Какво представляват щадящите тестове за деца?

Те са доста лесни за употреба и същевременно са достоверни
26 окт 2021 09:33, Ния Христова
43
До 10 дни осигуряват тестове за COVID-19, с които ще се тестват децата. В случай, че родителите им са съгласни да се тестват, децата ще могат да се върнат в училище. 
 
Решение бе взето от здравния министър д-р Стойчо Кацаров и министъра на образованието проф. Николай Денков.
Щадящи ли са тези тестове за децата?
 
"Те са доста лесни за употреба и същевременно са достоверни, и максимално щадящи за децата, така че дори в най-елементарни условия да бъдат проведени. Редно е 10-15 минути преди тестването децата да не са се хранили и да не са употребявали течности. Смятам, че всеки учител ще успее да го организира в неговия учебен час", каза педиатърът д-р Рада Маркова в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Тя подчерта, че децата могат да съберат своята слюнка и самото накапване вече да се организира от техните учители.
 
"2 пъти седмично да се правят е напълно достатъчно - понеделник или четвъртък. Надеждността е сравнително висока, но и зависи какъв е тестът. Това са скринингови тестове, те ще помогнат до голяма степен, особено за децата, които са безсимптомни, да бъдат установени. Има и родители, които не са добросъвестни и пускат децата си. И като родител, и като педиатър подкрепям тази мярка", допълни д-р Маркова.
 
"Искам децата да се върнат в клас. Те бяха твърде много набедени, но ние, родителите, с нашето поведението не сме по-малко рискови. Ако погледнете баровете и дискотеките, и начина, по който хората там се държат - по никакъв начин рискът не е по-малък, отколкото в едно училище, където има мерки. Има много деца, които в момента са болни. Не само от Ковид-19, но и от сезонни вируси. Повечето случаи само домашно лечение, единици са децата, които стигат до болница", коментира педиатърът.
 
Вижте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Днес тест,утре ваксина!После!?
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не попълвайте декларации - заявления за отказ от тест,така ставате юридически отговорни за отказ от образование за децата си.
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фокуса е изместен.Чрез тестовете се отказва правото на присъственото образование на децата,единствено реалното за тях.Заповедта не отменя закона за образованието в нашата страна,дори и при грипни епидемии.Всяка медицинска манипулация е медицинско вмешателство.А тази правена от не специалист извън лаборатория е престъпление.Не давайте децата!
28
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До "Ще побъркат децата и родителите също. Когато излезе един от тези тестове положителен, каква е гаранцията, че това е ковид,..."_______________ Щом е положителен, значи има вирус. Какъвто и да е. Щом е вирус, вкъщи. Писна ми "здрави" деца да разболяват моето. И аз стоя вкъщи, за да не се разболяват други, здрави деца.
27
0
 
0
 
! Отговори
FFF преди 2 години
2 пъти седмично да се правят е напълно достатъчно - понеделник или четвъртък.Това какво и да го гледам е 1 път седмично. Пак пишете с..... статиите си.
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като са толкова щадящи и достоверни логичният въпрос е защо не се използват такива и за възрастни? Или викате - тях е добре да ги измъчваме, така ли?
25
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще побъркат децата и родителите също. Когато излезе един от тези тестове положителен, каква е гаранцията, че това е ковид, никой от водещите не попита. Какво ще правят тогава с децата, ще ги затварят в отделни стаи, ако са повече заразени ще викат рзи или баретите. Горките дечица. Пак необмислено решение.
24
2
 
3
 
! Отговори
Всичко си има край преди 2 години
Когато всички се ваксинират или преболедуват Ковида, тогава и това чудо ще свърши.
23
1
 
4
 
! Отговори
щадящо псуващ преди 2 години
Каквото и да представляват, няма да се случи.
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Директорът на 51-о у-ще, тая перка, при която най-бързо са събраха над 50% класове за карантиниране - ще ни показва нещо си там за тестовете! Айде у лево, бре!
21
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До реалист"Докато не излезем на площадите ще продължат да експериментират с нас и децата ни " ние вече сме там - подкрепете ни. Във всеки по-голям град има такъв протест, въпреки, че не е отразен в медиите - мирен (за сега) и политически необременен
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонименти луд ли си бе, децата искаш да ваксинираш с експериментални ваксини. Ако имат някакви заболявания и риска е оправдан - ок, ако родителите преценят - ок, то и сега могат да го направят (предполагам).
19
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така ще бъдат подготвени за своето робско бъдеще.
18
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Копираме от австрийците. ОБАЧЕ: има разлики и то съществени! В Австрия ако има 1 дете болно в клас - целия клас отива в карантина, а тука прага е 2 деца и то не отиват карантина, ами да учат онлайн! Второ, там се обмисла ваксинирането на деца под 12 г., защото тези над 12 г. вече са ваксинирани! А тука почти никое дете НЕ Е ваксинирано! Копираме криво и няма как да получим прави резултати
17
1
 
10
 
! Отговори
българин преди 2 години
Пари за операции на децата събираме с СМС-и,а милиони за тестове имаме, а....?!
16
2
 
11
 
! Отговори
реалист преди 2 години
Докато не излезем на площадите ще продължат да експериментират с нас и децата ни
15
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тестването не трябва ли да става преди децата да са имали контакт бе?! Ще ги събират в една стая и тогава ще ги тестват! Не виждам медицина в тая работа.
14
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Децата ми няма да участват в експерименти! Точка.
13
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не разбирам защо тогава, трябва да ти бръкнат до центъра на главата, за да ти разрешат да влезеш в МОЛ-а?!
12
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Тя подчерта, че децата могат да съберат своята слюнка и самото накапване вече да се организира от техните учители." Иване, защо наплю Гошко? Тествахме се другарко!