Местната власт: 2% от подоходния данък да отива към общините

Ще се постигне ли финансова децентрализация така?
9
Местната власт: 2% от подоходния данък да отива към общините
Снимка: БГНЕС

2% от подоходния данък да бъдат пренасочени към бюджетите на общините дискутираха днес кметове, общински съветници и икономисти на годишната среща на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) в Албена.

Още по темата
При реализиране на подобна реформа, според която да бъде постигната финансовата децентрализация, около 850 милиона лева на годишна база биха били преразпределени към местните власти, сочат проучванията на Института за пазарна икономика.

Осигуряването на 2% от подоходното облагане да отиват към общините в България ще даде възможност на кметовете да привличат инвеститори, да откриват нови работни места и да повишават заплатите, заяви в Албена експертът от Института по пазарна икономика Петър Ганев, цитиран от БНР.

"Изглежда очевидна промяна, има я в много страни в Европа, но важното при нея е първо, повече ресурс за общините – това са около 800 милиона, и по-високи заплати, изсветляване на икономиката, тъй като всяко работно място ще носи приход в общината", обясни той.

Липсата на финансова автономност на общините е начинът централната власт да ги държи в подчинена позиция, коментира кметът на община Плевен Георг Спартански.


9
Още от Страната
Задържани са трима мигранти на АМ "Струма" край Дупница
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Вдигайте данъците на имотите. Пипнат ли се преките данъци върху труда и още 1 млн. ще се изнесе завинаги.
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Видеята е добра, но в превод на български да се разбира - Дайте ни повече пари, за да има повече за покрадване и далаверки.
4
0
 
4
 
! Отговори
Асан преди 3 седмици
Малко са 2% требе 20% :)))
3
1
 
6
 
! Отговори
Solar Power преди 3 седмици
Ами не е никак лоша идея това ! Княжеството вече над 100 години работи само за Румелия и София. Останаха само римляни тук. Даже и през соца банани имаше само в София :)Е защо пък в Русе да има само за Коледа ?
2
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
т.е всички ще работят в София а данъците им ще ходят в Трапоклово? Че къде е разликата от сега?
1
1
 
3
 
! Отговори
ТЪЙ ДЕ преди 3 седмици
НЕМА ДА СЕ КРАДНЕ САМО У СОФЕТО ! АМА ХА !