Икономист: Дори при увеличена заплата инфлацията я изяжда

Скокът на минималната работна заплата ще доведе до натиск и върху останалите
2 дек 2021 08:50, Петя Славова
112
Икономист: Дори при увеличена заплата инфлацията я изяжда
Снимка: БГНЕС

Цените на стоките и услугите в страната са със значителен ръст. Затова и финансовият министър Валери Белчев предложи да има увеличение на минималната работна заплата, майчинството и детските надбавки.

На същото мнение е и икономическият съветник Ваня Григорова към КТ "Подкрепа".

Още по темата

"От години искаме постепенното нарастване на работната заплата, така че да достигне средноевропейските нива. По време на преговорите този въпрос отново беше поставен - да бъде изработена стратегия, така че да се доближим до тези нива до 2030 г. За съжаление, в споразумението е записано Стратегия по доходите, което нищо не означава", заяви тя в студиото на "България сутрин".

Увеличаването на минималната работна заплата ще доведе до натиск и върху останалите заплати, така че да може и останалите работещи да усетят повишаването на стандарта си на живот, изтъкна тя.

"Голяма част от цените бяха завишени. Това увеличение на минималната работна заплата до голяма степен е изядено. Първо се повишиха цените, а след това догонващо се увеличават заплатите. Ако не ги увеличим, означава да обречем хората на много тежък живот през зимата", посочи Григорова.

Според нея аргументите, че увеличаването на заплатата генерира инфлация, са несъстоятелни.

"Заплатите на депутатите се влияят от средната работна заплата, не от минималната. Те имат интерес да направят така, че всички заплати да се увеличат", уточни събеседникът пред Bulgaria ON AIR.

Григорова коментира и предложението за 20% увеличение за детските надбавки.

"Никога не е достатъчно. По-големият проблем тук е, че кръгът на хората, които могат да ги използват, е твърде ограничен", добави тя.

По думите ѝ най-важно е да се запази работната сила в България.

"Няма как да се твърди, че заплатите въобще не натоварват бизнеса. Това са разходи. Това, което е възможно сега, е да експлоатират допълнително българския работник и да не плащат това, което е изработил. Работната сила трябва да се възпроизвежда. Няма как да оставаме слепи за физическите и физиологичните нужни на работника, защото утре няма да го има. Изтичат мозъци, мускули, крака, ръце", подчерта Григорова.


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 86 - Тея, дето "живеят на кредит" ги има много в САЩ и в Германия, а пари никой не "пести", оовен ако не ми говориш з асмешни сумички под 10000 евро. Нормалните хора, и това е 200+ години, моето момче - инвестират.
94
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
""Всички са роби на банките" - така е при ЕС демокрацията." - Ами не теглете кредите бе? Ходите по 6 *** на екскурзии на година, почивки, всичките сте със смарт телефони, децата ви ходят с адидас и прочие, имате коли ... Ама теглите още и още.
93
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Моят съвет е - в частна фирма ли си - кради ежедневно !" - Да, супер! Имах няколко работници като теб. Отначало изчезваха неща за по 5-10 лева на ден. Ясно беше, че няма да може, да ги изгоним за 5-10 лева. АМа после решихме, че ще направим демоснтрация. Изчакахме, да станата кражбите над 300 лева (под това, не можеш да съдиш дори), а после ги повишихме и им дадохме достъп до това, да крадат повече. Като наближиха 5000 лева, ги зчеластрихме. Върнаха всичко и един е в затовара.
92
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Каот ГЕРБ вдигаше зпалатата, нямаше такива статии. А 50 лева, свободно давани 1 годиниа на пенсионерите, не доведе ли до инфлация?
91
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да в Германия минимална заплата 2000 евро, тук 350, там се спазват всички права на работника, тука яка експлоатация. Цените в магазините в Германия по-евтино. Защо ли няма работници? Всичко се връща.
90
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Еми намалете я! И комунистите да бягат за учебници по арабски за тях и децата си!
89
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тук коментаторите са толкова мал.оумни, че нямат представа къде трябва + и - , да не говорим какво се получава, като почнат да пишат ! ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА
88
1
 
0
 
! Отговори
РУМЕН РАДЕВ преди 1 месец
Всичко е точно! ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА!
87
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В целия свят има инфлация в момента, но за ЕС България е първенец - с най-лакомите "бизнесмени" ! Моят съвет е - в частна фирма ли си - кради ежедневно !
86
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Европейците и особено германците спестяват, а американците живеят на кредит - познайте кой е прецакания при инфлация ... Българинът и той трупа милиарди в банките при отрицателна лихва ?!
85
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Българският бизнесмен: "Трудът ще ви направи свободни. Обещавам. Държавата да ми плати тока. Държавата да ми докара нови роботници от чужбина. Има работници от Африка, но държавата не ми ги докарва да ми работят евтино без пари. Българските работници станаха много скъпи и нашето семейство не може да си ги позволи. То може да си позволи само скъпи коли и скъпи яхти."
84
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Българският бизнесмен е като началник на германофашистки концлагер. Той не плаща на работниците, те бягат или измират, а той иска да докара нови работници от други държави, които също да убие с труд и глад...........................Тази фашистка бизнесполитика е престъпление и такива бизнесмени трябва да бъдат съдени от нов Нюрнбергски процес.
83
1
 
1
 
! Отговори
иво преди 1 месец
ТОГАВА СИ ПРЕ-РАЗДЕЛЯМЕ ЗАПЛАТИТЕ НА ПРЕценДЕНТА И деПУТатите ЗА ГОДИНИ НАПРЕД !
82
1
 
0
 
! Отговори
Дедо Ви Морз преди 1 месец
"Дори при увеличена заплата инфлацията я изяжда." Ама пенсията, инвестирана в поколенията ни, никой не може я нагълта. Духайте си супата с милионите и милардите, а може и да си пахапнете нещо с откраднате пари, но ще го лочите със силиконовите си джуки като животни, защото не сте такива, а дори и още по-примитивни.Анадънъс му феодали на третото хилядолетие.Да живее пенсията, изчислена на база "ВАГОНЕГКА КЮМР" А сега бегайте в Рединг за шината си. --..--
81
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Инфлацията вече изяде евентуалното бъдещо повишаване на заплати и пенсии.
80
3
 
3
 
! Отговори
Факт преди 1 месец
Осигурителния праг трябва да е колкото 10 минимални работни заплати, както си беше вначалото, когато го въведоха. Сега заради ниския праг са прецакани хората с високи заплати.
79
2
 
14
 
! Отговори
Как е протестъри преди 1 месец
В момента по добре ли е ? За това ли опикахте Орлов мост ? А сега ще видите баба си.
78
2
 
8
 
! Отговори
CriticusMagnus преди 1 месец
А потребление има, защото и пари има (неофициални)! Я отвори си фейсбука и виж си приятелите как се развяват по Занзибар, Дубай, Гърция и Турция... После заплатите били ниски.. Не са ниски - само ТВОЯТА е ниска, защото за съжаление такъв труд извършваш!
77
3
 
8
 
! Отговори
CriticusMagnus преди 1 месец
При толкова завършили вишисти икономискти в България, как така никой не схваща, че при липса на реален икономически принос, инфлацията е ефект на изкуственото повишаване на заплатите... Ще борим инфлация с законодателно повишаване на заплати... Все едно да гоним котка със салам! Трябва стимул на производствената част от икономиката... не само потреблението!
76
2
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Гледам некви, вероятно европро'стаци, не харесват евроценността, че 4% инфлация е най-доброто нещо за ес икономиките.