40-50-годишните българи - гръбнакът на икономиката ни

Едва 11% от младежите между 18 и 26 г. са на договор
1 дек 2021 07:10, Петя Славова
101
40-50-годишните българи - гръбнакът на икономиката ни
Снимка: БГНЕС

Едва един от десет младежи у насима работа.Това показват данните, че само 11% от работната сила у нас се състои от т. нар. поколение Z или това са младежите на възраст между 18 и 26 години. Това стана ясно по време на онлайн конференция на Българска стопанска камара (БСК), посветена на предизвикателствата на пазара на труда у нас, предава "Монитор".

Очаквано, преобладаващ дял в пазара на труда взимат по-възрастните хора - около 90 на сто. От тях 40% принадлежат на поколение Х. Това е т. нар. аналогово поколение, включващо хората на възраст между 40 и 54 г. Често те се приемат като гръбнак на българската икономика, тъй като имат  най-отговорно поведение и са съвестни платци на задължения. Втори са милениълите на възраст между 27 и 39 г. с дял от 26 на сто. Последни, но все пак със забележимо присъствие, са поколение Т - това са хората на възраст между 55 и 65 г. т. нар. хартиено поколение има дял от 23%.

Статистиките сочат, че тези четири специфично обособени поколения работна сила от пазара на труда у нас имат сходства, но и значителни разлики по отношение на мотивация, потребности, ценности и очаквания. Така например поколение Z работят, за да се усъвършенстват и забавляват. Те търсят високо възнаграждение, разнообразие, обучение и предизвикателства. Поколение Y също искат развитие и успехи, както и незабавни стимули. Те харесват самостоятелността. Картинката е далеч по-различна за поколенията Х и Т обаче. Поколение Х работи, за да живее и иска предвидимост и стабилност с умерено натоварване. Хартиеното поколение пък живее, за да работи с ясни и стриктни правила и с възможност за предаване на опит. При хората на възраст 55-65 г. възнаграждението е изместено от сигурността като мотивация

За да подобри ситуацията, от БСК развиват проект за адаптиране работната среда към възрастовите потребности на различните поколения. Целта е да се насърчи по-дълъг трудов живот.

"У нас всяка година отпадат по 40-60 000 души от пазара на труда, а значителна част от тях имат и хронични заболявания“, заяви директорът на Националния център за оценка на компетенциите към БСК Томчо Томов. Той обясни, че се наблюдава ръст в икономическата активност на хората в предпенсионна и пенсионна възраст.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
2
 
10
 
! Отговори
българин преди 2 години
До: 61 години (номер 49) Абсолютно си прав! Тези теории и терминология се измислят най-вероятно от същите тези безработни младежи днес, или наети на лека и доходна работа, без да влагат много мозък в това което измислят. Те си представят IT специалностите като да могат да си чатят по Вайбър, да влизат във Фейсбука, да си постват снимки и клипчета и да се лайкват.После - малко пари им били предлагали. Еми то за големи пари се иска да знаеш и да можеш да бачкаш.
45
6
 
15
 
! Отговори
Бай Дън преди 2 години
Защо България се превърна в страна на старците? Защо пенсиите са по-високи от заплатите? Кой ще изкарва пенсиите на бъдещите пенсионери? Колко работни места са създали тази година Борисов, Корнелия или Карадайъ?
44
4
 
23
 
! Отговори
Пешев преди 2 години
Борисов и Доган 20 години основно крадоха. Затова 1/2 от населението мигрира на запад /а не на изток/. 30 години нещата се правят "по руски": мафиотска държава, феодална.
43
4
 
10
 
! Отговори
Отец Нафарфорий преди 2 години
До Тати носи-мама меси! *** жалък НАП дали не са на ясно че някой работодатели укриват данъци не казвам всички защото може да има един или двама в цялата държава.Какво ти говори 500 лв по договор на 8 часа а иначе часовете са 12 и другите 400 са на ръка под масата.На не плащане на данъци към държавата.А хората които не им работят за мизерни пари а са намерили някакъв начин да се издържат не са мързеливи а достойни за уважение повярвай.
42
4
 
