Европа ни праща три баржи да помагат за заседналия кораб край Камен бряг

При обследване с дрон не е открито замърсяване на водите
3 окт 2021 16:13, Анисия Иванова
137
Европа ни праща три баржи да помагат за заседналия кораб край Камен бряг
Снимка: БГНЕС

Три плаващи баржи ще бъдат осигурени от Европейската агенция за морска безопасност и до три дни ще пристигнат в района на местност Яйлата за претоварване  и изсмукване на товара на заседналия кораб "Вера су". Това съобщи във Варна на съвместен брифинг с министъра на транспорта Христо Алексиев, Румен Николов - главен директор „Аварийно-спасителна дейност".

Ситуацията е стабилизирана и е преодолян разпадът, посочи Алексиев, цитиран от БНР. По думите му три са основните задачи за деня - нов водолазен оглед на кораба, източване на част от горивото, за да не се допусне разлив и снемането на показания от прокуратурата на част от екипажа.

Още по темата

Министърът уточни, че моряците от кораба ще бъдат изведени и разпитани. За целта най-вероятно в ранния следобед ще бъде изпратен катер на "Гранична полиция", който ще свали част от екипажа на брега, след което моряците ще бъдат върнати на кораба.

Горивото няма да бъде източвано докрай, за да бъде гарантирана работата на агрегатите и поддържането на нормалния живот на кораба.

Междувременно стана ясно, че в радиус от 1 миля около заседналия товарен кораб не е открито замърсяване на водата. Заключението е след подробно обследване на района с дрон, изпратен от Европейската агенция за морска безопасност.

Като част от мерките за намаляване на вредното въздействие върху околната среда българската страна е поискала съдействие от EMSA за осигуряване на технически средства, с които Агенцията разполага. Освен дрона, до момента EMSA е предоставила и плаващи бункери, които вече пътуват към България. С тях ще бъде изведен втечнения товар от кораба.

Представители на ГЕРБ, които посетиха Яйлата, критикуваха разследващите органи,че все още не са разпитали екипажа и не са взели корабната документация.  От Граничната полиция и днес не са успели да разпитат екипажа на заседналия край Яйлата кораб. Катер се е опитал да се приближи до товарния кораб, за да свали част от екипажа, но заради лошите метеорологични условия опитът е бил осуетен.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
13
 
5
 
! Отговори
За затвора преди 2 години
Със съгласието на БаЦе, ГерП и няколко задкулисни тъмни фигури , осакатиха морският флот , и не само !!! Ставаме за смях , пред целия свят ...шайка некадърници и крадци в лицето на ГерП , ни посрамиха жестоко !!! Само да вметна че ако това се беше случило преди 89-та или в ранните 90 ...даже нямаше да има новина !!! Всичко щеше да е приключило за ден ...
42
3
 
14
 
! Отговори
СЛАВА НА ГЕРБ преди 2 години
ПАК ТЕ СПАСИХА ПОЛОЖЕНИЕТО И ИЗВИКАХА ПОМОЩ ОТ ЕВРОПА , ЗАЩОТО КОМУНИСТИТЕ , НЕ КОМУНИКИРАТ С НИКОГО И СА ВЪВ ВОЙНА С ЦЕЛИЯ СВЯТ!ИЗМЕТЕТЕ НЕКАДЪРНИЦИТЕ НА ИЗБОРИТЕ!!!!
41
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 46 Да не говорим,че целия трансформанс "Камен Бряг" вероятно е политическа поръчка на ГЕРБ-ДПС към турски терористи щом толкова се врека. Екипажа от ислямизирани пияници трябваше да е разпитан още с навлизането в 3 километровата зона забранена за големи кораби!
40
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо няма оставки? Не виждате ли какви ги снася хунтаджийската фaтмaщинa !
39
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този кораб е символ на Радевото управление
38
3
 
10
 
! Отговори
ГЕРБЕР преди 2 години
РАНО ИЛИ КЪСНО---БКП/БСП И НЕЙНИТЕ МЕТАСТАЗИ ШЕ ВЛЕЗНАТ В ГРОБА ИСТОРИЯТА...!...НИЕ ОТ ГЕРБ ---ЗАТОВА СМЕ ТУК ...ЗА ДА ГИ ПОГРЕБЕМ !!!!!НЕМА ЛАБАВО!
37
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искам да попитам има ли неплаващи баржи?
36
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гледам има недоволни, ако ми кажат какъв флот имаме и какви ресурси, ще ги почерпя.......хахахахаха :))) Ако смятате скутерчетата и единствената ни фрегата за флот, значи сте за Карлуково :)))
35
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да пратят и сонди... ...да търсят дипломите на радевите министри!
34
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Безхаберие, скудоумие и вопиющата некадърност на радевото правителство и ресорите му са причина за батака с кораба!
33
7
 
7
 
! Отговори
Ами Правилно!!! преди 2 години
ГЕРБ---КОПАЕ ГРОБА НА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАСМИНА...ОСТАВКА НЕКАДЪРНИЦИ!!!!
32
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак сме номер едно, за нищо не ни бива. Прочуваме се като Сомалия на ЕС след 12г разграбване от Бокича. Това е наследството което ни остави.
31
0
 
4
 
! Отговори
До 39 преди 2 години
Мармота с шоколадът пита за тебе!
30
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако не са от ЕС, щехме сигурно да се съревноваваме с некоя държава от Африка, което е обидно за нас :))) Нито флот имаме, нито техника да спасим некакво корабче, обаче големи го вадим......хахахахаха :)))
29
4
 
5
 
! Отговори
Друга тема преди 2 години
България не е добре ! Има застаряващо население ! Това трябва да спре да е така !България има проблем, който нито 1 друга страна и територия няма !Основният проблем на България е , че има застаряващо население, редом с нея и Европа има застаряващо население ! Тва е континентоален проблем ! Трябва да се разреши ! България трябва да стани царство и да бъде дарена на Живко Костадинов, защото той е дар от БОГ ТАНГРА ! А този БОГ е типично български и е създаден от български хора - божества !
28
6
 
6
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 2 години
ТОВА Е ТИПИЧНАТА КОМУНИСТИЧЕСКА НЕКАДЪРНОСТ , НА ХОРА , КАТО ЯНЕВ И РАДЕВ!САМО ПРИКАЗКИ , ПРЕС--КОНФЕРЕНЦИИ , ЩАБОВЕ .....И НЕЩО РЕАЛНО ЗА ИЗХОД ОТ АВАРИЙНАТА СИТУАЦИЯ!...БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ ОТ -КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ ПРОСТАЦИ И НЕКАДЪРНИЦИ!
27
11
 
6
 
! Отговори
Позор преди 2 години
Няма такъв позор , за България !!! Да благодарим на БуЦи и ГерП , че ни докараха за смях пред Света ...
26
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оставка на Фигуративното правителство!
25
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига си плю..л България бе чалгар!Изливаш собсвената си омраза като Злия!
24
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лелееее ....!!! Пак ще има светло еврогей.ско бъдеще . Ужасс !!! Съвсем ще изчезнем като народ.