На прага на тъмночервената зона, как се справят в Търново?

В болницата лекуват от вируса и съвсем малки бебета
25

Велико Търново е на прага на "тъмночервената" зона по брой заболели от Ковид-19. Последните данни са за 349 болни на 100 000 души. Някои публични прояви вече са отменени в областта, а отделението по педиатрия в областната болница е пълно с малки пациенти с пневмонии, респираторни инфекции и с болни от вируса майки.

От седмица в педиатричното отделение на великотърновската болница има разкрит Ковид сектор.

"В момента леглата в Ковид сектора са четири, имаме пет деца и две майки, които са положителни- седем души с Ковид инфекции. В другото отделение имаме пневмонии, бронхеолити, ларингити, заболявания на гастроинтестиналния тракт, бъбречни, така че отделението ни е пълно на 100%", обясни д-р Валентин Точков, началник на Отделението по педиатрия пред Bulgaria ON AIR.

В сравнение с август миналата година в отделението е отчетен сериозен ръст на респираторните инфекции и пневмониите. Вчера от там беше изписано 13-дневно бебе, лекувано от коронавирус.

"Бебенцето постъпи при нас на 13 дни, в петък, не сме се колебали, беше с висока температура, много бързо се подобри, но показателите корелираха за Ковид инфекция. Детето се повлия много бързо и успяхме вчера във вторник да го изпишем, то е в домашна обстановка и добре", каза медикът.

В две детски градини в общината има групи и служители под карантина заради контакти с болни.

"Две от групите са карантинирани от вчера, една от служителките е с Ковид, която обслужваше две от групите, от събота е болна. Общо 36 деца и четири служители. Децата са добре, като комуникираме с родителите, това е нашата информация. И сме се разбрали да информират, ако има нещо", посочи директорът на ДГ "Ален мак" Йорданка Стайкова.

Според здравните власти, причината за високия брой болни в областта са многото туристи и хората, които работят в чужбина и се завръщат от рискови държави през лятото. Напълно ваксинираните лица в областта са 29 649 или малко над 12%.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами Коледа скоро ще дойде! Трябва им бонус на лекарите
19
0
 
15
 
! Отговори
Абсурдистан преди 2 години
ДНес звънях в РЗИ в Търново да ги питам защо ако наистина има пандемия зашо не правят проверки и защо не спират и масовите индйски кечеци а оная отсреща дига рамене и вика че на инспекцията не било работа да инспекнира?Хаааа!Пълни неадекватници и заплатаджии незнаещи защо изобщо им плащаме!Абсурдистан!Терора го прилагат само срещу работещите данъкоплатци!
18
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Във време на пандемия самолети и туризъм не се прави ! Така дойде и вирусът преди година, така дойде щама от Индия. Нека да не се правят на луди че незнаят от къде дойдоха бацилите!!!!!!!!!!!!! ВСИЧКИ ВЛАСТИМАЩИ СА ВИНОВНИ .ТЕ ГЛАСУВАХА ПУСКАНЕТО НА САМОЛЕТИ У НАС .ТЕ ДОПУСНАХА БОЛНИ ЧУЖДЕНЦИ. ТЕ ДОПУСНАХА ЗАРАЗАТА САМО И САМО ДА СИ НАПЪЛНЯТ ДЖОБА ОТ ЗАРАЗНИ ТУРИСТИ !
17
3
 
5
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
За питащите ще обясним - има толко' мно'о заболели в Търново 'щото СЕГА започнаха да идват студентите и да пълнят квартирите и града!Нова семестриална година и т.н.!От всите крайща на северозапада,от Подбалкана,па и от Варненско идат да учат децата!Ама си носят и бацилите с тех!
16
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези, които отричат ваксините и изобщо съществуването на вируса, го правят, понеже това е единствения им начин да се справят със страха, който ги е налегнал. С други думи - пълнят яко гащите!
15
1
 
16
 
! Отговори
гост преди 2 години
Търновските индийци разнасят индийския вариант.
14
10
 
5
 
! Отговори
Ъ преди 2 години
Спрете да пръскате от самолетите. Главният пилот на държавата е наясно. Здраво пръскат тези дни. Особено когато е по-облачно, че не личи.
13
2
 
2
 
! Отговори
До 10 преди 2 години
Ами документирай и качи да ги видим де !
12
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само не мога да си обясня Велико Търново защо има толкоз заболели обикновенно са там по морето или има много дето си правят тест у дома и после се разхождат по улиците но такива има навсякъде
11
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 11: Теб те разбрахме, че имаш много подобни приятели. Съдбата наистина си знае работата.
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скоро и у вас.
9
19
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Един приятел казваше ,че всичко е ковид измислица и просто.тия,но сега цялото му семейстово са болни от ковид.А жена муне най-зле.Съдбата си знае работата.Тези които отричат ковид и ваксините обикновенно най-тежко го изкарват.Това си е ирония на съдбата.
8
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде с бройките че ни мамят няма от къде да ги заковем. Обаче " пълните отделения" могат да се видят на живо и да се документират със снимки.
7
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чакат да влезнат в черната зона на здрача там ги чака Дарт Вейдър който ще ги поведе в битка с джедайте за да могат вечно да си останат в черната зона и да командват света като заразяват всеки който им се опълчи с корона морона 220. Страшен сюжет нямам повече думи.
6
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
леле мале отделението пълно - цели четири легла, 5 деца и 2 майки, ужасТ, пък бебето кой знае как е настинало но и то мина в графа кови
5
5
 
7
 
! Отговори
Няма преди 2 години
Ваксинирани деца, затова.
4
13
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ковид простотии и измишльотини...
3
10
 
12
 
! Отговори
до 3 преди 2 години
Бягай да слагаш буустера щото делтата те гони.
2
12
 
20
 
! Отговори
хмм преди 2 години
Стига сте лъгали. Има си само обикновенна пневмония която не е повече отпреди. Държавата и медиите участват в световната лъжа.
1
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Брутални лъжи