Всяко пето дете под 6 години у нас живее в крайна бедност

Имало спешна нужда от промяна в политиките
16 сеп 2021 13:24, Ния Христова
44
Всяко пето дете под 6 години у нас живее в крайна бедност
Снимка: Pixabay
Над 16% от децата под 6-годишна възраст у нас живеят при тежки условия. 
 
"Всяко пето дете под 6-годишна възраст в България живее в крайна бедност. Това означава, че ние имаме спешна нужда от промяна в нашите политики",  каза пред БНР Росица Милкова от Тръста за социална алтернатива, ръководител на кампанията „Първите години - първи приоритет”.
 
Според нея е необходима повече гласност за проблемите на ранното детско развитие, защото няма фокус върху периода от 0 до 3 години, а именно тогава се развива 80% от детския мозък.
 
"Страната ни е на челна позиция по детска смъртност в ЕС, има тревожни тенденции на национално ниво", поясни Милкова. 
 
Тя постави и въпроса за приемащата среда и индивидуалната подкрепа за децата със специални потребности в детските градини и образователната система. 
 
"Сериозни са наблюденията на организацията и за пропуски в т.нар. услуги в общността и достъпа до тях. Те  са базирани в областните градове. Няма и държавно регламентирана услуга, която да формира родителски умения", отбеляза още Милкова. 
 
"Проектно базираните услуги обхващат по-малък брой уязвими лица. Има добре работещи пилотни практики, но следващата стъпка е въвеждането им като държавна политика и конкретни дейности", уточни Росица Милкова и допълни, че координация между институциите липсва.
 
"Детето не е парче и не може само една институция на парче да планира. Ако казваме, че децата са бъдещето на България, нека го докажем през конкретни дейности", апелира тя.

44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Димитър 100% те подкрепям, но ще добавя, че след като такива деца бъдат настанени в социални домове, родителите им трябва да бъдат заставени да плащат издръжката им там. Ако нямат пари, ще плащат чрез труда си.
38
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 32 Значи изводът е, че всички пари, които държавата отпуска за социални плащания, трябва да се насочат към българите, за да се стимулира раждането поне на още по едно дете в семейство. Ромите отдавна трябваше да бъдат оставени на самоиздръжка, а по-строги и безкомпромисно прилагани закони да не им дават възможност да крадат и мамят. Всеки, който е създал дете, да си го храни сам, а ако не ще, да се отворят трудови лагери за такива. Рано или късно и това ще стане.
37
1
 
5
 
! Отговори
По-точно казано преди 1 месец
На всяко пето дете се плаща солидна издръжка от нашия джоб, но родителите му харчат парите за свои нужди.
36
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То всяко шесто не е българче.
35
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До АнонименМунчо, фактите са факти, от 10 милиона, сега активното население са малко над 2 милиона - чиновници,хора на държавна служба,партийци и децата им, ако и сега не се събудят политиците и заедно с експерти да съставят план за спасение на цяла България и бъдещето на децата, да развият и икономиката, утре ще е късно.
34
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Създайте добре платени работни места из цялата държава за всеки родител, развийте икономиката и стимулирайите малките и средни фирми, за да не бягат в чужбина и младежите,хората и имат переспектива, това е лекарството за справяне с бедността и демографската катастрофа, а не да извършват кражби,да грабят, командорят и правят пиянско-сексуални оргии някои управляващи, докато страната и населението затъва!
33
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Така трябва да се говори и насажда,че изчезваме.Това ще спомогне за елиминирането ни.Биг брадър следи и плаща за това ....Периодично се пускат и употребяват подобни мнения(с покритие незнайно)подкрепени и от "математици".Щом го виждаш и твърдиш,то Е.Колко лесно било да отвориш прозореца на Овертон и да скочиш,щом го изричат по медиите...
32
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Акад. Петър Иванов, директор на Демографския институт към Българската академия на науките : Българите намаляват с 19 души на час, а ромите се увеличават с 4 души, за същото време.От години повтаря, че българите изчезваме, дава конкретни данни, защото има достъп до тях и какво?Преподавал ми е преди много години и твърдя, че знае какво говори.
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 20 идиотска държава. Не България.Други да са проклети!
30
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бедността разбира се създава,крайната нищета при етноса също.
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да смъртността е висока още при раждане,статистики и регистри и данни през годините се крият и фалшифицират.Ваксините умъртвяват и инвалидизират, и ментално,особено момчетата.А иначе мирише на конвенция и всякакви домогвания до децата от подобен вид.На щрек!И промяна и прозрачност на условията и протокола при раждане.
28
4
 
10
 
! Отговори
Реалист преди 1 месец
Тъжни факти. От държава с висок индекс на човешко развитие за 30 години да се разруши всичко. Лесно се руши, трудно се гради. Жалко за децата и за бъдещите деца.
27
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бъларчетата са на същото дереже. Елате в провинцията да видите чудесии. Как се живее с 500 600 лв. Тази година и градините изгоряха защото при 39 градуса без вода нищо не се ражда. Но имате управници които от жълтите павета по далеч не виждат. Някои депутати се опитвт да им отворят очите но те са сложили розовите очила и нищо не виждат. Мизерията е тотална с изключение на тези дето са на държавната хранилка. Това са един 10 процента които пазаруват доволно. Търговците заради тях надуват цените.
26
6
 
9
 
! Отговори
Мен преди 1 месец
А,защо се раждат тези деца,когато няма с какво да ги хранят? По-добре да се научат родителите да работят или някой да им обясни как се правят децата, така,че да могат да се предпазват, а не да мислим за качулката след дъжд!!!!!!
25
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
в парламента им го кажете, там не са запознати с живота на хората
24
1
 
11
 
! Отговори
Димитър преди 1 месец
Щом се развъждат и гледат на децата си като на бизнес , всяко дете което не се гледа както трябва ,да се отнема от родителите и да се праща в социален дом, безмислено е да се дават пари на маймуни ,които само крякат !
23
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Айде махнете малцинствата, махнете и сервитьорките от сивия сектор, които уж живеели с 670лв. на месец, ама под масата се взимат 3-4000 и смятайте пак кой живее в бедност. Никой.
22
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пазете се от боята!
21
0
 
14
 
! Отговори
децата от боята преди 1 месец
... и те забягнаха от страната! Правете си извода....
20
5
 
7
 
! Отговори
ИДИОТСКА ДЪРЖАВА преди 1 месец
Учат ни само да лъжем в училищата, да се крадем в казармата и самоизяждаме!Проклетъ да е България!