Болници вече изнемогват заради високите сметки за ток

Цената на електроенергията е два пъти по-висока
14 окт 2021 20:40, Нели Христова
70

Болници и училища вече изнемогват заради високите сметки за ток и газ. Хирургическият блок на областната болница в Шумен се отоплява на природен газ, а терапевтичният – на ток. По-високите им цени означават и повече разходи за лечебното заведение, което заедно с разходите за консумативи товари значително бюджета.

"В момента цената на тока, която заплащаме, е 2 пъти по-висока от тази, която заплащахме до преди няколко месеца. Тогава беше 104 лв. на мегават час. Сега е около 300 лв. Чувам, че и газта се увеличава. Досега не ползвахме газ, но от 2 дни се наложи да пуснем отоплението, което е на газ. В същото време се качват и цените на консумативите и на храната на болните", посочи директорът на МБАЛ "Шумен" д-р Димитър Костов пред Bulgaria ON AIR.

Основно училище "Никола Обретенов" в Русе е изцяло газифицирано. Въпреки че е санирано и цялата топлоинсталация е сменена, сметките за отопление за последния месец са много високи.

"Почти 5000 лв. на месец в отоплителния сезон струва отоплението на газ. Трудно бихме се справили с увеличението на газта, още повече, че, самият монополист изисква авансово плащане. Искат и да преценим какъв ще ни бъде разходът за целия отоплителен сезон", каза директорът на ОУ "Никола Обретенов" в Русе Емил Тюлеков.

Няма вариант да се отоплява само част от сградата.

"И една десета да са тук, пак трябва да се отоплява цялата сграда. Няма как иначе. Не можем да отопляваме само част от сградата, включително и закритата част трябва, за да се поддържа температурата в системата", добави той.  

Освен от високите сметките, ръководството на училището е притеснено да не се повтори сценарият от миналата година, когато заради онлайн обучението се е наложило от училището да плащат неустойки, тъй като не са изразходвали количеството газ, което са заявили.


70
Още от Коронавирус
Най-силната защита срещу COVID-19: Преболедуване и ваксиниране
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
2
 
11
 
! Отговори
Радослав преди 2 дни
Всички реват за пари и държавата дава ли, дава и така до след 10 години когато и последния работещ данъкоплатец се изнесе и останат тук само социално слаби роми, пенсионери, държавни служители, политици и приближени бизнесмени. Има няма 5 милиона народ, а с КПД на тухла в полет! Стига сте раздавали пари на всеки ревнал, просто променете закона, че индивиди без платени осигуровки да не се лекуват и пари ще има!
65
4
 
8
 
! Отговори
Демократ преди 2 дни
За всичко е виновен комунизма, демокрацията е най-добрата система, но лошия комунизъм вече 30 години и пречи да дойде в България.
64
1
 
7
 
! Отговори
Анализатор преди 2 дни
България никога не е била в демокрация, опитите след падането на БКП са подобни на това в което сме сега, в нищото, после ГЕРБ построи пак комунизма и не знаехме реалните стоиности на цените с света около нас. В най-богатия съюз няма място за нас, това става ясно, няма как да сме част, при ГЕРБ всичко беше инкогнито. Сега вече пипалата ги няма
63
4
 
6
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 2 дни
Последен шанс - банани или Евразийски Съюз!
62
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
транзита през украйна у 2 милиарда на година и се борят със зъби и нокти за дад го запазят - на нас ни го предлагаха ама тъ.пите българи си избрали продажници е сега и внуците ви ще го отнесат
61
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
зелената сделка е измислица на краваршингтонските банкери- не прави атомни централи - нема нужда- ама ще правиш ток от въглища и ще плащаш за произведения ток дето си го произвел с ъс собствени средства позелената сделка-- и тия пари ще дойдат от по-високата цена дето ще я платят обикновените хора - идеална система за грабеж - африканските колонизатори пасти да ядат-ама и то управниците всичките са техни хора- не напразно орбан изрита института на шорош от унгария-
60
1
 
14
 
! Отговори
лонг лийв юесей! преди 2 дни
Ако Южен поток беше построен сега нямаше да има Северен поток 2, нямаше да има енергийна криза в Европа, а България щеше да е глобален енергиен играч за Европа. Евтина газ, евтино отопление за всички, около половин милиард приходи за държавата от транзит, с които ако не се крадат можеха да се строят болници, детски градини, пътища, висoки заплати за учителите, образование и университети.
59
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
оня ден представетеля ня ЕС каза че подписания договор с унгария и газпром не противоречи на законодателството на ЕС- причината е че нашите управници всики са слугинаж на американското посолство - а краварите правят всичко за да ни затрият- така е с аеца - до сега щеше да е готов- ама всички които ръсеха измислиците са с пълни джобове за извършената услуга - да затриват българия
58
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Парламента да гласува както в Полша решение за върховенството на българските закони над ЕС, и да отменим всички разпоредби на ЕС и зелени сделки за да развиваме нормално енергетиката си. България в това отношение е богата страна и можем да изградим енергийна независимост с АЕЦ, ТЕЦ и Водно електрически централи (не зелените ВЕЦ).
57
2
 
6
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 2 дни
До Анонимен 53 На Орбан му е през парашпангела какво разрешава ЕС и какво не !
56
0
 
8
 
! Отговори
Отдел 13 преди 2 дни
Само бананите и портокалите да не пипат, че тогава ще стане страшно.
55
4
 
11
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 2 дни
На всеки 100 години Запада тръгва срещу Русия .......... зада изяде шамарите и да се кротне в следващите 100 години! В момента в Кремъл само загряват преди да включат шамарената фабрика на бързи обороти !
54
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Русия предлага само дългосрочни договори. за над 10г. ,не са глупави.Пак до тях ще стигнем.
53
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
ЕС едва ли ще разреши на страните членки да сключват поединично договори за доставка на газ със газпром, защото това нарушава едиството и солидарността на Европйския съюз. Затова България най-вероятно няма да сключи договор с Русия, въпреки че Русия вече ни предложи такъв договор както с Унгария (но Орбан е лош за ЕС).
52
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Кога увеличиха цените ,кога фалираха? Нормално е спекулата да вдигне цените в началото...
51
3
 
8
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 2 дни
Хитлери Клинтън каза, че ще ни докара евтин течен газ .......... ама, друг път !
50
3
 
12
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 2 дни
Явно някои са забравили, че Слънцето изгрява от Исток.........както и газта !
49
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Бързо отивайте при Митрофанова да сключвате дългосрочен договор за евтин руски газ...............Ще закъснеете за промоцията...........Митрофанова се обади на нашите главатари, те не реагираха. Правят се на ни чул, ни видял, за да не им се карат САЩ и Брюксел. Много се страхуват.
48
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Бананите и наркотиците при капитализма са свързани едни с други. Появяват се едновременно в капитализма. Бананите са необходими за трафика на кока, стана ясно от последните разкрития.
47
4
 
13
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 2 дни
Но пък имате банани целогодишно !