Сирене по рецепта от преди 500 г. представят на фест край Варна

Събитието среща добрата храна и кулинарните традиции
27 авг 2021 15:55, Анисия Иванова
15

"Исторически парк" край Варна отваря врати за първия "Международен фестивал на традиционната храна".

Събитието започва днес и ще продължи до 29 август.

На фестивала ще си дадем среща с традиционната и здравословна храна. Това са чисти фермерски продукти, те изграждат нашето хранене, което е и основен елемент да сме здрави и жизнени. Това сподели в "България сутрин" организаторът на фестивала Марина Иванова.

Търсачите на кулинарни съкровища ще опитат различни видове шарлан, смилянски фасул, над 10 вида пчелен мед и много забравени вкусове.

"Ще се омаем от сръчните ръце на майстор Салих Паша от село Бориково и неговото тулумено сирене по рецепта от преди 500 години. Ще видим и крутмач - сирене от изчезващ вид", допълни още Иванова пред Bulgaria ON AIR.

Гости на фестивала ще бъдат арменски и турски кулинарни виртуози.

"Ще имаме храни от Армения и Индонезия, а Индонезия ще представят и целия си фолклор", загатна организаторът на фестивала.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: хранаВарнаBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И аз имам едно истинско сиринИ. Ако няма да го ядетИ поне да го измия.
12
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За "скромната" сума от 30 лв за вход... Ще пропусна сиренето
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Яко, тва сирене трябва да е остатък от културата на прабългарите
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ИИИИ, как? Преди коронавируса е имало хора? Ама ваксинирани ли са били, та чак и сирене си правели? Аз от неваксинирани сирене не ща, само от ваксинирани пия сирене.
9
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На схемаджиите от "Исторически парк" май съвсем им изгасна клиентелата от наивници покрай Covid и сега отчаяно се опитват да привлекат внимание. А този "фест" да не би случайно да има вход? Че такива неща много обичат да пропускат да споменават от парка.
8
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не ми трябват рецепти от преди 500 години достатъчно е сиренето да е по БДС от татово време тогава храната беше истинска.
7
2
 
20
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 2 години
Еееее и медът ли е по рецепта отпреди 500 г бе, щото в нашто село пчелите сами си го правят, та да им кажем тая рецепта де...Инак, сиренето-за домашното приказвам, и преди 1000г и сега, си е едно и също.То зависи от млякото, а то пък-какво е яла кравата, овцата или козата.Та тоя Толуп-Паша, да не е хранил кравичката с трева отпреди 500г бе? Ама нека бе, на хората им трябва някой да ги гъделичка за здраве и да си мислят, че сиренето ще им го докара...Рахата е здравето-нищо друго!
6
3
 
5
 
! Отговори
тая кака... преди 2 години
... представям си как и къде го е подсирвала
5
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оффф, пак тая пирамида "Исторически парк"....
4
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сиренье от кожен тулум, това ще е голем деликатес, не ще и дума! Няма да се учудя ако наистина го докарат на мирис и вкус като смегма.
3
2
 
1
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Без сухо мляко?? Аааа..то не убууСухо мляко Лактан и после вода
2
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А, браво! Яж си го!
1
8
 
5
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Аз имам рецепта за сирене откак е възникнал Хомо Сапиенс. Казва се "Смегма" :)))