21
 
! Отговори
Киро преди 2 години
Отново да повторя: в България няма икономика. Затова и заплатите са мизерни. Политиците засега са 1. алчни, 2. некомпетентни. Лунен пейзаж създаден от основно от ГЕРБ и ДС.
41
3
 
11
 
! Отговори
Социолог преди 2 години
Българската икономика оцеля след диктатурата на Живков, след хиперинфлацията през 90-тег. на миналия век. Ще оцелее и след пандемията от 21 век. Сегашните 50 - 60 г. хора знаят как се работи, както и тези, които сега са на възраст между 40 и 50 г. Те изнесоха т. нар. преход на плещите си, а не политиците на страната. Между впрочем, колко правителства ще направят българите през тази 2021 г.
40
4
 
26
 
! Отговори
61 години преди 2 години
Аналогово хартиени са главите на работодателите и драскачите на тези статии. Програмист съм на CNC машини от повече от 20 години. Работих и като сисадмин и като 3D моделчик в инстументалната промишленост а преди това и с няколко модела компютърно управлявани металорежещи машини. Повечето колеги за които правя програмите са на възраст над 50 години и определено са по в час с IT технологиите от младежите които пристигат от училище....
39
2
 
14
 
! Отговори
Дали е само Виц? преди 2 години
До българин Преди 9-ти септември сме имали производство осигуряващо Златен Лев. Нека чуят тези хвалещи `ръста рекорден на БВП` - сега махнат ли Валутния борд, ще ходим със една торба банкноти за хляб. Парите ни ще станат шума!!
38
3
 
9
 
! Отговори
Мдаа преди 2 години
И да не забравяте да внасяте вноски за пенсии - втори, трети ... десети стълб.Нищо че ще *** преди 70, ако случайно сте жилави ще взимаме така по още 10-ина милиарда заемчета годишно и всичко е точно. Вече залагаме земя, води, гори - няма страшно.
37
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това, че 11% от работната сила е съставена от млади хора не означава, че 89% не работят, младежите не са 100% от популацията. Вие статистика можете ли да четете ?!?!
36
5
 
3
 
! Отговори
аз преди 2 години
До До до 39Сега още повече кадърните(и с пари) деца учат навън, не е било по тошево само.
35
2
 
11
 
! Отговори
българин преди 2 години
До: Дали е само Виц? (номер 21) Изобщо не е виц, а самата истина! Абсолютно вярно е това! Помня моя дядо, беше шивач. Работил в държавното предприятие във Видин. Учил е занаят по старата система, преди 1944 г., при "фашистите". И както си му е реда, бил е чирак, калфа и накрая майстор. С майсторско свидетелство. Като пенсионер работеше на частно (въпреки комунизма) без касови бележки и без данъци.Фабриката с прочутите автобуси "Чавдар" е произвеждала още преди 1944 г.
34
2
 
10
 
! Отговори
верно преди 2 години
за под 10 ойро на час нема да им бачкаме. я пробвайте да викнете дюлгерин какъвто и да е, за под 100лв на ден и хамал не можеш да намериш (за 8ч говоря).
33
9
 
4
 
! Отговори
до 39 преди 2 години
Комунистите не идваха ли от Москва, а не от Отава или Торонто?
32
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Петя Славова има слаб 2 по математика!11% от работната сила не значи че един от 10 младежи работи, а че това поколение е твърде малобройно сравнение с другите поколения които съставляват работната сила в момента. Това на *** език значи, че пенсии няма да има съвсем скоро. Просто няма млади българи вече благодарение на Еврогейската политика
31
16
 
3
 
! Отговори
нещастен народ! преди 2 години
Изпърдяхме си късмета с майка Турция и ни закрепостиха братушките!
30
4
 
5
 
! Отговори
Тез дето поработват преди 2 години
чужбина месеци, после тук живеят поне година добре.
29
3
 
9
 
! Отговори
Тати носи-мама меси! преди 2 години
Чакайте готованкото да работи...много чЕкайте...
28
5
 
3
 
! Отговори
Адел преди 2 години
Не разбрах мъж или жена съм?
27
2
 
8
 
! Отговори
Договор ли?! преди 2 години
Чорбаджиите-изедници на дават Длъжностна характеристика, за да знаеш задълженията си точно. Опиташ ли да си търсиш правата в българския Съд - мисия невъзможна. Омагосан кръг!!