Трайно от години: Българинът се отоплява основно с дърва

Един градус над нормалната температура, 5% върху сметката за парно
85
Трайно от години: Българинът се отоплява основно с дърва
Снимка: БГНЕС

Българинът се отоплява предимно с дърва. Това е трайна тенденция за последните 20 години, като нарастването като обем е почти два пъти,, каза пред БНР Людмил Костадинов от Агенцията за устойчиво енергийно развитие.

"Течните горива за отопление като нафта почти не се използват или котлета с мазут за битови нужди. Природният газ навлезе последните 20 години, но по данни от 2019 година едва 3,5 използват природен газ за отопление. Като дори в този процент е включено не само за битовото отопление", поясни експертът.

Според него причината за тези тенденции са цените на горивата, а дървата за огрев излизат най-евтино за хората, още повече, че те може да се набавят и без да се заплащат. Интересното е, че по официалната статистика и на ЕС дървата се водят възобновяем източник.

Над два пъти е намаляло потреблението на въглища за отопление последните 20 години, каза още Костадинов.

Най-голямото потребление в бита е за електроенергия - около 44%, като половината от този процент е за отопление. Камините за дърва са изключително неефективни като уред за отопление, а и много замърсяват околната среда, каза още Костадинов.

За постигане на ефективен разход за отопление, който да е поносим за бюджета ни и да ни осигурява комфорт през студените зимни месеци, експертът препоръча енергоспестяващите методи като саниране на сградата, поставяне на дограма, което изисква първоначална инвестиция, но тя ти се изплаща за дълъг период от време. Същият метод е и поставянето на климатици.

Също е важно да не си затваряте радиаторите с пердета и декоративни облицовки. Радиаторът трябва да е свободен от прегради - това са прости мерки, които вършат работа. Не трябва да се поддържа и много висока температура с парното, един градус над нормалната 21 градуса е 5% отгоре върху сметката", посочи още Костадинов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
3
 
! Отговори
Баба от село преди 2 години
Дръвата за вечни .На кво че се греете ,като до година -две започнат войните и блокаж на всичко.Яле Путин и Ердоган кво са се наежили,че изгорът целия свет,тия пущини!
25
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
26, абе да не сме слагали, да ти повярвам.
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ало мисирката българина се отоплява с дърва от векове не от години от години е на парно и то където го има .
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кое му е Неефективното на една камина с водна риза бе Разбирач?
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
26, селото е Равногор. Не знам как е по трънско, но като отида зимата в събота, климатиците на 25-26 градуса блъскат до вечерта за да стане 14-15 градуса в помещенията. Тогава събличаме якетата. Всъщност искам да ги продам. Да ти пусна ли оферта?
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
поредният *** 'експерт' без връзка с реалността. ако на едно семейство токът му средно излиза 150-200 лв през зимата, въпросните дограми ще струват 5000 лв., а санирането дори повече. всичко за да падне сметката с 25-35% основно през зимата, но междувремено ти вдигат годишния данък, понеже се водиш лукс-подобрения. да кажем, че спестиш 200 лв годишно от ток. саниране плюс дограма - 10000лв, 50 години ще избиваш. ако нбе ти падне панелката или си жив :)
20
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Четеш коментарите и виждаш, че българинът нищо не иска да промени в първобитното си битие. Климатиците не ставали, термопомпата- и тя. Само дърва, та дърва. Същото си го пее и цял живот как успявали връзкарите, как това или онова не можело. Ех, тъжна картинка сме...
19
0
 
1
 
! Отговори
до 24 преди 2 години
Какви хиперинвертори сложи, от интерес питам? Няма как да не се справят, ако са правилно изчислени. Иначе изолацията много им помага, особено вътрешната. Климатиците харесват вътрешна изолация, защото не могат да затоплят стените така комфортно, както биха го направили радиаторите и огънят.
18
4
 
1
 
! Отговори
до 24 преди 2 години
Нищо не си сложил, недей лъга! Моята вила е в най-студения регион на Бълария- Трънско. Хиперинверторите се справят без никакъв проблем.
17
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имам село на 1000м надморска височина. Сложих хиперинвертори с презапасена мощност, но в средата на зимата не вършат работа. Верно че къщата няма топлоизолация, но първия етаж е камък. Единственото спасение е живия огън. Само че и пелетите много поскъпнаха.
16
5
 
1
 
! Отговори
до 21 преди 2 години
И затова българинът е още в пещерната епоха.
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Интересното е, че по официалната статистика и на ЕС дървата се водят възобновяем източник." - може би е интересно за някой некадърен журналист, който не е внимавал в училище. За останалите, не е интересно а въпрос на общи познания да знаят, че дървата са възобновяем източник.
14
2
 
6
 
! Отговори
Щ.Младши преди 2 години
Българинът ползва дърва от хиляди години и с тях се чувства независим- защо тепърва ще го учите да ги отвиква?
13
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Американците са доказали,че една крава уврежда озоновия слой с изхвърлените газове,колкото 20 стари автомобили.Те на времето искаха да ги унищожават кравите.Говорим за преди 30_40 години.Та не знам колко е вредно да се горят сухи дърва.По скоро въглищата са проблем и мокри дърва.
12
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Епа с дърва се отоплявам,не мое да ми кажеш с кво да се топлим.Имам дърва горим дърва.Нема на село парно
11
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво лошо има в дървата?Въобще не е вярно ,че изгарянето им унищожава озоновият слой!В България е имало 5500села от векове тези села, които са били доста оживени,са се отоплявали на дърва .Така е било в цял свят,пък озоновият слой си е бил наред.
10
5
 
3
 
! Отговори
до 14 преди 2 години
Иначе казано, едни хубави климатици се изплащат бая бързо.
9
5
 
2
 
! Отговори
от 14 преди 2 години
Като продължение да кажа, че вилата е със скъпа немска дограма, троен стъклопакет и сайдинг с 20см вата. На дърва излиза около 3.5 пъти по-скъпо отоплението спрямо днешните цени.
8
1
 
6
 
! Отговори
Жан Валжан преди 2 години
Ами най-бързо стоплят и задържат температурата много повече от спрян климатик. Газта също е много добро решение, но с тези цени...и аз вече не знам кое е по-добре. И ако ми скочат някакви зелени да им кажа,че в Столипиново и Факултето се топлят с автомобилни гуми на открито!
7
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-евтиното отопление е на климатици + камина за кеф. Вилата ни е 350м2- предишният собственик на сезон е изгарял по 15 кубика дърва и 8 въглища. С японски хиперинвертори среден клас (около 1800лв. бройката) 5 броя се отопляваме за 180лв. месечно (само ток за тях в студен месец). Камината паля за кеф и то рядко. Разбира се, неоспорим факт е, че камината топли по друг начин. А тия, дето разправят как климатиците били духалки- еидн хиперинвертор 12ка отдава 7kW..