Трайно от години: Българинът се отоплява основно с дърва

Един градус над нормалната температура, 5% върху сметката за парно
85
Трайно от години: Българинът се отоплява основно с дърва
Снимка: БГНЕС

Българинът се отоплява предимно с дърва. Това е трайна тенденция за последните 20 години, като нарастването като обем е почти два пъти,, каза пред БНР Людмил Костадинов от Агенцията за устойчиво енергийно развитие.

"Течните горива за отопление като нафта почти не се използват или котлета с мазут за битови нужди. Природният газ навлезе последните 20 години, но по данни от 2019 година едва 3,5 използват природен газ за отопление. Като дори в този процент е включено не само за битовото отопление", поясни експертът.

Според него причината за тези тенденции са цените на горивата, а дървата за огрев излизат най-евтино за хората, още повече, че те може да се набавят и без да се заплащат. Интересното е, че по официалната статистика и на ЕС дървата се водят възобновяем източник.

Над два пъти е намаляло потреблението на въглища за отопление последните 20 години, каза още Костадинов.

Най-голямото потребление в бита е за електроенергия - около 44%, като половината от този процент е за отопление. Камините за дърва са изключително неефективни като уред за отопление, а и много замърсяват околната среда, каза още Костадинов.

За постигане на ефективен разход за отопление, който да е поносим за бюджета ни и да ни осигурява комфорт през студените зимни месеци, експертът препоръча енергоспестяващите методи като саниране на сградата, поставяне на дограма, което изисква първоначална инвестиция, но тя ти се изплаща за дълъг период от време. Същият метод е и поставянето на климатици.

Също е важно да не си затваряте радиаторите с пердета и декоративни облицовки. Радиаторът трябва да е свободен от прегради - това са прости мерки, които вършат работа. Не трябва да се поддържа и много висока температура с парното, един градус над нормалната 21 градуса е 5% отгоре върху сметката", посочи още Костадинов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еми тои мозъчните му клетки са му колкото на един дъб.
45
4
 
4
 
! Отговори
До39 преди 2 години
Виж сега,истинската термопомпа си е геотермалната вода-вода или земя-вода нещо което предполага да имаш собствена къща с двор а не апартамент и доста парици като първоначална инвестиция,другото е някакъв компромисен вариант между климатик и термопомпа!
44
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много интересна статия. Експерта взима хиляди левове на месец за да ни учи как да ползваме радиатора и да обясни че дървата замърсявали. Това се казва неефективност, експерта не е нужен но е там и му се плащат пари за да върши нещо безполезно.
43
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-*** нещо е да гориш дърва за отопление в 21-ви век. На запад отдавна е забранено.
42
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Камините за дърва са изключително неефективни като уред за отопление." - Тия ги разправяйте на евроджендърите. Топлил съм се и на печка с дърва и на парно и на ток. Няма по-хубаво, по-топло и евтино от дървата.
41
1
 
1
 
! Отговори
въпрос преди 2 години
Аз подържам 16-17 градуса с колоко процента ще ми намалят сметката и кога ?
40
2
 
7
 
! Отговори
123 преди 2 години
Ами цените не спират да летят, а заплатите са замръзнали от години, извън тези на държавната хранилка... Ще избия дупка към димоотвода на блока и си лагам печка на дърва... През този век, в столица от ЕУрогейския съюз в един от доста скъпите квартали! И София ще пуши ли пуши!
39
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има още един плюс в топленето с дърва.Могат да се СКЛАДИРАТ. За разлика от тока, парното и газта (говоря за крайните потребители).жиш и това, че цените на енергоносителите не признават опция НАДОЛУ, направо си излиза и един вид добра ИНВЕСТИЦИЯ да вкараш пари в едни 100-120 кубика дърваА като сло
38
1
 
1
 
! Отговори
Вълнара преди 2 години
Слагайте вълнени гaщи бе! Едно време дядовците ви носиха вълнени дрехи и Лятото. Тогава охлаждат. Закуска - попара със червено винце.
37
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
именно. същите тези панели в щатите излизат 8.000 лв. и държавата ти сваля годишния данък на къщата. а зимата парното им е на ток, който все повече става зелен. като сравниш с нашите заплати, е все едно да платиш 1500лв. тогава си струва. хората нямат нищо против да карат ел. автомобили, но нито има зарядни станции, нито някой ще работи 10 години само за една малка кола. осъзнат избор има, когато имаш възможност да избираш. у нас я нямаме.
36
1
 
1
 
! Отговори
до 37 преди 2 години
Жена ми има електрическа Корса от миналата година и я зареждам със соларни панели лятото. Не знам къде какво си чел и кой какво ти пречи. Проблеми няма никакви.
35
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Климатик в голям град - да, но в някой чукар, където като спре тока по 10 часа го няма, какво? На генератор ли да чакаш? Аре нема нужда.
34
0
 
1
 
! Отговори
Вълнара преди 2 години
Слагайте вълнени *** бе! Едно време дядовците ви носиха вълнени дрехи и Лятото. Тогава охлаждат.
33
2
 
3
 
! Отговори
до 41 преди 2 години
Елементарно става с термопомпа и апартамент. Имаш едно външно тяло и го връзваш към радиаторите си. Как да става?! Да не говорим, че сума народ преработва климатик и го прави на термопомпа. За 200м2 апартамент идеално се справя преработен Fuji electric 24ка.. Нищо не гори на месец, без пари излиза отоплението буквално.
32
0
 
2
 
! Отговори
До28 преди 2 години
Как става тая работа с Термопомпа в един апартамент?Виж за климатиците съм твърдо За,ама цената на четири хиперинвертора гони 8-10 хиляди лева,което не е хич малко и като сложиш смяна на дограма и поставяне на добра изолация нещата стават доста солени!
31
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
много добро подсещане с примера от брацигово. единствената зелена енергия е ток - нито дърва, въглища, нафта, парно или газ. какво правят хората в по-малки населени места, като им спре токът и нямат централно парно (което е на въглища и замърсява повече от дървата)? хвърлят се на 'кюмюра' или влизат с резачката в гората. ако ще и 100% от токът у нас да е хидро и ветрени централи, доставката му е огромен проблем и ще продължава да бъде. защото вместо да се инвестира в достъп, продаваме излишъка
30
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Можеш да си сложиш соларни панели. За Равногор ги гледах. Без връзка с мрежата. В момента излизат около 22-24 хил. по оферта от фирма. Само че зимата нямат никакъв смисъл, а то тогава е зора.
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
37, е как да не можеш да си сложиш за собствена употреба. Дървото става, когато решиш да продаваш на енергото
28
1
 
2
 
! Отговори
до 28 преди 2 години
ами не е така. аз искам, но не мога заради законодателни абсурди. провери защо само у нас не може да си сложиш на къщата или двора соларни панели или ветрогенератор, които да ползваш само ти? без да продаваш на енергото и без да те водят търговец на акцизна стока. наясно ли си, че една (макар и) китайска нова ел. кола, струваща 10.000 щ.д., за да я регистрираш и нас ще ти струва 30.000? как са си смениш храненето, като половината хипермаркети пробутват ГМО без етикети? Държавата е вредителят...
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
...да не ти обяснявам, като спре тока по няколко часа, защото събота и неделя, електрото в Брацигово не мож го вдигна от масата.