От Китен: Човекът плачеше - хванал и двете деца, но трябвало да пусне едното

Инцидентът станал пред очите на майката, останала на брега с третата дъщеря
10 сеп 2021 14:40, Елка Василева
167
От Китен: Човекът плачеше - хванал и двете деца, но трябвало да пусне едното
Снимка: БГНЕС

Подновена е акцията по търсенето на 15-годишното момиче, което изчезна в бурното море на плаж „Атлиман“ край Китен вчера. Бурното море усложнява работата на спасителния екип.

Момичето и сестра му  - на 10 и 15 години, влезли в морето в неохраняемата зона, но били повлечени от мъртво вълнение.

Инцидентът станал пред очите на майката, която останала на пясъка с третата си дъщеря. След броени минути туристите започнали да викат за помощ, предаде Нова тв.

Още по темата

„Нямаше достатъчно спасители. Бърза помощ не дойде. На място нямаше и линейка. Когато започнах да крещя по телефона на 112, след може би 20 минути се появи линейката”, разказа Мая Стоицева, станала свидетел на инцидента.

Тони Момчилова, която е медицинското лице на плажа, обаче твърди, че се е намесила бързо. „Взех оборудването, което задължително трябва да бъде с мен. Когато пристигнах, спасителите вече бяха извели едното момиче в добро общо състояние”, уточни тя.

Забавянето на спасителите дошло заради голямото разстояние до неохраняемата зона. Първи в морето скача случаен турист и вади 10-годишното дете.  

„Човекът плачеше, защото каза, че е хванал и двете момиченца. Трябвало е обаче да пусне едното, защото не могъл да ги извади заедно”, разказва Стоицева.

На спасеното дете е оказана спешна помощ. „Имаше пулс и доста слабо дишане”, посочи спасителят Цветин Георгиев.

Едва тогава спасителите разбират, че има второ момиче, което вълните са отнесли. Започнало издирването с джет, а турист вдигнал дрон, за да направят оглед на залива.

„Когато отидох при майката, тя буквално колабира в ръцете ми. Тя беше сама и крещеше: „Рамира, искам си Рамира! Молете се с мен морето да ми върне Рамира”, сподели Стоицева.

Майката пристигнала с трите си дъщери на море в Китен. След инцидента снощи дошъл и бащата. Днес сутринта семейството продължи да обхожда ивицата с надежда.

Спасителите благодарят на тези, които са се озовали първи в морето. „Имаше хора, на които специално искам да благодаря. С едното момче говорихме след инцидента. Това е Алекс Савов от НСА”, обясни старши-спасителят Цветин Гогов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
***,стига коментирахте глупости.Аз цял живот плувам и точно на китен това лято за първи път ми се случи да ме дръпне силно мъртво течение,заедно с приятелката ми.Просто си на 5 метра от брега и докато се обърнеш вече си на 15-20 м ,човек изпада в паника.Аз бях до приятелката ми на 5 метра и тя се паникьоса,веднага и помогнах и излязохме но нещата се случват много бързо.Имаше свестни хора които веднага реагираха когато тя започна да ми маха и вече влизаха във водата да помагатНяма виновни
142
25
 
2
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Пуснал изнасиленото,че да не продума. Сълзи от морска вода не са сълзи ,а турска гнусна пикня. Смъртъ за всеки турчинъ в този свят. Смъртъ за Турция! Масово изнасилване на туркини...дори неродени! Анархия и бой до смъртъ! Око за око, зъб за зъб, груцни еврейски турски!
141
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лошо много лошо , а като прочетох и броени коментари , от разбирач родители как се гледат и пазят деца , още по лошо , всичко се случва за един миг ,без значение колко бдиш над човек, дано по чудо се намери живо и здраво ......
140
46
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На 15 години, трябва да имаш най-малкото изграден инстинкт за самосъхранение, да пазиш и теб и по-малката си сестричка, докато мaйка ти е навън с още по-малко дете. Бащата го е нямало като цяло на почивката, не знам какво го коментирате. И родителите и децата прости. Но за мен пуберката, която сигурно не е малка да прави други неща имайки се предвид, че се пукат на по 14 години, е най-виновна след майката.
139
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не се влиза в такова море и децата без надзор оставени да влизат! И в училище плуване няма! Поне лятото вместо да се мотат да има обучение в двете училища с басейни в София поне. Малко ако може човек да плува и преценката му къде и кога да влиза във водата е друга
138
7
 
