Парадокс: Енергийно независими, а с най-скъп ток в региона

"За" и "против" закриването на въглищните централи
14 окт 2021 11:38, Анисия Иванова
42

Тази година АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ-овете и БЕХ ще приключат на голяма печалба, каза конфедералният секретар на КТ "Подкрепа" Александър Загоров в студиото на "България сутрин".

Вчера миньорите от "Марица Изток" излязоха на протест срещу закриването на въглищните централи. Те настояваха централата да продължи да работи до изчерпване на въглищните запаси или поне до 2040 година. Работата на комплекса е сериозно застрашена от приетата в Брюксел т.нар. "Зелена сделка", заради която до 2050 година въглищата трябва да останат в историята.

"Един протест е резултат от дълга поредица разговори, експертни срещи, за да се стигне до идеята как да подходим. Нашите позиции неведнъж са били за запазване на "Марица Изток". Тя понесе достойно ударите при кризата, не е честно тези електроцентрали да нямат бъдеще. Ако не са толкова високи цените на емисиите, ние имаме прекрасно бъдеще на тази енергетика", коментира Загоров.

Още по темата

Енергийния експерт Мартин Владимиров прогнозира обаче ново покачване на цените.

"С покачването на цената на емисиите заради изтеглянето на квоти от пазара в бъдеще цената на електроенергията от въглищните централи ще нараства чувствително. Колкото повече сме зависими от нея, толкова по-скъпа ще е електроенергията за домакинствата", заяви Мартин Владимиров пред Bulgaria ON AIR.

Той е убеден, че животът на въглищните централи не трябва да бъде удължаван, а е необходимо да се инвестира в нови технологии и подобряване на енергийната ефективност на сградите.

"В България има парадокс - пиково потребление зимно време. До него се стига заради липсата на мерки за енергийна ефективност, което качва потреблението. Тогава въглищните централни осигуряват необходимостта, ако зависим само от българско производство. Но никому ненужна е енергийната независимост, когато имаме най-скъпата електроенергия в региона", коментира енергийният експерт.

Според него е най-добре въглищните централи да бъдат закрити през 2026 г. А средства за компенсация на работниците имало.

"Държим изкуствено на щат 43 000 души. Само от Фонда за справедлив преход са заложени над 2,4 млрд. лв. за преобразуване на въглищните региони. Има средства за преквалифициране на работниците, за инвестиции в сектори, които лесно да наемат тези хора. Част от парите могат дори да се насочат за ранно пенсиониране", уточни Мартин Владимиров.

Според Александър Загоров обаче регионът не е подходящ за алтернативни източници на електроенергия.

"Регионът е толкова мъглив, в момента там няма възобновяеми енергийни източници - нито вятър, нито слънце, нито вода. Безспорно е, че нашата енергийна система трябва да се разрасне на база възобновяеми източници. Но затварянето на въглищните централи е немислимо", подчерта Загоров.


42
Още от Коронавирус
Най-силната защита срещу COVID-19: Преболедуване и ваксиниране
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
1
 
! Отговори
Алекс преди 1 седмица
Без АЕЦ и ТЕЦ не може да се запази днешния стандарт на живот.Ако ще се закриват ТЕЦ,трябва да се строят нови АЕЦ.Ако ще разчитаме само на перки,слънчеви панели и ВЕЦ,трябва да се върнем по пещерите.
40
1
 
3
 
! Отговори
СС преди 1 седмица
Зелена сделка", заради която до 2050 година въглищата трябва да останат в историята до тогава ЕС ще е история !!! Колко могат да изкарат хорта на студено и скъпи стоки ???
39
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Много парадокси има в главата на пишман-експертът Владимиров...............Зимният пик на потребелние бил парадокс? Този експерт се омаза още с първото си появяване на сцената. Циркадция и сорросоид, поредната Зелена мухоморка веган.
38
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Бедността е справедливо наказание за глупостта. Един дръвник пред парламента идеално би решил проблема, но народа няма воля.
37
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Всички след 89-та, които са били във властта и са все още м/у живите трява да си платят и не става дума за затвор.
36
3
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
Матрялът му харесва Американските АЕЦ-и да получават пари без да произвеждат ток... или Кадиев да стои на изхода на АЕЦ и да изнася евтин ток.Но така се пада на матряла дето харесва мирния Луканово-Желев преход към демокрация и това, че БКП не бе забранена и лустрирана 1990та благодарение И на Александър Йорданов и Соломон Паси. Прав беше Борисов като заяви на матряла си, че е про'ст.Факт.
35
1
 
9
 
! Отговори
До доц. д-р Чоко Бок преди 1 седмица
Бойко Борисов спря проекта за АЕЦ Белене през 2012. Ако не го беше спрял, сега щяхме да имаме евтин ток. Сега гербопитеците ще коват пирони от студ и ще целуват снимката на Винету да се сгреят. Могат и енергично да си я търкат по различни части от тялото за да се стоплят.
34
3
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 седмица
До петолъчник 29/ Другарю цоциалист, ще го кажа на майчиния език на вечния ви коалиционен партньор - сус бре, комунист! :)
33
3
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 седмица
Моля, всички оплаквания да се адресират до Р.Овч.,корифея на енергетиката от БСП! 😀
32
0
 
4
 
! Отговори
Скруч преди 1 седмица
Когато свършат баламите и тарикатите ще изчезнат .
31
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
При хунтата на Радев е Гладни време.
30
1
 
9
 
! Отговори
Лудко преди 1 седмица
Имаме си АЕЦ /на склад/. Какво още чакат???
29
4
 
10
 
! Отговори
До 26 ПроСоТо преди 1 седмица
Млък бе. ГербероСедерасите немате право на дума
28
1
 
12
 
! Отговори
баба мара преди 1 седмица
12 години герб били сме газов хъб на балканите газ отвсякъде въртим волана със султана и сега какво няма газ няма ток не пускаме парното защото не можемда го платим
27
2
 
6
 
! Отговори
Rrr преди 1 седмица
Правильно. Все что при СССР строили - закрыть. Зачем вам? Гледайте си чушки, домати. А Султан вам ток будет поставлять
26
10
 
8
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 седмица
До Христо Христов/ Абе петолъчник, преди 1989- та никой не беше чувал за Александър Йорданов и Соломон Паси, но имаше режим на тока. Кой беше виновен тогава, че не се сещам???
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
И после няма манипулации на пазара.
24
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Бойко нали беше лош, но беше евтино и спокойно, а при тези кремълски шофьори живота много поскъпна!
23
1
 
6
 
! Отговори
ЕС преди 1 седмица
Къде са парите които отпуснахме за закриването на АЕЦ Козлодуй? За периода 2021-2027 сме заделили над 50 милиона евро за целта!
22
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Поздрави от Радев, при червените е скъпо ;)