Дървата за огрев се изчерпват у нас, а търсенето в чужбина е голямо

Цените на доставките извън страната са с 30% по-високи
4 окт 2021 11:47, Петя Славова
41
Дървата за огрев се изчерпват у нас, а търсенето в чужбина е голямо
Снимка: БГНЕС

Преди зимния сезон се наблюдава бързо намаляване на дървата за огрев в страната. Малкото налично количество  в пунктовете в Бургаско дървата се изчерпват изключително бързо. Цената е повишена от средата на месеца, а с първите по-хладни дни зачестяват и заявките. Те обаче се бавят, защото няма редовни доставки на дървесина от Странджа. Трудно се наемат и хора, които да режат и товарят дървата в камионите, съобщава пред БНР търговецът Велизар Василев.

Според директора на Изпълнителната агенция по горите Александър Дунчев, като дърводобив тази година от горите излиза повече дървесина от миналата. Търсенето е голямо и на международния пазар.

"В момента има огромно търсене на международния пазар не само на необработена дървесина, но и на продукти от дървесина. Голяма част от нашите дървопреработватели в момента имат много добър отворен пазар и търсят, засмукват от пазара всичката налична дървесина да я преработват и с висока добавена стойност я изкарват като готов продукт на международния пазар.", обясни Дунчев.

Ако държавата предоставя на местното население дървесина на цена около 50 лева на кубик с доставката, то предприятията вече са готови да плащат по 20-30% отгоре, с което завишават тази цена и всички дърводобивни фирми са по-склонни да карат към големите преработватели, вместо на местното население , подчерта Александър Дунчев, като уточни, че това е така от началото на годината.

"Местни хора още от пролетта споделяха: чакат си дървата – няма ги, няма ги. Фирмите се оправдават, че първо ще закарат на големите преработватели."

Самият износ на необработена дървесина не е големият проблем, категоричен е Дунчев.

Много често почтеният бизнес не стига до тръжните процедури и става дума за „наши фирми“, заяви още Александър Дунчев.

В момента подобни реализират огромни печалби, защото в началото на годината са спечелили на много ниски цени кубик дърва, допълни Дунчев.

"Държавата януари е продала цялата дървесина за добив. Половината дървесина в България се продава на корен", обясни още той.

По думите му, много често това води до страхотни нарушения. Два пъти повече нарушения се допускат, когато фирмата е закупила дървесината още на корен, като дърво в гората. Тя си сече повече, отколкото трябва, защото там контролът вече е занижен заради тази схема.

Възможността първо да предоставим на местното население вече е изгубена, каза Александър Дунчев. От думите му стана ясно, че дърводобивните фирми решават на кого да дадат и дават първо на преработвателните предприятия.

„Ако искаме държавните гори и държавните горски предприятия да реализират и публични функции, освен чисто търговски, трябва да гарантираме финансовата стабилност на тези предприятия, не да продават на под пазарни цени на местно население. Вероятно трябва през социални фондове да се субсидира местното население и то да си купува на реална пазарна цена дървесината“, коментира Александър Дунчев.

До ден-два ще бъдат внесени предложения да се прекрати тази продажба на корен, която спъва горските предприятия да решават кога и какви количества да отиват за местното население.

Дунчев изтъкна, че на второ място следва да се прекрати неравнопоставеността между „големи наши фирми“ и малките и средни дърводобивни фирми, които често изобщо не могат да стигнат до дървесината.

Като мярка се планира конкуренцията между местните фирми да се отвори на областно ниво, защото сега са затворени на ниво община, където няколко фирми се договарят на ниски цени и правят „страхотни печалби за сметка на държавните горски стопанства и на местното население“, обясни шефът на ИАГ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
1
 
! Отговори
Ivanov преди 2 години
Като го гледам това МПС и ППС ,колко е натоварено а минимум са натоварили 50 кубика и нагоре дърва ,виждам яко претоварване!!!
34
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тук са нарязани за печка 0 800 са 90 лв ..че станат и 100лв .печелят тия с тировете и горския ,обществена тайна е че горския взема един лв на кубик да удари чукчето
33
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И ко стана сега, напредналата европа ще се грее на дърва тая година... А дано не ви стане навик ... :)
32
0
 
14
 
! Отговори
дядо Ванчо преди 2 години
Короната да ги хване всички дето грабят българската гора! Тази горя я садяхме на принудително-доброволни начала и бяхме на ленински съботници по баирите цели три години! Имам посадени 9 хиляди фиданки, а сега не мога да си КУПЯ пет кубика дърва! Господ да ги убие българските политици и крадци!
31
0
 
