Още 10% ръст в цените на храните до края на годината?

Пазаруване в криза: По-добре с по-малко продукти, но по-качествени
12 ное 2021 09:01, Петя Славова
114

Финансовата криза е факт, увеличението на цените на стоките - също. За да си позволим по-висок клас продукти, за да "не си хвърляме парите в кошчето", е необходимо да спестяваме от пазаруването като обем.Това препоръча председателят на Асоциация "Активни потребители" Богомил Николов пред Bulgaria ON AIR.

Експерти прогнозират до 10% ръст в цените на храните до края на годината. По думите на Богомилов, когато има такава тенденция, производителите се изкушават да намаляват качеството на продуктите със заместващи съставки.

"Класическият пример е с майонезата, която се прави с яйца и олио. Когато преди 5-6 години забелязахме, че масово под наименованието майонеза не съдържа яйца, това е израз именно на тази тенденция – да извадите по-скъпата съставка с една тъжна поредица от Е-номера. На етикета си го пише, моя си е отговорността дали да си го купя или не", заяви председателят на Асоциация "Активни потребители".

Според него силата на потребителя е във възможността му на избор.

"Има множество налични изследвания, според които се установява, че изхвърляме около 1/3 от храната, която пазаруваме. Отиваме, виждаме промоциите, купуваме двойно. Разваля се, в един момент ни омръзва и изхвърляме. Ако си организираме пазаруването по-добре и спестим 1/3 от парите си, защо не ги даваме за малко по-качествени продукти. И по този начин да помогнем за предлагането на по-качествени продукти", посочи Богомилов.

Вина имат и българските власти, смята той. Докато в Западна Европа постоянно изтеглят продукти заради проблем с качеството им, в България, за съжаление, такива примери няма.

"Ще решите, че в Западна Европа гнилият капитализъм загива: изтеглят по 5-6 продукта на ден. У нас няма, тишина и мълчание. Атомната централа гърми, властта мълчи. Ние трябва да се отворим към тези проблеми, а не да мълчим за тях. Само това е решението", категоричен е Богомилов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 66 - Ще е по-евтино, да ги вкарваш от страни като България и Турция.А и ... какво като крраставиците са скъпи? Дядо ти едно време, зимата само краставици е ял ...
61
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И цената на газа е по-висока, а освен това и дефицитът започна да пълзи по веригите.
60
0
 
4
 
! Отговори
морски преди 2 години
Да от известно време `на запад обедняването е значително`, но пък така идват още повече техни бедни туристи.Печелим левчета от социалтуристите, но пък кой нормален европеец ще дойде?!
59
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 62 - Качествената храна е скъпа. Въглехидратите са евтини.
58
2
 
0
 
! Отговори
СССР преди 2 години
За какво са и на Русия днес бедните Украйна или Молдова например, или който и да е от бившите на СССР? Когато притежава военни технологии с които може да се защити ефективно и да унищожи ЕС и САЩ за минути без да се нуждае от бившите си сателити? Да смени нестабилността около границите, с нестабилност вътре в страната? Там където има руско населени ще си върне териториите, останалите да се присъединяват ако искат и към САЩ.
57
3
 
2
 
! Отговори
СССР преди 2 години
СССР като цяло беше в тежест за Русия. Какъв актив са тези територии, като първо - бяха по изостанали и трябваше да се провежда социална политика за тях, и второ - повечето ресурси бяха на територията на Русия. Геополитическите предимства бяха по-малко от недостатъците. Русия ще си върне териториите на които има руско население както Донбас и Осетия, а останалите да се присъединяват към когого си искат.
56
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При тези цени на газта ако се задържат до зимата, краставиците от оранжериите в Холандия ще струват 14 евро само себестойността.
55
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В САЩ удариха 6.2%, верроятноще издумкат 7.5% до края на годината. И Байдън ще го объне на това, че "богатите ставали по-бедни", като средностатистическия американец, който се превръща в заклем комунист, ще му трепне сърцето. РАзлиакта е, че на богатите парите не са на купчинка или в сандъци, а са в работещи инвестиции. Познате, при една серизна криза, койо ще страда повече? Тоя, дето е загубил 15% от стойността на инвестициите си, но продължава да има или тоя, дето плаща едва се наяжда
54
4
 
2
 
! Отговори
Западняк преди 2 години
Българите сте ***, за това сте бедни.
53
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не са ви високи цените, ами са ви ниски заплатите. При демокрацията и капитализма умните и кадърните зимат големи заплати и цените не им са високи, само на пpocтите и некадърните са им високи цените.
52
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много плюскат част от българите. Затова в ежедневната сводка за починалите с ковид четем, че си отиват доста затлъстяли индивиди. Чревоугодството е смъртен грях! Яжте по-малко и по-качествено. Не може хора да приличат на пра сета!
51
0
 
3
 
! Отговори
Зелената сделка преди 2 години
1500$ за хиляда кубически метра газ ще бъдат достатъчни за унищожаването на европейската икономика до края на пролетта.
50
3
 
2
 
! Отговори
Рейгън преди 2 години
Браво РАДЕВ, успешно се справяш с прочистването на тази територия от бг-племето. Само така и скоро ше си герой на СССР, а медала ще връчи лично Путин.
49
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При мръсинка Румен Радев е така!
48
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българинът не знае какво да яде. Реди се за баници с маргарин сутрин на опашка, които струват толкова, колкото домашна такава с немско масло, качествено сирене и кори. Купува разни салами на безбожни цени, а за същите пари има био телешко и свинско месо. Като цяло го мързи и то яката. Взимам петцифрена заплата, ям най-качествените продукти и за трима души вкъщи даваме не повече от 900-1200лв. на месец за ядене. Знаем какво да ядем просто и откъде да го купим.
47
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Резултата от залаганите 12 години мини започнаха да експлоадират. Всички възлови места са заети от на чекмежиан калинките. Новите управници не са на ясно как се обезвреждат мини. Направиха нов бардак със стари кулви. Инфлацията при Жан Виденов ще ви се стори като детска играчка. Тогава Краварите ви направиха долара 3 000 левчета. Оставиха магазинте празни а хляба стана 500 лв. Това ви чака и сега. Иначе увеличиха мини заплатата и пенсиите ама покупателната им способност падна яко.
46
0
 
2
 
! Отговори
Предложение преди 2 години
Предлагам да се направи изследване и да се установи нещо.
45
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Има множество налични изследвания, според които се установява, че изхвърляме около 1/3 от храната, която пазаруваме". Каквито и изследвания да имате - ще става все по скъпо и хората ще стават все по бедни. Путин ви го каза на икономическия форум Валдай - механизмите които осигуряваха функционирането на западната капиталистическа система повече не функционират.
44
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Марк Рюте: Ветото на България ме дразни, целият ЕС работи със София зад кулисите за решение на спора със Северна Македония.
43
0
 
16
 
! Отговори
Нормално преди 2 години
Фолксваген уволни 30 хил работници. Продажбите на Мерцедес-Бенц за последното тримесечие са паднали с 34%. Пежо и Ситроен затварят заводи. На запад обедняването е значително, а в България ще бъде страшна мизерия.