Да бъде ли разрешено дивото къмпингуване? Спорът продължава

Според някои там има боклуци, други смятат, че именно тези туристи пазят
25 авг 2021 09:00, Петя Славова
115
Да бъде ли разрешено дивото къмпингуване? Спорът продължава
Снимка: БГНЕС

Продължава спора да бъде ли разрешено дивото къмпингуване. По северното Черноморие някои туристи виждат последици от дивото къмпингуване като застрашаващо дюните в защитените територии, съобщава БНТ. Според тя кемпери и каравани ги рушат, а обитателите им произвеждат тонове отпадъци и замърсяват последните кътчета природа, опазена от бетона.

Кулинарният водещ Ути Бъчваров остро осъди в отворено писмо този начин на очивка и заедно с местната власт настоява час по-скоро да се приеме Наредбата, която трябваше да регламентира свободното къмпингуване още преди три години.

Още по темата

За Ути плажовете от Шабла до границата ни с Румъния са последната "обетована земя”, в която можеш да се порадваш на чиста, незасегната от презастрояване природа. Затова решава да заведе семейството си там, където могат да се насладят не само на морето, но и на защитените растителни и птичи видове.

"И като видях в какво се е превърнала – в какво сметище, бунище, бежански лагер, миазма на цивилизацията! Представяте ли си – това са хиляди автомобили, хора, палатки, каравани, които правейки малката далаверка да не плащат квартири, отиват и окупират брега! Те го завземат, унищожават, смачкват! Държавата е тази, която трябва да се намеси активно, безапелационно, за да могат да бъдат съхранени тези неща, да могат да ги видят децата", пише Ути Бъчваров.

Плажът на Крапец попада в защитена зона по Натура 2000, но това не пречи на свободно къмпингуващите да превземат територията му.

Петър Георгиев идва в Крапец от дете заради прекрасния морски пейзаж, който не се е променил за разлика от брега.
"Караваните със сигурност се увеличиха в сравнение с преди и също боклуците се увеличиха”, коментира той.

Около 100 хил. лв. годишно са разходите на община Шабла за събиране и извозване на сметта от плажовете. "По график в град Шабла обслужването през летния сезон е 6 пъти месечно, като за плажовете – там е непрекъснато и непрекъснато се генерират отпадъци. Всеки ден извозва колата, но веднага след като контейнерите бъдат почистени – два часа след това те отново са пълни”, обясни екологът на общината Галя Камберова.

Реално жителите на общината плащат за сметта на гостите. Компенсация няма, нито пък контрол над туристите. Затова от местната власт настояват по-скоро да бъде приета наредбата за регламентирано свободно къмпингуване.

"Хубава или лоша, ние очакваме тази наредба да влезе в сила, макар че този сезон свърши”, допълни Камберова.

Не всички любители на свободните биваци обаче са съгласни да бъде въведен регламент. "Защото дивото къмпингуване е като демокрацията – това е осъзната отговорност – или можеш да я поемеш, или не можеш. Само със забрани в България няма как да стане, трябва и контрол”, смята Ростислава Драгомирова.

В действителност на плажа, където Ростислава е отседнала, край фара на Шабла, няма и следа от безразборно изхвърлени отпадъци независимо, че са организирани два лагера. Това впечатлява и Татяна Шпа от Украйна. Жената обикаля със съпруга си Балканите и е неприятно изненадана от гръцките плажове.

 "Всички пристигат с автомобили: идват, къпят се, хранят се и си заминават, а след тях остават бутилки и опаковки. Тук не съм видяла такова нещо. Ние също прибираме своите отпадъци и ги отнасяме със себе си, никога не ги оставяме”, сподели тя.

Обнадеждени, че все пак отговорните хора надделяват, попадаме на друг контраст: диво къмпингуващи са ни оставили "незабравим спомен” - счупено странично огледало на автомобила на екипа ни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До А, "До анонимен 8 Ти къде акаш, като отидеш на излет в планината и наредите една голяма скара? Да не би случайно да не ви се преаква, или ходиш с памперс?" Ако е само за излет си има тоалетни по маршрута, няма нужда да мажеш навсякъде след теб. Ако сте на палатки за много дълго време - се копае дупка НА ЕДНО МЯСТО и ВСИЧКИ ходите там, след което дупката се ЗАРИВА. Ама на вас "любителите" на планината никой не може да ви дава акъл. Самия факт, че не знаеш, е показателен!
14
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 12 "Умния запад го е измислил, а ние тепърва откриваме топлата вода. Има си места за това, обозначават се, общината изгражда малка инфраструктура без да пречи на природата - тоалетна кабинка, ток и къмпингуващите се задължават да заплатят такса 10лв на ден." В България се налага (къде от комплекси, къде нарочно) виждането, че Запада е "***" и ние ги разбираме нещата, нищо, че при тях е градина, а при нас коччччина. В България - КАК ТАКА те ще ми кажат къде да къмпингувам!?!
13
4
 
