Лятно чудо по Черноморието: Никога досега не е имало ръст от 70% на туристите

4,9 млн. чужденци влезли в страната при 2,5 млн. в предходния период
15 сеп 2021 08:56, Ния Христова
101
 
Този летен сезон отчитаме 70% ръст на туристите у нас в сравнение с миналата година, като най-много туристи са пристигнали от Румъния. Данните обобщи вчера министърът на туризма Стела Балтова.
 
"Тази година имаме доста по-либерален режим за влизане в страната. За този летен сезон имаме около 4,9 млн. влезли в страната при 2,5 млн. в предходния период. До края на годината ще бъдат около 7,5 млн. чужденците, които ще преминат границите и ще влязат в страната. Ще приключим с около 60% повече спрямо миналата година", обясни в ефира на Bulgaria ON AIR директорът на Института за анализи и оценки в туризма доц. Румен Драганов.
 
Според него интересът на българите за почивки в страната е нарастнал. 
 
"Това, което тази година се случи по морето, ние не сме го виждали изобщо! Да видиш всички шезлонги пълни, всички места, не сме виждали такова нещо. Не е само Гърция. От една страна - нулеви цени на някои плажове. Второ - 50% намаление на цените в големите курорти. Много хубаво и топло лято", подчерта Драганов.
 
Той е на мнение, че ваксините имат ключова роля по отношение на туризма в България.
 
"Ресторантьорите се надигнаха. До момента няма задължителност, против сме да има задължителност. Въпросът е хората, които искат да продължат да живеят, да се ваксинират. Става въпрос за животозастрашаващо заболяване. Искаме да видим колко от интубираните са били в нощно заведение, колко от тях са ходили на фитнес, колко идват от туристическо събитие, колко от тях са редовни посетители на ресторант. Не са! Единственият проблем е, че преди 60 дни не са се ваксинирали. Тези, които не са се ваксинирали, са енцикопледисти, всичко знаят", смята доц. Драганов.
 
Очакванията са, че през зимния сезон много туристи ще посетят градовете заради зимните фестивали. От друга страна, в по-малка степен ще има ски и сноуборд туризъм.
 
"Феноменът ще бъде, че спира индустриализираният туризъм. Големите спадове идват от това, че не дойдоха чартърните туристи. Ще има проблем с паркирането в планинските курорти. Ще видим за пръв път как механите и къщите за гости в Банско, Боровец и Пампорово ще бъдат пълни с хора", каза още доц. Драганов.
 
Според доц. Драганов няма фалити, но няма и пари, а състоянието на туризма е доста тежко.
 
"В туризма пари няма, всички са на ръба. Наблюдавах пълни заведения, опашки, много изгодно всичко като цена/качество. В същото време - абсолютно празни заведения. Качеството играе своята роля, туристът знае къде да влезе. Ако не знаеш как се прави туризъм в такава среда - си по-зле", обясни директорът на Института за анализи и оценки в туризма. 
 
Гледайте целия разговор във видеото. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
4
 
6
 
! Отговори
от Стария Несебър преди 2 години
Шопи тарикати, пак дойдохте със старите си номера!Елате с кемпери на паркинг "Северен".Първа линия за 8лв. на денонощие.
43
1
 
3
 
! Отговори
трите преди 2 години
прасенца
42
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази година три пъти ходих на море. Връзвам караваната и съм там.Нося си кофичка домати и краставици от градината.Пържоли останали от прасето от зимата.В хотел и ресторант не стъпвам.От село съм,ама по плажовете беше пълно със ***.Дълги години не бях виждал такава надпревара за потен шезлонг.
41
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще има ли карти за море за 21 дни със хранене в столова за 70лв за 21дни както беше в развитото социалистическо общество при другаря Тодор Живков?
40
0
 
9
 
! Отговори
Некой си... преди 2 години
девет човека яли зеле, един човек ял сBинск0, средностатистически десет човека яли сBинск0 със зеле...
39
1
 
0
 
! Отговори
благотворителното преди 2 години
дружество за теб ли никога
38
0
 
2
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
4:38 от клипа - "някак си сме против задължителното ваксиниране, тука, говорим за ваксиниране при онези, които искат да продължат да живеят" изказване на директор на нещо си, хахахахаха уважих го, искам да знам кой го е назначил, сигурно е много широкоскроен човек. :}
37
5
 
