Дават сертификати на общини, в които няма корупция

Инициативата е на Министерството на икономиката
1 сеп 2021 22:31, Анисия Иванова
116

Сертификати за общини ще показват къде няма корупция и е подходящо за инвеститори. Инициативата е на Министерството на икономиката, а участието на общините ще е на доброволен принцип. Те ще трябва да приложат практики, с които да насърчават инвестициите и да дават гаранции за бизнеса срещу корупционния риск.

Според министъра на икономиката Кирил Петков най-големият страх на инвеститорите в България са корупционните практики. Вече интерес са заявили общините Видин, Русе и Бургас.

"Всяка община, която желае, ще може да се сертифицира с най-добрите практики, които да намаляват корупцията. Още по-важно е, че в тези общини "Трансперънси интернешънъл" ще бъде гарант, че ако има някакви проблеми за инвеститорите, те ще имат допълнителна контактна точка - да се обърнат и да се оплачат, ако има някакъв проблем. Това би гарантирало две неща. Едното е, че самите процеси ще станат по-добри в общините. Другото - че реално инвеститорите ще имат доверие, че този процес е истински, и че е безопасно за тях да инвестират там", посочи Петков.

"Трябва да се стимулира желанието да се излезе от дъното на класацията по ниво на корупцията", коментира изпълнителният директор на "Трансперънси интернешънъл" Калин Славов.

"Ако махнем този риск от България, инвестициите ще бъдат огромни. Това е тема номер 1, ако говорим за икономическо развитие", уточни Петков, цитиран от Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
0
 
0
 
! Отговори
Студент юра бъдещ пр преди 2 години
Сигурен съм и че Карлово ще се кандидатира. А кметът Кабаиванов ще потрива брадичката и ще чака ... Големи инвестори там не виждам но Кабата и неговите хора са майстори по провеждане на избори... Най-добре е да се раздадат сертификати на калпак, на всеки, аз не познавам община, чиито кмет не е замесен в някакви далавери. Дерзай народе!
101
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гледаи сега Джони. Корумпиран може да бъде един индивид,100000 индивида - физически лица, юридически лица немогат да са корумпирани. Наказателния кодекс се занимава със различни състави на корупцията но винаги обекта е физическо лице едно или повече. Общината няма как да е корумпирана. Може да е корумпиран един или 1000 човека работещи в общината но не и самата община. В момента в които изп власт почне да раздава подобни сертификати общините ще заведат дело за дискриминация.
100
0
 
4
 
! Отговори
Отговор преди 2 години
До 111 Да, спомням си, особено "яростни" бяха платените футболни агитки на Черепа! Той сам се хвалеше, че "протестите" били негово дело, а Фигурантът Радев услужливо заявяваше , че в него имал повече доверие!
99
0
 
7
 
! Отговори
?!? преди 2 години
Значи общините сами да си избират кое е по изгодно да са корумпирани или не. А вие ще ги сертифицирате. Браво мислител голем си! А хората в нормалните държави дават сертификати за качество на услугите. Та първо да се види, че трябва да се излекува мисленето на министъра та после да ставаме нормални.
98
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БАЛЧИК е световен шампион по корупция. Там една шайка велможи държи всичко. И си правят редовни месечни сбирки
97
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първо да почне от президентството ,че там са едни свински черва.
96
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз такива не знам да има.
95
1
 
6
 
! Отговори
анономен преди 2 години
Какъв е той пионер? После за добро поведение червена точка ли ще дава?
94
7
 
3
 
! Отговори
дотам преди 2 години
я докарахме.Масова корупция в общините с гейберските кметове,и да си даваме документи за пред чужденците...Чегъртане,и още чегъртане....
93
2
 
6
 
! Отговори
Край преди 2 години
Човека си прави негов Магнитски. Обръща презумпцията за невиновност и почва той да раздава индулгенции. Който не му дам сертификат е корумпиран. Кой не е корумпиран определям АЗ.
92
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 81 "За глупавите ...???Това което ви казва Кирчо е следното Или приемате тези практики или с отказа си показвате че трябва да ви пооправимКойто е разбрал е разбрал" Ако беше западняк с истинска диплома от Харвард и ДОКАЗАНИ умения в бизнеса, можеше и да помисля за момент, дали просто човека не мисли сериозно за развитието на страната.Тарикат,с един куп лъжи,който подкрепя проруския преЦеедент, е само пионка в ръцете на ДС. Даже знам как са го "хванали" да изпълнява каквото му кажат!
91
4
 
4
 
! Отговори
Да, да, ама не преди 2 години
До Ямболски цървулПреди КОВИД се продаваха едни сертификати "КОРЕКТНА ФИРМА"! Голяма далавера беше за тия дето ги продаваха и вървя здраво една година! После затихна и изцяло изчезна с появата на КОВИД! Сега идеята е общините да дадат някой лев за сертификат! Много приличат на сертифицираните от TUV- Австрия КОВИД защити на Кауфланд и Лидл - има ги, но не се виждат!
90
3
 
15
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Смях!
89
13
 
7
 
! Отговори
До предния преди 2 години
Много по-малко от чекмеджето на идола ти!
88
5
 
11
 
! Отговори
сертификат касичка преди 2 години
само не казва колко ше струват сертификатите :)
87
8
 
6
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До Анонимени сертификатите не са...медали за общините...напротив...те са информация за потенциални инвеститори...демек за хора които биха създали работни и биха плащали високи заплати...просперитет..данъци...образование....уважетие и доверие,сертификата казва...в тази община няма да ви ограбят и има работна ръка,квалифицирана,ниски данъци и ще печелите...така и хората в общината...и Държавата ни ще печели...ама ако искате върнете божков с билетчетата ...и менда...а и ония жиеещият под наем...
86
5
 
4
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До Анонименако беше нормален...ами първо ще дойдат инвестиции....демек добре платени работни за хората...яа да и данъци ...с които общините...ако не ги крадат...биха моглида се благоустройват и да стават още по-атрактивни...само,че ви управляват...крадци...и се държите като ....мазохисти...е поне двамата плюещи тук с десетките си никове...маке ...безпомощни лъжци...България ще я бъде!!!Бог да пази България!Народа ни ще пази България с Божията!!!Народ сме...Братя сме!!!
85
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сертификати дават и в училища за над 70% ваксинирани учители. Ама от цяла България само 7 селца със 7 учители получиха сертификат. На никой не му пука за вашите сертификати. За къффф им са ? Голям праз, че в общината ще сложат в рамка на Киро язовиро сертификата! Като минава кметицата да се клани на сертификата. А като минават общинските съветници да го целуват сутрин като икона! Сертификат ремонт не прави и къща не храни. На общините им дайте пари за улично осветление! Тъмница е навсякъде.
84
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво ни интересува това нас нормалните хора?
83
5
 
2
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До Кметна прокурора...и после на съдията..."кмете",и няма гаранция...гладните и лишените от Справедливост...идваме...въпрос на време е...ама давай!