Пътен експерт: Липсата на осветление е голям проблем за магистралите ни

Според Владимир Жиянски има 2 основни фактора за трагедията на "Струма"
Обновена: 25 ное 2021 12:36 | 25 ное 2021 12:20, Ния Христова
130
 
Два са факторите, довели до тежката катастрофа на магистрала "Струма" с много жертви. Единият е отсъствието на магистралното осветление, а другият - еластичната ограда. Това мнение сподели пътният експерт инж. Владимир Жиянски.
 
"Ако не я е имало тази еластична ограда на въпросното островче, не би загинал никой. Първопричината е липсата на информация за осветеност. Касае се за 10 лампи. Хората биха били живи. Когато автобусът преминава през острова, всички метални елементи са срязани като нож. Явно е пробит резервоар, скъсани са маркучи, триене, искри, пожар", обясни той в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Инженерът изтъква липсата на осветление по нашите магистрали, били осветени само бензиностанциите. 
 
"Проблемът е, че самият проект не е изпълнен и не е предвидено осветление. В Гърция магистралата към Игуменица свети цялата, дори през деня свети, а в тунелите е като ден. При нас въпросът е финансов, но той не е основен. Въпросът е дали имаме нужното количество произведено електричество и можем ли да захраним нашите магистрали и градове", разясни инж. Жиянски. 
 
"София е тъмен град, мрачна картина. Кметовете са се скрили, не вдигат шум. Градове, села, пътища - всичко е в мрак", изтъкна той.
 
По думите му е цинично повече от 10 години да се чудим какво да правим, докато Турция строи две атомни централи и това се прави навсякъде по света.
 
"Идеята на магистралата е човек да има комфорт - да е облекчен и да получава нужната информация. На въпросния участък през деня няма никакви катастрофи и не е имало. Не така стоят нещата през нощта. Шофьорът явно се е заблудил, възможно е отсреща да го е заслепила кола. Вторият проблем е с еластичните огради. Цялата отбивка не е сигнализирана както трябва", каза още експертът.
 
И подчерта, че масово в Европа и Америка се слагат стоманобетонови елементи "Ню Джърси". 
 
Как изглежда съоръжение Ню Джърси вижте в следващото видео:
 

 
Инж. Жиянски сравни автобусната трагедия от Своге с тази от АМ "Струма". 
 
"Жертвите не са малко и трябва да се търси внедряване в новото строителство на по-прогресивна система, каквато аз считам, че е "Ню Джърси". АПИ трябва да вземе категорично решение по този въпрос", убеден е той. 
 
Гледайте целия разговор във видеото. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе всеки се упражнява и се опитва да си пробута "продукта", който той предлага и ще вземе пари от него. Има толкова видове мантинели, той сега иска да сменя в цялата държава и целия свят мантинелата с бетонови стени... Аман от експерти и финансови интереси. Превръщат една трагедия в търговия и пазарлък.Никой не казва, че няма пари за поддръжката на пътищата и затова са в това състояние, защото като строят по света залагат разходите за поддръжка за следващите години към проекта...
27
4
 
14
 
! Отговори
осветен преди 2 години
Тоз псевдоексперт сигурно не може да си плати осветлението в панелката където живее.Ама иначе осветява цели магистрали ,стотици километри...Сигурно такова осветление за една вечер е по скъпо от панелката му
26
2
 
5
 
! Отговори
Изтезаван Гражданин преди 2 години
Специализирана прокуратура потулва жалби срещу ОПГ в град Перник! Номер електронен регистър - 58222. от 05.07.2021г.
25
2
 
4
 
! Отговори
Горският преди 2 години
До Анонимен 16. Лъжеш, болшевик.Вие казахте, че асфалт не ядете. Няма да лъжеш. Не се прави на куковица.Болшевик си.
24
4
 
6
 
! Отговори
В България убиват преди 2 години
Хора от МВР и ДАНС работят за ОРГАНИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНОСТ - отчитат СРС-та на Румен Пашата, Киро Японеца, Красьо Черния, Маджо, Пернишки терористи, Пловдивска ОПГ и Варненската престъпност!
23
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво осветление по магистрала?! А да ги покрият за да не ги мокри може ли? Аман от специалисти..който не може да кара на тъмно или не вижда - или да си вземе кола с хубави фарове или просто да не кара Никъде (поне в ЕУ) няма осветени магистрали.
22
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
в тубата потърсете buss barrier test fail , станалото е 100% идентично , мантинели и ляв завой .
21
3
 
12
 
! Отговори
Лампата преди 2 години
Нашият град, който е областен център половината е пълен мрак. Осветени са само центъра и определени улици по кварталите. Градовете не можем да си осветим тоя за магистралите говори.
20
3
 
14
 
! Отговори
Хичо преди 2 години
Причината за катастрофата е ясна-че са пътували в автобус.Ако бяха в киносалон,никога нямаше да катастрофират.Не е виновен пътя,от там са минали милиони автомобили,без да катастрофират.Просто,за съжаление,такива неща се случват.Шофьорът не е робот,може да получи инсулт или инфаркт-много пъти се е случвало.Може да е заспал за момент...Вероятно е карал с несъобразена скорост...
19
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи някой ще напълни автобуса с туби с гориво, защото в неговата държава е скъпо и ще вози пътници през нощта, за да излезе още по-тънко превоза, ама ние е трябвало да му осветим пътя???
18
3
 
8
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 2 години
Тия едни котешки очи не могат да поддържат, поне където ги има да ги измият, където ги няма да сложат - осветление им трябвало. Видяла жабата, че коват коня, вдигнала си крака. Трябва им да усвояват пари за осветление пък после тока дявола го взел. И пак нищо няма да се вижда, щото са все едни умници дето ги интересува само да влачат.
17
4
 
7
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
До Анонимен 12___И през нощта скоростта да се намаля с още поне 10км/ч !__А ако вали - с още !
16
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде да не наблягаме толкова единствено на нашите проблеми, а да гледаме равностойно проблемите и на двете страни, а?
15
4
 
12
 
! Отговори
aaa преди 2 години
божее тоя па ще осветява магистралите майкоооо, всичкото луд търчи да клапа глуписти
14
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само да попитам поредният "експерт" споменатата Гърция колко АЕЦа има?
13
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От кражбите на борисовата хунта пари за асфалт няма , тия осветление искат.
12
4
 
23
 
! Отговори
Хичо преди 2 години
Всеки шарлатанин и самозванец бърза сега да се изкаже,да бъде забелязан,да се почуства значим...Проблем било,че сме нямали осветление?То ,ако имахме щяхме да имаме друг проблем-че трябва да го площаме.
11
8
 
12
 
! Отговори
Липсата преди 2 години
на магистрали е голям проблем! Често пътувам по Тракия! Ужасна е! Дупки и попадания. На мостовете ясно се виждат проблемите. Дори новоремонтираният участък на Стара загора тресе. За какво осветление. говорим изобщо! НЯМА МАГИСТРАЛА В ТАЗИ ДЪРЖАВА! Хората *** заради некомпетентността на държавата и калинките ѝ!
10
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо в държавата с подобие на магистрала разрешената скорост от 140 км/ч е най-висока в ЕС? Време е да се цивилизоваме и това да стане 120 или 110 както е в нормалните държави. За автобуси които карат с 120 изобщо няма какво да коментираме.
9
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Перник не е Ню Джърси, макар да е на 20 мин от метрополията.