Инфлационният ефект на бюджет 2021 г. вече е изчерпан

Преговорите са основа за коалиционно управление , смята Георги Ганев
1 дек 2021 11:38, Анисия Иванова
12
Инфлационният ефект на бюджет 2021 г. вече е изчерпан
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

По-вероятно е да има правителство, отколкото да няма. Това каза Георги Ганев, икономист, депутат от "Демократична България" в 47-ото НС, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

"Имаше два начина, по които нещата можеха да се случат. Единият беше всяка от политическите сили да излезе и да използва прозрачността на форума, за да се позиционира като по-популярна, по-важна, като се фокусира върху различията. Другият беше - дайте да намерим по какво сме съгласни и после да решим дали това е достатъчно за основа на едно коалиционно управление. Случи се вторият сценарий", допълни той.

Участвах в две групи - едната по икономика и другата по финанси, сподели Ганев. "В областта на икономиката нямаше толкова много неща, по които да не сме съгласни, което означава, че всички, които се изказваха и поставяха предложения на масата, бяха помислили първо дали те ще бъдат приемливи и за останалите. Разминаванията бяха по-скоро в детайлите от типа на това колко бързо трябва да се действа, а не толкова по същество".

Според него инфлационният ефект на бюджет 2021 година вече е изчерпан. "Ефектът вече е тук и не мисля, че тепърва ще се разгръща", добави той.

Този източник на инфлация, според госта, дори не е най-силния. Другите източници на инфлация са първо - световната, изключително хлабава, парична политика без бърз растеж на икономиките. "Тепърва ще усещаме последствията от тази политика". Вторият източник е острото нарастване на цените на горивата. "Енергийните експерти твърдят, че това е временен епизод и към пролетта на 2022 година ще има видимо отхлабване на тези цени, свързано с увеличаването на предлагането и отслабване на търсенето".

Световната икономиката след COVID ще търси диверсификация във веригите на доставка на всякакви продукти, заяви гостът. "В резултат на това в бъдеще време стопански райони в света, които сега не са се движили толкова бързо, сега може да започнат да взимат от пазарния дял на Китай. Визирам Индия и Африка. Може да се окаже, че 21 век принадлежи на Африка. Другата промяна е, че всякакви бизнес процеси и практики могат да бъдат ревизирани с оглед дистанционната работа без физически контакт и пътуване".

Промени и в образователния процес като цяла предвижда в бъдеще гостът, като каза, че дори и без COVID дистанционното образование ще развие нови тенденции, стига методите му да се окажат по-ефективни

Какви са конкретните допирни точки и спорни теми, които са дискутирани в групата по икономика и в групата по финанси? Как изглежда през погледа на икономиста българската икономика към момента? Има ли политически консенсус за влизане в еврозоната?

Целият разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
5
 
! Отговори
Майора преди 1 месец
Абе Ганев може да си добър икономист , но щом разглждате нещата с човека фалирал банките Гечев и другите специалисти от БСП/БКП/ не се хвали Те псвен да фалират страната друго не знаят , а и с вашата политика да вземете още 5, 6 млд дълг не говори добре ! Да не говорим и че пт Новата година искате минимум 20% да вдигнете цените *** ток и парно! Товали вашата икономическа политика?
10
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ганев е икономист колкото рундио е пилот. Пълни нули предизвикаха хипер инфлация и обеднявяне на хората
9
1
 
8
 
! Отговори
Опаа преди 1 месец
Продължавайте да товарите крехката "средна класа" да плаща сметката БЕЗ да правите реформи. Накрая ще ви се стори като песен текущото положение. Не е нормално да има 30-40% лежачи в държавата които са на социалки или не плащат никакви данъци а другите да дърпат напред. РЕФОРМИ трябвад господа но те трябва да са за сметка на неизрядните !!!
8
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А Боко Крадеца 12 години тъпче Чекмеджето с кюлчета и евраци.
7
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пошло е преговорите за кабинет да се водят по тъмни доби в един.....мол!!! Това направиха Кирчо Кокорчо и Корнелия>>>>ТЕ ЩОМ не са ги водили в градският кeнef е добре.
6
6
 
2
 
! Отговори
Програмист преди 1 месец
До 2 : бай ти Жеко или ще се адаптира или ще викна друг. Не може да се очаква мнозинство да буксува защото някой си не е възприемчив и дърпа назад
5
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пошло е преговорите за кабинет да се водят по тъмни доби в един.....мол!!! Това направиха Кирчо Кокорчо и Корнелия.
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тати ще ми купи колело, ама другия мандат...
3
3
 
12
 
! Отговори
бъдете убедени преди 1 месец
кирчо и асенчо с тая финансова пирамида дето я представят като спасение ,ше закопаят България .
2
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
всякакви бизнес процеси и практики могат да бъдат ревизирани с оглед дистанционната работа без физически контакт и пътуване". --------------- бай Жеко водопроводчика ще ти ремонтира тоалетната дистанционно :) Абе отде ги намирате тия лабавите от ДБ бе?
1
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А тепърва започва радевата зима...