13
 
! Отговори
Мда зле е работата преди 2 години
Политиката на служебното е: има мерки, но институциите не проверяват никого. Огромен късмет е, че пандемията не се разраства и някак си стои в ниските граници на заразени и починали. Ако беше като третата вълна, не на стълбите, по улиците щяха да измират хора, заради никаквият контрол на мерките. Абсолютно на никого не му дреме за здравето на хората и не се тревожи. Затова имахме добър сезон, защото рискуваха (не им пукаше) живота и здравето на избирателите си.
36
0
 
1
 
! Отговори
ако преди 2 години
можехме да гледаме щяхме да сме
35
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
да ама някой реваха - малко им било
34
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този е същия като харвардските министри на Радев. Нищо чудно. С 2020г. нищо не би трябвало да се сравнява за генерални заключения. Камо ли БВП и данъчни постъпления. Тя не бе година с обичайна стопанска дейсност. Тази също в началото. Не знам сега какво ще предстои до края на годината. Ами кризите са за изчистване на некачественото бе доценте. Ако пак ги спасим напук на природните закони, пак ще тровят индустрията и ще доведат до по-големи диспропорци и още по-големи кризи в бъдеще!!!!
33
0
 
25
 
! Отговори
Чичо Пръчка преди 2 години
Тея - ресторантьорите и хотеладжиите - първо щяха да умират, да затварят хотели, да ги бутат, щяха да фалират тая година. То не беше рев, то не бе чудо. Нямало пари. Край. Сезон Лято 2021 - к******. Сега пък ти да видиш - чудо на чудесата...оказва се, че такова нещо, никога не били виждали. Всичко препълнено. Невероятно. Обаче, пак пари нямало. Сега пример- Боровец:лифт за двама 40 лв. Порция пържени картофи със сирене 230 грама 7 ЛЕВА! Два чая и порция картофи-14 лева! Пари ли нямате, ваща...
32
0
 
9
 
! Отговори
Astarot преди 2 години
Да сравняваш 2021 с 2020 е толкова тъпо, колкото да си мислиш, че туристическият продукт у нас е станал по-качествен само защото да отидеш на море в Гърция това лято е карантинен ад.Просто, стечението на обстоятелствата помогна на хората да излязат 0 на 0 с двата силни месеца.
31
2
 
5
 
! Отговори
спрямо О преди 2 години
ВЕЛИКАТА ЛЪЖА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО ПРИ НАЛИЧИЕТО НА ПАНДЕМИЯ!
30
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ГЕРБ няма ли пак да активират Али Май мунов, любовника на тлъстюгата Сачева.
29
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Супер стъкмистика за балъци! през 2109 г. примерно 5 млн. турсти, през 2020 - почти нула и естествено през 2021 огромен ръст спрямо 0; същата съткмистика преди години за туристите от Дания - предната година били само 40, а на следващата имало ръст от 120 %, демек 100
28
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"директорът на Института за анализи и оценки в туризма доц. Румен Драганов." Този човек е директор?!? На институт за анализ и оценка?!? Логично и нищо чудно, че туризмът ни е на това ниво...
27
4
 
6
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 2 години
Тази година специално , записахме безспорно най-силният летен сезон в историята особено на южното черноморие, рекорден брой туристи и настанявания , никога не е бил по-силен ! Адмирации и благодарности за подкрепата от държавата !
26
3
 
18
 
! Отговори
Дид преди 2 години
50% намаление???Да ама точно обратното.Платихме за стая в Созопол 110 лв ,а на място ни казаха,че вече е 130.Типично по български.Поставиха ни в положение,че нямаше къде да отидем на друго място.Платихме.Условията бяха меко казано едвам поносими.Три дни издържахме и в колата за Гърция.За 60 евро в нов хотел на 50 метра от брега.Отношението съвсем различно за условията да не говорим.Храната на цени като в БГ само ,че пет нива нагоре!Почивайте си в БГ, ние направихме последен неуспешен опит.
25
4
 
7
 
! Отговори
Истината преди 2 години
"Моето мнение е, че трябва да действаме по друг начин, дори ако трябва санкционно. Банкнотите могат да се маркират и светвате ако сте пипали пари, които не е трябвало. Светват и всички, които имат положителен PCR или антигенен тест. Те светват, когато влязат в болницата и елементарният въпрос е: Защо ти не се ваксинира, когато имаше тази възможност? Защо нанасяш 1 000 лева щета на обществото и щета на семейството и близките си? Защо го правиш? (доц. Драганов в Студио "Актуално", 30.06.2021).