Удар за възрастните: Новите пенсии може да се окажат по-малки

Според данни на НОИ, средният осигурителен доход за юни е 1138.18 лв.
18 авг 2021 09:41, Петя Славова
103
Удар за възрастните:  Новите пенсии може да се окажат по-малки
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Новите пенсии може да се окажат по-малки. Това става ясно от данните на Националния осигурителен институт.

НОИ обяви, че размерът на средния осигурителен доход за страната за юни 2021 г. е 1138,18 лв. Определеният средномесечен осигурителен доход за страната за посочения период служи при изчисляване размерите на новоотпуснатите пенсии през юли 2021 г., съгласно чл.70, ал. 3 от Кодекса за социално осигуряване.

Средномесечният осигурителен доход за страната за периода от 1 юли.2020 г. до 30 юни 2021 г. е 1124,56 лв. За май 2021 г. той бе 1179,80 лв., при 1157,26 лв. за април, предава "Монитор".

"Много се страхувам, ако не се актуализира бюджетът, но не за правителството, а за всички хора, които ще очакват подкрепа". Това пък каза пред Нова тв министърът на икономиката в служебното правителство Кирил Петков.

"Аз и служебното правителство искаме да накараме народните представители да разберат колко е важно да комуникираме по правилния начин и колко е важно да актуализираме бюджета. Дебатът трябва да стане тази седмица, защото нямаме време.  Ако не актуализираме бюджета, 430 млн. няма да влязат в българския бизнес, ако дойде следващата вълна.

Миналата вълна сме помогнали на 300 000 служители в българския бизнес. Ако сега нямаме пари за такава помощ, българските фирми ще трябва да се оправят сами, независимо каква е COVID кризата. За лекарите на първа линия е същото – ако не им дадем тези 1000 лв. за първа линия, как да очакваме тези хора да се борят от сутрин до вечер. Актуализацията на пенсиите също. Борим се със задачи, които си даваме и които могат да имат голям ефект. Представете си, че тези 3 млн. бежанци тръгнат към Европа, а ние не сме актуализирали бюджета и декември месец дори няма пари за българските полицаи", посочи Петков.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
10
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наистина, че това е безпрецедентен случай на служебно правителство. Неговия замисъл е да организира и провежда предсрочни избори, не да гласува закони и да управлява като редовно. Конституционният съд да се намеси. Радев тласна страната към нова Виденова криза
41
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дойдат ли на власт комунистите и започват ударите един след друг.
40
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
служебното правителство нали щеше да се занимава САМО с нормалното провеждане на изборите!?!?!? тия започнаха да се изживяват като редовно правителство, което е недопустимо!!!
39
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"За лекарите на първа линия е същото ако не им дадем тези 1000 лв. за първа линия, как да очакваме тези хора да се борят от сутрин до вечер....." // че нали това им е работата на 'тези хора', за това са лекари с клетва. Стига с това раздаване на пари от джипката. ITS OVER.
38
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредната гавра на извергите с/у хората които са изградили България. Ако една пенсионерка примерно взема 300 лева, колко още искате да й поткраднете, ве дяволски изчадия?
37
8
 
22
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Какво стана бе Кире, нали бяхте събрали два милиарда повече от ГЕРБ? А как си се "загрижил" за пенсионерите, направо си трогателен! Всички ти верваме! Всъщност, не бяхте ли само служебно правителство, да организира единствено...изборите?
36
3
 
6
 
! Отговори
Фалшива новина преди 2 години
Не видях потвърждение на написаното в заглавието. Последните данни публикувани вчера на сайта на НОИ касаят пенсионращите се през юли 2021. Примерно такъв пенсиониращ се с определен стаж и осигурителни вноски ще взима пенсия от 809,68 лева, ако се пенсионирал през юли, 804,34 лева, ако се е пенсионирал през юни, 797,41 лева при пенсиониране през май и т.н. 770, 04 лева ако се е пенсионирал през януари 2021 година. Няма по-малка пенсия, както се лъже в заглавието.
35
2
 
13
 
! Отговори
Фалшива новина преди 2 години
Новината разбира се е фалшива. Във формулата за изчисляване на размера на новотпуснатите пенсии влиза средна осигурителна сума за 12 месечен период, а не само един месец. Тази сума продължава да се повишава и сега всеки следващ месец, както е от години, което означава все по-високи пенсии.
34
6
 
19
 
! Отговори
радево време преди 2 години
е за това е зора за актуализацията на бюджета , за да могат да прикрият глупостите които сътвориха за два месеца . а вие си чакайте обещания по добър живот :)
33
21
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След 12 години управление на мутродемократи, така ще е.
32
14
 
25
 
! Отговори
2S преди 2 години
Служебен кабинет на радеФ и актуализация на бюджет? Кой им дава право? Хайде идете и пак гласувайте за него и партиите негови
31
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
като ви управляват комунисти така ще е!
30
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чудя се на възрастните хора, защо изобщо ходят до урните, а не грабнат тоягите. Така и така няма какво да губят. Поне да счупят някоя глава, по ще е от полза
29
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А новите новите депутатски заплати ще замразите ли
28
1
 
21
 
! Отговори
та така преди 2 години
а импексова щяла апартаменти на младите семейства да дава , щяла пенсии да увеличава та да могат възрастните по круизи да ходят . същото и мая обшата го обещава :) чалгаро славчу и ицко от плажа и те загриженост демонстрират ,,, по телевизоро .
27
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Престанете да се гарите с пенсионерите и тези хора на които им предстои пенсиониране! Работили са по 40 години, за да ви има и вас. Това го няма никъде по света, никъде!
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ся неще
25
1
 
26
 
! Отговори
и те така преди 2 години
на това се казва покачване на доходите на долу . но при комунизма е така . а зимата какво ни чака ?
24
8
 
16
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
До пунта мара === Значи трябва да почнат както искаш отпърво с Дамаджанов, че има 19 имота, а е *** даскал и жена му и тя никаквица на заплата
23
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще е рев за Бойко да ги опрай ама той веч беше. Ъцъ