3
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 2 години
СОФИЯ,МАМОО......СОФИИИИЯААА......ЧЕ ТОКА И ПАРНОТО ТАМ....СА НАЙ-СКЪПИИИИ......А ПОЛИТИЦИТЕ НАЙ-ПРОСТИИИИ.....
30
1
 
6
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Урсула забрани ракията, дървата печките и кю мюра :)))
29
1
 
2
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 2 години
До РодолюбецПише се пелети, а не палети. И никой преди не се топлеше с дърва от Коми. Имам 200 м2 къща с изолация и харча 3 тона пелети за година - отопление и топла вода.
28
4
 
2
 
! Отговори
Родолюбец преди 2 години
Глупави либерал-зелени рзсъждения,тапири ,ха,ха!Санирайте ,използвайте палети!?Сигурно палетите струват стотинки или пък санирането,ще намали разходите за отопление 50-60 %,че да усетиш намалението!!!!!Едно време имаше Коми и дървата бяха евтини,сега драги либерал-зелени *** подпишете договор с USA да сечат гори в Монтана,Уайоминг и т.н.и да ни доставят евтина дървесина,ха,ха!!!!
27
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
че кой не иска да се топли на газ или на ток, врътва ключа и толкова, не да цепи и носи, кат хамалин. Тези глупости за санирането ги забравете, щото не са по джоба на повечето нуждаещи се. На големите "еколози" пожелавам да имат поне по една баба /дядо в къщата де и/му е вечно студено и летото ходи с вълнени чорапи. Всичко е въпрос на възможности - не на желание. В крайна сметка кво излиза, че нашата гора се сече и продава, дпс си пълнят джобовете а хората стоят на студено
26
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да не забравяме, че НДСВ и БСП, затвориха 4 блока на АЕЦ Козлодуй
25
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На запад е забранено да се горят дърва, тука кога?
24
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Санирайте си къщите, така ще ви трябват по-малко дърва, който вместо да гориме, можем да обработваме и продаваме. В следващите години все повече дървото ще замества пластмасата и желязото където може.
23
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дунчев ама то от 30 години само се сече и изнася, а парите потъват в частни джобове и в някои шефове и зам. шефове на Горски стопанства ама няма корупция нали. Кажете колко гора има залесена за последните 10 години. Про соца беше колкото сечеш толкова засесяваш.
22
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Елемаг Няма нужда да се дават пари за торлене на Радев. Той и обкражението му се самотролят ако. Защо спряха медийните изяви на Деса Мерцедаса? Издънките й бяха култови. Кога цитирахте Афера.бг за шкафчетата на Боко лиги ви течаха. Сега мълчите като ремсисти за публикациите в Афера.бг. Защо бе? Плашип*тарници! Цитирам същата Весела Томова, дето ви кефеше преди година и половина. Нищо лично.
21
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До КоментарБегай в некое бомбоубежище от живково време да не те гръмне някоя бомба на "тиквената хунта". Заменките и контрола над горските стопанства никога не бил в ръцете на ГЕРБ, ако случайно не си разбрал. Доколкото разбрахме ГЕРБ ви пратиха турския кораб на Камен бряг да го гледате и да му се чудите.
20
0
 
11
 
! Отговори
наблюдател преди 2 години
До Анонимен 16Забрана за износа на дървесина е прекрасна идея, но нали се сещаш, че дпс-то първи ще врякнат и няма за нищо на света да приемат подобно предложение. Известно е, че в дърводобива и съответно износа те командват парада.
19
0
 
18
 
! Отговори
... преди 2 години
Епа моите спомени са още от зората на демокрацията! Още Филип Димитров почна износа на дървен материал за гърция! После се продължи, но най-отчайващо беше при Костов и царя! Тогава при костов едни пожари и още неизгаснали се сечаха дръветата и се изнасяха за гърция и турция! При царя беше черешката на тортата! Тогава на симеончо му върнаха едни гори той ги изсече продаде ги да си плати дълговете от хазарт и после каза абе други бяха моите гори не бяха тези да ми ги върнете другите гори сега!
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 13Не знам от къде си изпаднал? Не само Павлово и Бояна в София. Ела в Нови Хан, Елин Пелин и т.н да видиш какво е вечер. Не се диша. Та твърди частици ли? За модата с истинските камините да не говорим.
17
6
 
11
 
! Отговори
Коментар преди 2 години
Охооо..още колко заложени бомби от тиквената хунта и ДПС което се разпорежда с горите ще има да гърмят!А и Свилоза и кроношпаните нямат нахранване с дърва!
16
5
 
18
 
! Отговори
Елемаг преди 2 години
Някой знае ли,колко е тарифата на троловете,които плюят Радев под всяка статия и повод?Има ги и във фейса обикновенно без инфо и снимки и в други новинарски ама по 1-2 а тука с лопата да ги ринеш?