Кой ще носи отговорността за смъртта на родилката и бебето?

Има лекарска грешка при случая в Благоевград
9 сеп 2021 10:05, Петя Славова
30
Кой ще носи отговорността за смъртта на родилката и бебето?
Снимка: БГНЕС

Стана ясно, че лекарска грешка е причината за смъртта на 31-годишната родилка и новороденото й бебе.в Многопровилната болница за активно лечение в Благоевград. Според  СЗО, неадекватната медицинска помощ е една от 10-те водещи причини за смърт в света.

"Преди да говорим за това кой е виновен, сгрешил ли е, какво се е случило, аз мисля, че като общество трябва да обърнем внимание дали има и други такива случаи и да си дадем ясна сметка какво правим по въпроса тези неща да не се случват отново", коментира пред БНТ адвокатът по медицинско право Мария Петрова.

Специалистът обясни, че се допускат такива грешки и припомни случаи от 2018 г., когато няколко родилки в болница "Шейново" също са изгубили живота си заради погрешна интубация.

Още по темата

"Последното, което излезе, това е съдебно-медицинската експертиза, която посочва като причина за смъртта неправилна интубация. Запознах се с това, както знаете, веднага след инцидента, направихме и вътрешна проверка. След това имахме и одита, както го наричате. не знам какво да кажа, колегата е съкрушен, в момента е в болнични, страда от сериозно заболяване. В крайна сметка вие знаете, че и следствието провежда необходимите процедури и разследвания, нека да изчакаме и те да кажат", обясни директорът на Благоеврадската болница д-р Огнян Митев.

В телефонен разговор съпругът на родилката каза за БНТ, че ще води дела. "Бях готов и в Страсбург да водя дела, но явно може да се случат нещата само в България по този начин", сподели той.

"Разследванията са полезни за обществото до толкова, доколкото основната им функция е да открием какъв е източникът на така наречената грешка, тоест каква е причината системно в различни болници това да се случва", обясни адв. Петрова.

Съдебната отговорност трябва а е вторична функция на цялата тази проверка според адвоката. В болниците липсва така наречената политика за пациентска безопасност. Това е безопасност и за лекарите, които носят риск, обясни адв. Мария Петрова.

Според нея, трябва да има ясни правила."Ние сме държава, която с години се бори да има адекватни стандарти и вместо медицинските стандарти да се третират като лобистки документи, да дават възможност на всеки ъгъл да с открива частна болница, да се създадат алгоритми за поведение, правила за добра медицинска практика", каза адвокат Петрова.

 


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
3
 
21
 
! Отговори
Glagoabazubaduza преди 1 месец
Бием си лекарите, комични заплати им даваме и кадърните си хванаха шапките. Тук останаха неспособни дори са интубират и съответно ни трепят не от проклетия, а от некадърност. Лошо си постлахме.
5
0
 
11
 
! Отговори
*_* преди 1 месец
Никой както винаги. Колективна безотговорност ще е, по нашите ширини е все така. Ето колегата вече толкова страда, че излезе в болнични
4
0
 
11
 
! Отговори
Асан преди 1 месец
Арменския поп
3
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Юни месец точно вие писахте,че е починала в следствие на ковид.За вашите лъжи кой ще носи отговорност?
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
българските данъкоплатци
1
5
 
12
 
! Отговори
Черния преди 1 месец
Бащата да запали болницата