38
 
! Отговори
шмatka преди 2 години
А бе ей не мога да се начудя на такива родители ,които са направили капитални грешки и намятат вината на бързата, на спасителите ,на времето на въздуха и тн!?
137
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре де ,само не разбрах ме майката къде е била ?
136
16
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И не можете да гледате и едно дете, тръгнали по две-три-четири да имат. Повечето родители са точно такива, ужасни недорасляци, вредни за себе си и за децата си!
135
6
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нека предположим дори, че е охраняван и да поставя така въпроса - ако всеки си вземе децата и ги зареже сами във водата, докато морето е бурно, колко спасители трябва да има всеки ден на всеки плаж по всяко време, за да спасят децата на всички тъпациии в тази държава? дори животните с 10 грама мозък и без разум, имат някакви инстинкти, вие, братче, ни инстинкти, ни разум, нищо!
134
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Т'ва малко като "я да мина на червен светофар, пък ако стане беля, ще обвиним полицията и държавата". Че трагедията е голяма, голяма е... Нормално да търсим кого да обвиним, но единственият пряк отговорник за случилото се е ... морето. Ходи му се карай. Непряк отговорник са родителите - с какъв акъл пренебрегват жълт флаг на неохраняем плаж?
133
13
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съобразителност от жена.... като я знам моята каква е гъска заспала и къде и акъла, който и без това не е много, сама с детето на непознати места никога, ама НИКОГА !!!
132
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всяка година едно и също,и поука никаква.Лоша организация,възрастни или неподготвени спасители,липса на правила,на дисциплина, на логистика,на разум.на всичко.Просто българите като народ и като общество са между най-нискоорганизираните на планетата.Това е-национална черта,с тоя манталитет и потенциал-толкова
131
1
 
29
 
! Отговори
Падаря преди 2 години
Не случайно древните му викат Черно море.Много е коварно.
130
15
 
3
 
! Отговори
гого преди 2 години
До гогогоСтранно, аз пък смятам че най големият кеф на Черно море е да хванеш вълни средно големи, около метър и половина в зоната където се захлупват и да скачаш срещу тях. Наистина завъртат те, натискат те в дъното и е безполезно да се бориш с това, но след момент те пускат. Ако хванеш този синхрон, така може да се забавляваш с часове. Правил съм го много пъти по 1 -2 часа докато мускулите се разтреперят, банските се напълват с пясък и камъчета от дъното и постоянно падат
129
1
 
25
 
! Отговори
Три метра от ръба на преди 2 години
Преди 20 години, до мен, в басейн, започна да се дави момче. Отстрани изглеждаше, като шега, не вярвахме, че се дави, и като взе да потъва се втурнахме, само че, спасителите не го видяха. Приятелят с когото бях, беше работил, като спасител и ми каза да чакам. Хвърлих се с него, но изненада, стигнах първи, хвана го отпред, а той ме започна да се катери върху мен с ръце и крака, озовах се на дъното, потопен и здраво натиснат, изчаках приятеля си да го хване отзад и едва тогава успях да се отскубна
128
1
 
17
 
! Отговори
Абе преди 2 години
Мислех да пиша и аз нещо като предишните относно майката с нейните претенции и обвинения, но виждам, че няма смисъл - вече е казано всичко !
127
8
 
7
 
! Отговори
гогого преди 2 години
До гого Гого, ти ходил ли си на Черно море изобщо? Ако те обърнат 3 вълни си чао...
126
3
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая па и тя... линейка не дошла 20 минути, на място нямало линейка. Тая ко иска - на всеки 100 метра по плажната ивица на ългария, да седи линейка ли? Щот майката кой знае де е бляла и с къв акъл е пуснала две момичета в такова море? Бащата пък изобщо хал хабер си няма - той изобщо не че не е на плажа, ами и в курорта го няма. То те, като родители ги няма никви - ама иначе държавата виновна, линейка няма... Ганчовци.
125
7
 
13
 
! Отговори
гого преди 2 години
Тези деца знаели ли са да плуват и имали ли са базови знания как да се държат във вода, море, вълни? Човек и да не е кой знае какъв атлет, дори да е малко ***, ако не се панира, ако знае как да диша, ако знае да си затваря устата и да поддържа противоналягане с носа, ако не си хаби силите безсмислено, например да се бори с вълната или да блъска срещу течението, такъв човек би могъл да се задържи на повърхността минимум половин час, вероятно много повече. И да дочака лодка. Или греша?
124
6
 
35
 
! Отговори
! преди 2 години
Ние се замисляме, аз морето го гледам цял живот. Никога, ама никога не си правя майтап с него, защото през есента и зимата е свирепо. Онзи ден на плажа в Бургас нямаше абсолютно никой във водата....Не знам какъв трябва да си за да си играеш така с живота. И какво спасителите?! Ами дай и те да се хвърлят през глава, без подсигуряване...От това си патим, за всичко. Правилата не са за нас, българите...Пак повтарям, това е *** поведение на родителското тяло...ако ще и да й тежи цял живот!