими веднъж и се стопява на мига. Хахахаха, той си мисли, че живота се свежда до панелките в Люлин
13
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Купувайте във Варна. Този град ,ще продължи да расте. След 10г ще е още по скъпо. Всеки ще иска да живее на морето.
12
0
 
22
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 2 години
С това глобално...затопляне,ако някой има излишни пари и иска да...инвестира,да си търси имот над 1000 метра и...нагоре надморска височина.Ще дойде време,надолу в равнините през лятото да не може да се...диша.
11
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За 2 месеца сезон...
10
20
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Със САЩ и ЕС живеем добре, българина купува имоти, върти западна коли по магистралите, чадърите на плажа всичките са заети и пенсионерите меткат пачки с хилядарки през балконите. ЕС е най-доброто нещо което се е случвало на България за 1300 години, никога ние българите не сме живяли толкова добре както днес в ЕС при американското партньорство.
9
2
 
30
 
! Отговори
Веско преди 2 години
Да бе. Още го боядисвам, а отвън се извила опашка наематели. И размахват пачки!
8
7
 
3
 
! Отговори
Таня преди 2 години
Еееее, ама как така ? РазбЕрачите нали казват "балон" ? Значи няма как да растат цените, защото би означавало, че разбЕрачите не разбират, а всички знаем, че това не е и не може да бъде така, защото така казват те.
7
3
 
14
 
! Отговори
анализатор преди 2 години
Ееее-те това са глупости на гъркалета.
6
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При демографски срив да се дават пари за бетонни кутийки е безумие
5
3
 
26
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 2 години
Голям майтап,тези нещо са се...объркали,изкупиха запустелите вакациони градчета,всред трънаци,буренаци и...комари.
4
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да бе да....И един мармот завива шоколада в евра.....Честно не се научихте да лъжете от агенциите за недвижими имоти като хората
3
1
 
17
 
! Отговори
аха преди 2 години
не останаха . купувай !