4
 
! Отговори
А, преди 2 години
До анонимен 8 Ти къде акаш, като отидеш на излет в планината и наредите една голяма скара? Да не би случайно да не ви се преаква, или ходиш с памперс?
12
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 12Запада не е толкова умен, недей да си вкарваш в *** глупости.....хахахахаха :))) Проблема е, че ние сме малка територия, не можем да застрояваме навсекъде, съсипват всичко и гонят любителите на природата :)) Нека си има частни местенца, ама нека да помислят за свободата на народа, да опознае родината си :)
11
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Инвеститор Да не демонизираме само мутрите. Виждал съм достатъчно "туристи" и "любители на природата", които отиват на палатка, и буквално осссират навсякъде около тях. Да не споменавам, къпанията в чувствителни екосистеми, генерално ползване на диви водоизточници за да си измият чиниите с "Веро" (някои от тия хора още живеят в соца), буквално скубането на билки, включително видях наскоро една много "еко" любителка изскубна цяла ТУФА Еделвайс под Вихрен и така нататък.
10
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми ако чуекаи бездомен ко да прай ...
9
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Умния запад го е измислил, а ние тепърва откриваме топлата вода. Има си места за това, обозначават се, общината изгражда малка инфраструктура без да пречи на природата - тоалетна кабинка, ток и къмпингуващите се задължават да заплатят такса 10лв на ден. Готово проблема е решен. Прави се един сайт за резервации като в хотел и готово. Искаш идваш, плащаш онлаин деиректно на общината и проблема е решен. Така го правят на запад.
8
5
 
6
 
! Отговори
Инвеститор преди 2 години
Да се бетонира и застрои всичко! Никакви къмпингари и любители на дивата природа не трябва да съществуват на тази "територия". Не заслужаваме природата си всичко е в ла*на, найлонови пликчета, бутилки, "временни постройки" тип външен *** , туби от минерална вода, фасове, разруха и мизерия под звуците на чалга и мирис накебапчета с дебеловрати, дебелогъзи, татуирани със стари тунинговани джипове, атв-та, джетове природолюбители
7
0
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Къде точно акат тези катунари да кажат.
6
6
 
8
 
! Отговори
Я бегай от тука преди 2 години
Да бе да, ще чакам аз някой *** кратдлив политик специално да ми разреши разбираш ли. Все едно природата е негова.
5
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз специално обичам приключенията, нося си палатка, нож и пособия за оцеляване в планината, ако ми забранят да си видя прелестите на родината, значи са за коша тези които го искат :)))
4
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До БПФ "Значи хъхpeшките дивaци могат да се самонастаняват в незаконни гета, където си искат, да тероризират всички наоколо, да крадат ток и вода, но аз не мога да си разпъна палатката някъде за седмица ???" Можеш, при СТРОГО съблюдаване на правилата за опазване на дивата природа, за да може и други нейни ценители да могат да й се наслаждават след теб.
3
1
 
20
 
! Отговори
Какви преди 2 години
ги говори тая бандеровка? Хайде да иде някой в Гърция и да си разпъне катуна на нерегламентирано място, или не дай Боже да запали огън...Жална му майка!
2
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отдавна е доказано, че големите "демократи" диво къмпингуващи, в момента в който бъдат оставени на собствените си разбирания, изведнъж забравят за демокрация и све и започват да се държат точно като малки диктаторчета "Аз решавам, Аз съм преценил, Аз ще кажа". Без изненади, винаги е в тяхна полз и НИКОГА в полза на природата. Трябва си чАпарка и то по-сериозна. Законите и дивото къмпингуване не са две несъвместими неща.
1
5
 
15
 
! Отговори
БПФ преди 2 години
Значи хъхpeшките дивaци могат да се самонастаняват в незаконни гета, където си искат, да тероризират всички наоколо, да крадат ток и вода, но аз не мога да си разпъна палатката някъде за седмица ???