Токсичен химикал в храни на родния пазар

Предупреждението идва от "Активни потребители"
3 ное 2021 13:37, Анисия Иванова
57
Токсичен химикал в храни на родния пазар
Снимка: Pixabay

Българска национална асоциация "Активни потребители" алармира, че в храни на българския пазар е откриван системно отровен химикал - етилен оксид. Страната ни е била предупреждавана многократно от Брюксел за това.

От началото на септември до 29 октомври 2021 в Системата за бързо оповестяване за опасни храни на ЕС (RASFF) има издадени близо 60 нотификации/предупреждения с ниво „сериозен риск“ относно наличие на токсичния химикал етилен оксид в различни видове храни. Очевидно става дума за криза в безопасността на храните в европейския пазар.

За същия период Брюксел е включил нашата страната в 8 предупреждения. Това означава, че за тези храни има данни, че са внесени в България и най-вероятно се разпространяват в нашите магазини, а обществено достъпна реакция от контролния орган БАБХ не се открива. При направена проверка назад във времето "Активни потребители" установяват, че в рамките на последната година нотификациите само за България са общо 49 – твърде голям брой от предупреждения за наличие на опасни храни в нашата търговската мрежа.

Какъв е проблемът в България?

Както е известно, за извършване на контрол и за установяване на опасни храни отговорна държавна институция у нас е Агенцията по храните (БАБХ). Към нея би следвало да се адресират и въпросите за липса на информация в обществото относно откриване на опасния етилен оксид в храни, разпространявани в търговската мрежа при налични ясни предупрежденията от Брюксел, съобщават от "Активни потребители". Българските граждани обаче не биват информирани за това, както и дали въобще се предприемат мерки срещу тази опасност. Парадоксално, но частният бизнес прави повече за информиране на потребителите, отколкото държавния орган. Ето пример за такова предупреждение от последните дни: https://www.decathlon.bg/ecbg/static/recall-products/food.pdf

Не по-малък е и проблемът дали БАБХ притежава експертен и технологичен капацитет за откриване присъствието на етилен оксид в храните. Доколкото ни е известно, агенцията разполага с необходимото оборудване, но все още среща затруднения или не използва в необходимата степен аналитичния метод за идентификация на етилен оксид. В резултат – нашата държава е зависима от сигналите, подавани от другите държави в ЕС и няма необходимия капацитет самостоятелно да открива този риск в храните.

Профилът на опасните храни

Близо 90% от храните, идентифицирани с етилен оксид, са или технологични добавки (Е номера), известни като „гуми“, или продукти, съдържащи тези вещества. Проблемните технологични добавки са известни под имената „ксантанова гума“, „гума локуст“ „гума гуар“ и др. Те се внасят от Азия и се влагат в огромни количества в готови за консумация храни и съответно ги замърсяват с етилен оксид.

Сред рисковите продукти могат да са готовите за консумация салати, особено „снежанка“ и „руска“, сладоледи, сладкиши, торти, желета и гелове, сосове, лютеница, майонеза, някои екзотични подправки и др. Това са предимно индустриално произведени готови храни и овкусители. Много вероятно е в значителна част от изброените по-горе продукти да са използвани вече посочените замърсени „гуми“. Доколко вярно е това твърдение обаче може да отговори само експертният екип на БАБХ, ако проведе анализи за идентификация на етилен оксид или на съответните гуми, вложени в индустриално приготвените храни.

Какво е етилен оксид?

Етиленовият оксид (C2H4O) е органично химическо съединение. Той е цикличен етер и е най-простият епоксид. В нормални условия е безцветен и леко сладникав на мирис газ. Намира широко приложение като суровина в химическата индустрия. От него се произвеждат етиленгликол, полиетиленгликол, етаноламини, полисорбат и др. В медицината и фармацията обгазяването с етилен оксид е стандартна процедура за дезинфекция на медицински изделия, например спринцовки. Използва се още като фунгицид (пестицид), дезинфектант и консервант за третиране на някои зърнени култури. В последния случай, ако третирането не е направено съгласно изискванията, етилен оксидът става част от готовите за консумация храни.

Защо е опасен?

Етилен оксидът е отровен газ. При вдишване в големи количества поразява белите дробове и нервната система. Той е запалим, дразнещ човешките сетива и лигавици и има мутагенно и канцерогенно действие. Дълготрайното влияние на етилен оксида, например консумация на храни, съдържащи следи от веществото, може да доведе до развитие на лимфоми, левкимия и рак на гърдата. В ЕС е забранено готови за консумация храни да се третират с етилен оксид. В Азия и Африка обаче той все още се използва масово.

Пълен списък на опасните храни, разпространявани в България в последната година, може да видите в приложена разпечатка от Системата за бързо оповестяване на ЕС и на адрес: https://webgate.ec.europa.eu/rasff-window/screen/list.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В света ценностната система е хванала пайжина ,сега единствено са важни парите ,лукса ,лъскавото ! Навремето така са лъгали индианците като са им давали стъклени топчета срещу злато ! Ей това е света в момента !
7
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отиваш на фермерски пазар и пазаруваш пресни плодове и зеленчуци, картофи, лук, зеле.... Прясно мляко и яйца. Свежо месо. Готвиш си вкъщи. Купуваш качествено брашно и си правиш домашен хляб. Ние вече не купуваме почти нищо от магазините. Всичко си правим сами както бабите са ни учили едно време по старите рецепти. Домашно сирене и кашкавал, Домашно кисело мляко и извара. Правим си домашни суджуци зимата, сушено месо, сланина кисело зеле. Домашни лютеници, консерви и мн. други неща.
6
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Н никога не купувайте храни, подправки, добавки и напитки произведени в Турция или Китай.
5
9
 
11
 
! Отговори
Типичния българин преди 2 години
Българинът го е страх само от ваксина с графен и да не го наръсят с петжи. Какво има в кренвиршите които маа през ден не го притеснява.
4
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
виновни са жалките бизнесменчета производителчета мутрета които печелят на гърба на хората
3
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никой не ви кара насила да купувате пакетирани храни. По презумпция е ясно че всички пакетирани , преработени и консервирани храни са вредни. Някой са по вредни от други. А някой са чиста отрова. Просто избягвайте всичко пакетирано, полуфабрикати и др. и няма да имате проблеми. Избягвайте и големите немски вериги. Там 95% от храните са ниско качество. Пазарувайте от фермерските пазари и гответе домашна качествена храна. На запад е същото. Не си мислете че някъде има качествена храна. Няма.
2
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В храните токсичен химикал, а във ваксините жива вода!
1
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Родолюбиви български производители!