Скална маса затрупа алея край Панчаревското езеро

В момента е изчистено, но има опасност от ново срутване
14 окт 2021 11:31, Петя Славова
5
Скална маса затрупа алея край Панчаревското езеро
Снимка: кадър, БНТ

Скална маса се срути и затвори пешеходно-велосипедната алеята край Панчаревското езеро.  Пътеката се използва от туристи за разходка и спорт. Срутването е станало преди ден в участъка от трибуните до гребната база. Оказва се, че това не се случва за първи път.

И макар че в момента алеята е почистена, има опасност от ново срутване. Издадена е заповед от кмета на район "Панчарево" Николай Гюров  да не бъдат допускани хора по този път, докато са активни срутищата.

"Проблемът е от десетилетия, той не е отсега, но намирането на трайно решение, всъщност ще действат тези правила. Ние сме провели кореспонденция с принципал, където очакваме да бъде възложено проучване и проектиране, съответно предписание за укрепване на скатовете", обясни пред БНТ кметът.

Свлачището се е случило през тъмната част на денонощието. "Не сме застраховани от инциденти", допълни той.

"След сигнала от кмета на района наши екипи дойдоха на място, заедно с кмета обезопасихме мястото, сложили сме заграждения и лента, информирали сме хората, че е опасно преминаването поне докато са валежите", коментира Красимир Димитров - директор на дирекция "Аварийна помощ и превенция“ към Столична община.

Той допълни, че при снимките и огледа е имало падане на камъни. Покрай многото дъждове и овлажняване и в Герман също има срутище, предвидени са средства за укрепването и на двете, но няма срок кога ще се осъществи то.

През дъджовните периоди всяка седмица екипи почистват трасето.

 


5
Още от Коронавирус
Най-силната защита срещу COVID-19: Преболедуване и ваксиниране
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Трябва да се отнеме собствеността около Панчаревското езеро от Фандъкова, за да се направи нещо там.
4
5
 
4
 
! Отговори
1 преди 1 седмица
Ей район панчарево няма ли да излезете на протест? Започнаха пътя към Самоков и го оставиха доникъде с гаранция на киро канадеца и *** зеления чорап.
3
4
 
4
 
! Отговори
до 1 преди 1 седмица
Пак да гласувате за Фандъка и отново да очаквате различни резултати :)
2
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не е вярно, толкова много се е направило в последните години ! Това срутване е следствие на управлението на Радев и служебният кабинет...А онзи с двойното гражданство, дето "изпи" язовира за него въобще съд и затвор...Гешев да се самосезира..
1
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
През годините в район Панчарево нищо съществено не е направено в интерес на хората. Ежегодни кърпежи по самоковското шосе, където хората си изпотрошават колите, езерото тъне в тиня и ла.на.., пречиствателна станция няма, само обещания за такава...И все така ....