Парадокс: Енергийно независими, а с най-скъп ток в региона

"За" и "против" закриването на въглищните централи
14 окт 2021 11:38, Анисия Иванова
42

Тази година АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ-овете и БЕХ ще приключат на голяма печалба, каза конфедералният секретар на КТ "Подкрепа" Александър Загоров в студиото на "България сутрин".

Вчера миньорите от "Марица Изток" излязоха на протест срещу закриването на въглищните централи. Те настояваха централата да продължи да работи до изчерпване на въглищните запаси или поне до 2040 година. Работата на комплекса е сериозно застрашена от приетата в Брюксел т.нар. "Зелена сделка", заради която до 2050 година въглищата трябва да останат в историята.

"Един протест е резултат от дълга поредица разговори, експертни срещи, за да се стигне до идеята как да подходим. Нашите позиции неведнъж са били за запазване на "Марица Изток". Тя понесе достойно ударите при кризата, не е честно тези електроцентрали да нямат бъдеще. Ако не са толкова високи цените на емисиите, ние имаме прекрасно бъдеще на тази енергетика", коментира Загоров.

Още по темата

Енергийния експерт Мартин Владимиров прогнозира обаче ново покачване на цените.

"С покачването на цената на емисиите заради изтеглянето на квоти от пазара в бъдеще цената на електроенергията от въглищните централи ще нараства чувствително. Колкото повече сме зависими от нея, толкова по-скъпа ще е електроенергията за домакинствата", заяви Мартин Владимиров пред Bulgaria ON AIR.

Той е убеден, че животът на въглищните централи не трябва да бъде удължаван, а е необходимо да се инвестира в нови технологии и подобряване на енергийната ефективност на сградите.

"В България има парадокс - пиково потребление зимно време. До него се стига заради липсата на мерки за енергийна ефективност, което качва потреблението. Тогава въглищните централни осигуряват необходимостта, ако зависим само от българско производство. Но никому ненужна е енергийната независимост, когато имаме най-скъпата електроенергия в региона", коментира енергийният експерт.

Според него е най-добре въглищните централи да бъдат закрити през 2026 г. А средства за компенсация на работниците имало.

"Държим изкуствено на щат 43 000 души. Само от Фонда за справедлив преход са заложени над 2,4 млрд. лв. за преобразуване на въглищните региони. Има средства за преквалифициране на работниците, за инвестиции в сектори, които лесно да наемат тези хора. Част от парите могат дори да се насочат за ранно пенсиониране", уточни Мартин Владимиров.

Според Александър Загоров обаче регионът не е подходящ за алтернативни източници на електроенергия.

"Регионът е толкова мъглив, в момента там няма възобновяеми енергийни източници - нито вятър, нито слънце, нито вода. Безспорно е, че нашата енергийна система трябва да се разрасне на база възобновяеми източници. Но затварянето на въглищните централи е немислимо", подчерта Загоров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
1
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Без АЕЦ и ТЕЦ не може да се запази днешния стандарт на живот.Ако ще се закриват ТЕЦ,трябва да се строят нови АЕЦ.Ако ще разчитаме само на перки,слънчеви панели и ВЕЦ,трябва да се върнем по пещерите.
33
1
 
3
 
! Отговори
СС преди 2 години
Зелена сделка", заради която до 2050 година въглищата трябва да останат в историята до тогава ЕС ще е история !!! Колко могат да изкарат хорта на студено и скъпи стоки ???
32
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много парадокси има в главата на пишман-експертът Владимиров...............Зимният пик на потребелние бил парадокс? Този експерт се омаза още с първото си появяване на сцената. Циркадция и сорросоид, поредната Зелена мухоморка веган.
31
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бедността е справедливо наказание за глупостта. Един дръвник пред парламента идеално би решил проблема, но народа няма воля.
30
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички след 89-та, които са били във властта и са все още м/у живите трява да си платят и не става дума за затвор.
29
3
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
До петолъчник 29/ Другарю цоциалист, ще го кажа на майчиния език на вечния ви коалиционен партньор - сус бре, комунист! :)
28
3
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
Моля, всички оплаквания да се адресират до Р.Овч.,корифея на енергетиката от БСП! 😀
27
0
 
4
 
! Отговори
Скруч преди 2 години
Когато свършат баламите и тарикатите ще изчезнат .
26
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При хунтата на Радев е Гладни време.
25
1
 
9
 
! Отговори
Лудко преди 2 години
Имаме си АЕЦ /на склад/. Какво още чакат???
24
4
 
10
 
! Отговори
До 26 ПроСоТо преди 2 години
Млък бе. ГербероСедерасите немате право на дума
23
1
 
12
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
12 години герб били сме газов хъб на балканите газ отвсякъде въртим волана със султана и сега какво няма газ няма ток не пускаме парното защото не можемда го платим
22
2
 
6
 
! Отговори
Rrr преди 2 години
Правильно. Все что при СССР строили - закрыть. Зачем вам? Гледайте си чушки, домати. А Султан вам ток будет поставлять
21
10
 
8
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
До Христо Христов/ Абе петолъчник, преди 1989- та никой не беше чувал за Александър Йорданов и Соломон Паси, но имаше режим на тока. Кой беше виновен тогава, че не се сещам???
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И после няма манипулации на пазара.
19
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бойко нали беше лош, но беше евтино и спокойно, а при тези кремълски шофьори живота много поскъпна!
18
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поздрави от Радев, при червените е скъпо ;)
17
21
 
21
 
! Отговори
доц. д-р Чоко Боков преди 2 години
Объркали сте форума за задаване на тези въпроси. Идете в Банкя при дебелия футболист, той ще ви разясни колко и какви стратегически проекти е спрял и защо, с което се и хвалеше. Приятен ден.
16
0
 
24
 
! Отговори
Влади преди 2 години
По никакъв начин да не спираме ТЕЦ-овете, докато не построим поне още два реактора! Да не вярваме, че някой отвън ще ни осигури евтин ток. Така зарибяваха и с природния газ за битови нужди - най-евтиното, най-чистото, имаме договори за доставката му поне до 2100 год., за без пари. Само след 10 години картонената кула рухна.
15
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ало УМНИЦИИманно ! Освен това като спре да ду../ха вятъра и няма слънце, и АЕЦ-а и ТЕЦ-а работят без проблем.