Болници вече изнемогват заради високите сметки за ток

Цената на електроенергията е два пъти по-висока
14 окт 2021 20:40, Нели Христова
70

Болници и училища вече изнемогват заради високите сметки за ток и газ. Хирургическият блок на областната болница в Шумен се отоплява на природен газ, а терапевтичният – на ток. По-високите им цени означават и повече разходи за лечебното заведение, което заедно с разходите за консумативи товари значително бюджета.

"В момента цената на тока, която заплащаме, е 2 пъти по-висока от тази, която заплащахме до преди няколко месеца. Тогава беше 104 лв. на мегават час. Сега е около 300 лв. Чувам, че и газта се увеличава. Досега не ползвахме газ, но от 2 дни се наложи да пуснем отоплението, което е на газ. В същото време се качват и цените на консумативите и на храната на болните", посочи директорът на МБАЛ "Шумен" д-р Димитър Костов пред Bulgaria ON AIR.

Основно училище "Никола Обретенов" в Русе е изцяло газифицирано. Въпреки че е санирано и цялата топлоинсталация е сменена, сметките за отопление за последния месец са много високи.

"Почти 5000 лв. на месец в отоплителния сезон струва отоплението на газ. Трудно бихме се справили с увеличението на газта, още повече, че, самият монополист изисква авансово плащане. Искат и да преценим какъв ще ни бъде разходът за целия отоплителен сезон", каза директорът на ОУ "Никола Обретенов" в Русе Емил Тюлеков.

Няма вариант да се отоплява само част от сградата.

"И една десета да са тук, пак трябва да се отоплява цялата сграда. Няма как иначе. Не можем да отопляваме само част от сградата, включително и закритата част трябва, за да се поддържа температурата в системата", добави той.  

Освен от високите сметките, ръководството на училището е притеснено да не се повтори сценарият от миналата година, когато заради онлайн обучението се е наложило от училището да плащат неустойки, тъй като не са изразходвали количеството газ, което са заявили.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако бяхме построили АЕЦ Белене, сега щяхме да плащаме безумно високи сметки за ток, защото Европейската комисия не признава атомната енергия за зелена и налага глоби във формата на СО2 квоти от които цената скача както ще скача и сега, но без АЕЦ Еврокомисията поне ни спести разходите за строежа.
36
1
 
7
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
Нема персонал - изнемогват , болните много - изнемогват , тока скъп - изнемогват , газта скъпа - изнемогват , боносите закъсневат - изнемогват ......живи да ги оплачиш.
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 36-30 стотинки...
34
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако спрем ТЕЦовете както иска ЕК в Брюксел, това означава 200 хил нови безработни, крах на енергетиката и окончателно унищожаване на и без това колабиралата българска икономика. Ако не ги спрем, тъй като сме подписали Зелената сделка, от 2025 започваме да плащаме толков високи СО2 квоти, че цената на тока ще експлодир и ще бъде непродаваем, никой няма да може да плати, което означава 200 хил нови безработни, крах на енергетиката и окончателно унищожаване на и без това колабиралата българска икономика.
33
1
 
15
 
! Отговори
до 36 преди 2 години
Не знаех, че Радев е вдигнал цените в цяла Европа. Явно е някакъв вълшебник.
32
1
 
3
 
! Отговори
Споко преди 2 години
Европейската комисия вече взе мерки които да неутрализират енергийта криза, като препоръча на страните членки сами да предоставят финансова подкрепа на своите граждани които са най-много засегнати от високите цени на тока и газта. Това заяви комисарката по енергетиката Кадри Симсън.
31
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Промяната на радеф е факт
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ПроСоТо-звездите пак ли ти говорят ?
29
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато обяснявахме тук преди години, че АЕЦ Белене и Южен поток са жизнено необходими за да обезпечим енергийната си сигурност, разни тролчета ни наричаха путински ***. Добре, спрени са, играем по правилата на ЕС. Какво получихме в замяна? Нищо! Ще получим от ЕК наръчник "оправи се сам" в кризата! Транзитните такси от Южен поток щяха да генерират милиарди печалба. Милиарди! Защо всеки път трябва да се случват нещата по трудния начин?
28
3
 
10
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
До Анонимен..абеКРЕТЕНОИД,в енергетиката и на всякъде е БЕТОНИРАНА ГЕРБОМАФИЯТА бе!!!!!...Сега,след като им поразклатиха краката,ГЕРБОХУНТАТА е готова не само да саботира държавата,но и да предизвика ужасни безредици.../ВСИЧКИ гербомаймуни сазатрепане,ама май наистина нема кой да свърши тая работа../..Дано не се стигне до там,че да повикаме Ердо да ни реши проблема...А той ще го реши,требе да сте сигурни..Защото "Дядо Иван" си има своите си проблеми,изобщо не му е до нас..
27
1
 
5
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 2 години
Болниците са Търговски Дружества , Училищата не са (освен Частните ) , Държавните Болници НЕ са Търговски Дружества . Така ще е докато Тока и Газта се търгуват на Борса - като на Пазара с Домати и Краставици . Путин няколко пъти предупреди ЕС да не дава Тока и Газ в Ръцете на Мафията , а да има Дългосрочни Договори с ЕС за Доставки .Сега ще видите че Кон яде Боб в ЕС - Рублата и Еврото ще се изравнят .
26
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре че дойде Радев със служебното правителство, иначе ако бяхме оставили ГЕРБ сега тока нямаше да е 2 пъти по скъп, ами 10 пъти.
25
1
 
7
 
! Отговори
Иван преди 2 години
До АнонименХаресва ни. Ако беше останала крадливата мутра на власт, щеше да краде като за последно и да фалира държавата.Сега поне имаме шанс да се оправим.
24
3
 
0
 
! Отговори
Демократ преди 2 години
Виновен е Путин защото не иска да приватизира Газпром както го принуждават от ЕС, да го раздаде на честни частници капиталисти да се конкурират да ни продават евтино, ами плащаме високи сметки за газта на държавния Газпром и Путин с нашите пари си строи дворци!
23
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Харесва ли ви промяната на Радев и Кирчовците
22
1
 
12
 
! Отговори
123 преди 2 години
"Болниците" отдавна са едни смукачи на пари, а на практика - погребални дружества...
21
0
 
6
 
! Отговори
Урсула преди 2 години
Зимата - грейте се на вятърни мелници и соларни панели.
20
0
 
9
 
! Отговори
Русия преди 2 години
Как високи цени? Нал има перки и слънци.Костуф Костуф Костуф Костуф КостуфБанани банани банани банани банани банани банани банани банани банани
19
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До анонимен 15 - при комунизма пенсионерите не ровеха в кофите за огризки от храна.
18
2
 
2
 
! Отговори
Свобода за Навални! преди 2 години
Да изгоним няколко руски дипломата?