Европа ни праща три баржи да помагат за заседналия кораб край Камен бряг

При обследване с дрон не е открито замърсяване на водите
3 окт 2021 16:13, Анисия Иванова
137
Европа ни праща три баржи да помагат за заседналия кораб край Камен бряг
Снимка: БГНЕС

Три плаващи баржи ще бъдат осигурени от Европейската агенция за морска безопасност и до три дни ще пристигнат в района на местност Яйлата за претоварване  и изсмукване на товара на заседналия кораб "Вера су". Това съобщи във Варна на съвместен брифинг с министъра на транспорта Христо Алексиев, Румен Николов - главен директор „Аварийно-спасителна дейност".

Ситуацията е стабилизирана и е преодолян разпадът, посочи Алексиев, цитиран от БНР. По думите му три са основните задачи за деня - нов водолазен оглед на кораба, източване на част от горивото, за да не се допусне разлив и снемането на показания от прокуратурата на част от екипажа.

Още по темата

Министърът уточни, че моряците от кораба ще бъдат изведени и разпитани. За целта най-вероятно в ранния следобед ще бъде изпратен катер на "Гранична полиция", който ще свали част от екипажа на брега, след което моряците ще бъдат върнати на кораба.

Горивото няма да бъде източвано докрай, за да бъде гарантирана работата на агрегатите и поддържането на нормалния живот на кораба.

Междувременно стана ясно, че в радиус от 1 миля около заседналия товарен кораб не е открито замърсяване на водата. Заключението е след подробно обследване на района с дрон, изпратен от Европейската агенция за морска безопасност.

Като част от мерките за намаляване на вредното въздействие върху околната среда българската страна е поискала съдействие от EMSA за осигуряване на технически средства, с които Агенцията разполага. Освен дрона, до момента EMSA е предоставила и плаващи бункери, които вече пътуват към България. С тях ще бъде изведен втечнения товар от кораба.

Представители на ГЕРБ, които посетиха Яйлата, критикуваха разследващите органи,че все още не са разпитали екипажа и не са взели корабната документация.  От Граничната полиция и днес не са успели да разпитат екипажа на заседналия край Яйлата кораб. Катер се е опитал да се приближи до товарния кораб, за да свали част от екипажа, но заради лошите метеорологични условия опитът е бил осуетен.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
0
 
0
 
! Отговори
Тошо преди 2 години
Времето беше лошо до сега, сега е хубаво баржи няма, те ще дойдат, пак времето ще се развали, ееееееееее, абе няма ли някой да синхронизира нещата, още на 20-ти трябваше тия баржи да са тука!
102
0
 
3
 
! Отговори
ааа преди 2 години
"Представители на ГЕРБ, които посетиха Яйлата,критикуваха разследващите органи".Какво по дяволите правят там и се възмущават след като на всеки трезвомислещ човек му е ясно,че и администрацията и ръководството са назначени от герб и самото бездействие и липсата на адекватно решение за излизане от кризата са отговорни само те.Защо при такъв проблем ще идва МВР,военни,защо няма екип за справяне на подобни инциденти?Но герб нямат никаква вина,напротив,дошли са да се възмущават на собств.бездействие
101
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДОБРЕ ЧЕ Е ЕВРОПА. ИНАЧЕ НЕ ЗНАМ КАК ЩЕ СИ ОБЪРШЕМ С -ополите
100
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тука трагедията не е в засядането, пак ще заседне някой. Трагедията е в това, че няма кой да действа в криза. Всеки вика да се спасяват, не е моя работа. Техника има, нали дойте плаващия кран, що не му смениха кофата и пак да разтоварват.Истината е, че си правеха сметка колко ще откраднат от спасяването на кораба. 25% от цената на кораба, товара и навлото го прибира държавата, е те тези пари искаха да вземат и една седмица само гимнастики превеха как да ги откраднат от държавата тези пари.
99
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На българина все дрога му се привижда. Корабът е там понеже е пътувал за Варна, сепарацията минава близо до скалите.Забили са се там в 0410, изтървали са завоя с 10 минути.Не са отговаряли и на повикванията от брега 1 час по-рано. Най вероятно втория помощник е заспал, при предаването на вахтата в 0400 само е казал таман и докато разберат къде са точно и таман на скалите. Такива инциденти стават, в балтиката *** редовно засядат и не защото са пияни, а защото заспиват нощем и то винаги в 04
98
0
 
1
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Обадете се на специализирана фирма да изтегли кораба.Явно не разполагаме,нито с техника,нито с подготвени кадри.Сметката да се изпрати на собственика на кораба.
97
0
 
1
 
! Отговори
До просото преди 2 години
Корабите с контейнери нямат мачти.
96
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Служебното правителство с един заседнал кораб не може да се справи!
95
0
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
АМОНИЕВАТА СИЛИТРА Е РАЗТВОРИМА ВЪВ ВОДА И ЗА НЯКОЛКО МЕСЕЦА НЯМА ДА ИМА И ПОМЕН ОТ НЕЯ НО ЩЕ ИЗБИЕ ВСИЧКО ЖИВО КОЕТО ПОЕМЕ ОТ НИТРАТИТЕ И! ДА МУ МИСЛЯТ МОРСКИТЕ ОБИТАТЕЛИ, НАПРАВО ЩЕ ИМ РАЗГОНИ ФАМИЛИЯТА!
94
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е държавата потъва, след толкова време некадърно управление години наред
93
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Инцидента с това нещастно корабче стана лакмус за некъдърноста на българския чиновник, за безсмисленото наливане на средства в служби от които няма никаква полза освен за рабощети в тях.
92
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ДобреИ какъв му е приноса, пробил е кораба ли?
91
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този потъващ кораб прекрасно илюстрира управлението на това служебно парвителство.
90
4
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
па и като гледам снимката ../ако е автентична,де!./--корабът е БЕЗ НИКАКЪВ ТОВАР,тоест ЛЕК /за моските стандарти де/..Което знаачи,че без усилия биха могли да го изтеглят..Ами ако беше НАТЪПКАН с контейнери до .върха на мачтата?
89
5
 
13
 
! Отговори
Mersi преди 2 години
На кой още не му е ясно, че този кораб си е свършил работата и сега остава само да потъне, за да си получат застраховката. После това замърсяване ще го афишират като антиреклама на България на туристически борси. И всичко това е само заради бездействието на шепа червени ***!
88
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Забравяте основно морско правило-помощ се предлага, но ако не я искат, не помагаш или помагаш безвъзмездно, за своя сметка, без да очакваш нищо в замяна. Затова седят там, иначе губиш товара, че и кораба. Това обаче е в международни води. При инцидент в чужди води става още по-сложно, да не говорим че там трафик линиите са почти до скалите, т.е до поворота са се движили по правилата. Срамът е, че държавата не може да си позволи да конфискува гемията и да води дела срещу частник. Няма капацитет
87
3
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
добре де,НЕ съм специалист по мореплаването,но и аз се запитвам:..-Толкова ли няма два "обслужващи" морски съда,които да дръпнат въпросния "Вера су", и още два,които да я ПОБУТНАТ?..Все пак не е на дъното на "Бермудския триъгълник"..
86
2
 
1
 
! Отговори
Mersi преди 2 години
А сега бегам баце...
85
2
 
1
 
! Отговори
Mersi преди 2 години
А сега , бегам баце....
84
4
 
9
 
! Отговори
ГБ 2021г. преди 2 години
До Анонимен .... Какъв ,,пиар" пък тебе те гони? То се вижда , че се мотаха Радевите министри доста време.