Багер ли е унищожил над 800 м плажни дюни на "Албена"?

Според турист на мястото на старото устие на р. Батова има нов плаж
16 сеп 2021 13:15, Петя Славова
24
Багер ли е унищожил над 800 м плажни дюни на "Албена"?
Снимка: БГНЕС

Започват проверки след като се твърди, че багер е унищожил повече от 800 метра дюни и умишлено е изместил устието на река Батова, която се влива в Черно море.

Теодор Петков посещава плаж "Батовски" в курорта "Албена" от години. Разхождайки се там установил, че устието на реката е разширено, като навсякъде по пясъка имало следи от багер. Според него са унищожени и част от дюните в защитената местност.

"Проблемът на този плаж е, че "Албена" си е позволила да промени вливането на реката, която идва от резерват "Балтата" в морето. Благодарение на това, с багери са минавали по плажа, за да прокопаят устието и да влиза в морето тази река, са съсипани над 800 метра от плажните дюни на плажа", отбелязва пред БНТ Теодор Петков.

Според ръководството на курорта "Албена", изместването на устието е естествен процес, а разливането на реката по плажа причинява щети – брегът е подкопан, водата е отнела над 6 000 квадратни метра от плажа, унищожила е и част от дюните. От комплекса много пъти са сигнализирали институциите за проблема. Теодор Петков е категоричен, че устието на реката е разширено с багер.

"След като имаше бурно море в продължение на една седмица от лошото време, реката се беше затворила, пясъкът се беше възвърнал тук и те са дошли и пак са направили този отвор", заяви Петков.

На определени места река Батова е заблатена и това затруднява нормалното ѝ оттичане в морето. При по-обилни валежи тя наводнява избените помещения на близкия хотел. Затова служители в курорта почистват речното корито, като това винаги е съгласувано с областната администрация в Добрич.

"Често се е случвало при покачване на нивото да се пълнят подземните помещения на хотела, мазетата и сервизните помещения, което създава неудобство на гостите", обяснява Десислава Радева, управител на хотел в курорта "Албена".

Теодор Петков, като редовен посетител на плажа, има наблюдения и твърди, че на мястото на старото устие сега има нов плаж, който преди не е съществувал.

 "Това не се е случвало досега никога. Само този сезон е това. Най-вероятно целта им е да си увеличат плажната ивица", казва той.

По случая ще има проверка. От ръководството на курорта "Албена" обаче са категорични, че това няма да спаси дюните от разлива на река Батова, защото е природен процес. Решението е изцяло в компетенциите на държавата, твърдят от комплекса.


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
0
 
! Отговори
Падаря преди 1 месец
В Албена дюни няма тази година бях там,има некви между Албена и Кранево ама не са баш дюни а наноси от реката
23
1
 
1
 
! Отговори
х преди 1 месец
До ДедоДа.... дупчица, замъче и хоп .... разораха 6000 квадрата.
22
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дюните са просто купчини с пясък оформени от вятъра - каква е тази врява не е ясно? Очевидно за такива човечета като Теодор Петков е от изключителна важност да правят скандали, да се правят на интересн и да пречат на хората които работят.
21
1
 
8
 
! Отговори
Рибопроизводител преди 1 месец
Как па един път не се случи багер да разруши хотел, и институциите да вдигнат рамене и да кажат че всичко е ок и винонни няма?
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До номер 18 Албена започва ударна реклама този петък .Стартира сериала Ол инклузив , който се снима там .Каква по-добра реклама ?
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Трябва да се разшири ! Всичко е заради входа от 20лева . Хората си паркират в Кранево безплатно и по плажа влизат пеша в Албена . Сега достъпа пеша ще бъде силно ограничен
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За Албена е късно да се прави реклама.Може би за следващия сезон...
17
2
 
2
 
! Отговори
2018г. преди 1 месец
Да бе , ''Радево време '' , кой управляваше 2018г. ?Шайката на герб и вожда !
16
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
признавам си, аз бях в багера
15
1
 
3
 
! Отговори
Щерю преди 1 месец
На плажа: - Камион ме блъсна, трактора ме гази, багер ме товари в една лека кола...
14
0
 
2
 
! Отговори
гражданче преди 1 месец
Между другото, този процес не е започнал тази година! Някъде между 5-10.05.2018г. започва промяната. Не защитавам Албена, дали механично, дали естествено, реката измества коритото си от тази дата. Това може много лесно да се потвърди със сателитни снимки.
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Луноход беше, честно видях го, пишеше ФАЩ на него, и фащаше пясъка и го пълнеше в некви контейнери отдолу, и бръмчеше с бургия по камъните...уплаших се и избегох да реча на женЪта, от тя не ми пОверва! Сега да чете, да види, че не съм бил пиян!
12
2
 
14
 
! Отговори
Djambov преди 1 месец
Има разширяване на устието на реката и това е факт от месеци ! Посещавам Албена почти 40 години и мога да потвърдя. Устието е променено и от Албена си съчиняват причини. Трябва отговорните институции да се задействат.
11
0
 
8
 
! Отговори
пояснение преди 1 месец
не бе , деца са си играли и дюните изчезнали .
10
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
радево време Дами и Господа!!!
9
2
 
6
 
! Отговори
.!. преди 1 месец
Е как бе в най-не корумпираната страна в ЕС и света въобще, *** как бе! Тука сега ще се издигне един подпорен хотел ааа пардон стена с няколко асансюра и паркинг места в нея! Да подпира реката или брега, каквото си избереш! Но няма да е хотел, поне не за 100 човека най много за 1200 човека да е! И пак трябва да се спомене ше е подпорна стена и паркинги ще има да подпира реката! Мдам! После се чудядят що не ходим на БГ морето! Ми мутроподобие не ща!!!!
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не, летяща чиния!
7
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кой е разрешил строежа на хотел толкова близо до водата че чак да им се наводнява хотелчето? На кой е този хотел от там да започнем
6
1
 
17
 
! Отговори
баш хотелиер преди 1 месец
"...При по-обилни валежи тя наводнява избените помещения на близкия хотел..." - аз си построих едно хотелче на морето от спестените пари за закуски, и изведнъж се появи тази река и ми наводнява мазетата. аз какво да правя? еми така де, нали държавата трябва да защитава бизнеса. ето, даже съм спестил пари на държавата и вместо нея съм си решил проблема. айде де, какви са тези реки дето се появяват там където човек си е построил хотелчето. мен реки не ми требват.
5
0
 
21
 
! Отговори
Дедо преди 1 месец
Не е багер! Били са две лапета с кофички и лопатки.....