Чакат нов ръст на цената на хляба, брашното рекордно скъпо

Намалили му грамажа, за да е поносимо за потребителя
107
Чакат нов ръст на цената на хляба, брашното рекордно скъпо
Снимка: БГНЕС

Ново повишение на цената на хляба очакват да има до края на годината в област Добрич, въпреки че тя е по-висока с около 20% през последните два месеца.

Причините са в рекордните цени на брашното, които се очаква да достигнат 1000 лв. за тон, както и в драстичното увеличение на цената на тока. Според Регионалния съюз на сладкарите и пекарите голяма част от по-малките производители са заплашени от фалит, предаде БНР.

Хлябът е намален и като грамаж, за да е на поносима за потребителя цена, като такъв от 600 грама в момента на едро струва около 1,20 лв.

Ако се спазва старата формула за формиране на цената на хляба, то той вече би трябвало да струва 3-4 лв. за килограм, заяви председателят на Регионалния съюз на сладкарите и пекарите Тодор Няголов.

"До Нова година цената на брашното ще скочи около 1000 лв. Цената на тока расте главоломно, неизбежно е да няма поскъпване. Дано да е поне след Коледа", обясни той.

По-малките пекарни, особено тези, които се занимават с производство само на закуски, вече освобождават персонал. При тези цени на тока и суровините са заплашени и от фалити, каза още Няголов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още по темата: хлябповишениехрани
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Безпрецедентен скок на цените на азотните торове заради енергийната криза. Президентът на Тони Уилсън CF Indurstries, най-големият производител в САЩ: "дефицитът не може да се избегне", старши вицепрезидент по продажбите Берт Фрост:"глобален спад на реколтата до 2023 година". Целият обем на заводите за азотни торове в САЩ вече е изкупен за 2022 от клиенти в Азия. "Азиатските клиенти купуват плащат веднага и не оспорват цените". Страните които не могат да купят запас от азотни торове до края на годината, 2022 г. ги очаква глад. Ситуацията с калийните и фосфатните торове е същата.
28
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Боковите другарчета правят бойкот и спекула... по дървета требва да висат...
27
0
 
6
 
! Отговори
аз-ът преди 2 години
Тепърва ще дойде дебелия на да чyка на вратата. И не, нямам предвид Пеевски.Имам в предвид човешки орган. В момента има огромно количество пари на пазарите. Самите банки казват, че имат повече депозити, отколкото кредити. Въпрос на 1 г. е да се вдигнат лихвените проценти, няма как по друг начин да се успокои тази галопираща инфлация. Т.е. двойно ще ви дерат - хем тока и всичко скача, хем разходите ви по кредите ще станат двойнои. Ей тва имах в началото предвид под "дебелия". Пълна простотия !
26
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Министърът на селсксото стопанство, животновъдство и продоволствията на Бразилия Кристина да Коста Диас посети Русия да преговораря за възможно увеличение на доставките на азотни торове от Русия.
25
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е наследството от 9ти септември и 45 години управление на комунистите.
24
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чакайте до догодина. В момента си е направо евтиния. Този хляб е произведен от пшеница, торена с торове по 400 лв за тон. Сега същите торове са по 1700 лв. тон. А познайте догодина колко ще е цената на пшеницата и на хляба.
23
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия спре ли кранчето - студ! Русия спре ли износа на зърно - глад! Русия е един от най-големите износители на зърно и хранителни продукти в света.
22
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СОЦ-ХЛЯБ СОФИЙСКИ = 1КГ БРАШНО ТИП 500, 700 + СОЛ, ВОДА,МАЯ = 1,4КГ ХЛЯБ + ЕНЕРГИЯ И ОПАКОВКА. КОЛКО ЛИ СТРУВА 0,65 КГ ХЛЯБ?!! СМЯТАЙТЕ, ЧЕ МЕН МЕ МЪРЗИ. АЗ ЯМ ШОКОЛАД И ПАСТИ.
21
1
 
14
 
! Отговори
аз-ът преди 2 години
Това е само началото. Вината е на либералните зелки от Брюксел. Когато напечаташ и налееш милиарди в икономиката, без да има реална ик. криза - това няма как да не доведе до огромна инфлация. На почти всяка кръчма в СФ табела - взела 55 хил. лв. от ЕС по програми. Що? Щото бяха затворени всичко 2 х по 2 седмици? Вие реално в на Алибега заведенията стъпвали ли сте ? Гадна безвкусна храна, отвратитеклно отношение, студено и мръсно, бира от по 6 лева и салата от по 18 лева? Инфлацията е началото.
20
4
 
5
 
! Отговори
Обонго преди 2 години
Да ви напомян ли защо тиквата подаде оставка първия път? Заради масови протести срещу поскъпването на тока. Сега обаче вика че тока бил евтин при него.
19
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За моето 5 членно семейство колко грама хляб ще ни стигнат като имате предвид че децата ми са на 14 16 17 години и ядът по половин хляб на ядене. Май ще трябва да си бачкам само за хляба. Но това никой не го интересува проблема си е мой. Защото не трябваше да създавам деца а да бях си останал ерген и да си живея живота.
18
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нормално!Като дойдат гладните комунисти на власт, правят бесен износ на зърно и ток и внос на скъпи горива.Това вече го преживяхме -Луканов,Виденов,Станишев,Радев.Нека и по младите са опитат от благините им.А увеличението на пенсии,майчински,нисколихвени кредити за млади семейства е да замазване на очите и не за всички по равно.
17
7
 
7
 
! Отговори
Обонго преди 2 години
Естествено че ГРОП ще са виновни, да ви напомня ли че тиквата се оправдаше с тройната коалиция мандат и половина?
16
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами няма как хляба да е по-евтин от златото и петрола. Без злато можеш, без хляб - ич.
15
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чака ни глад през 2022г. и това е предсказано е от Нострадамос и може всеки да го намери и прочете. Забележете че непрекъснато вали. Казано е че не сушата а кишата носи глад. Но има и политически предпоставки, свързани с ковид картелите. Първо беше олиото още миналата година производителите направиха Картел и трайно вдигнаха цените въпреки добрата реколта от слънчовка. Хлебарите и те се усетиха и също правят картел. Или вдигаш или си аут. Да не говорим за горивата и енергетиката.
14
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ВОДА ГАЗИ ЖАДЕН ХОДИ - СВРЪХПРОИЗВОДСТВО НА ПШЕНИЦА, А ЦЕНАТА НА ХЛЯБА СКАЧА КАТО ОЛИМПИЙСКИ ШАМПИОН, КОЕТО ГОВОРИ ЗА НЕКАДЪРНОСТ НА БИЗНЕСА И АЛЧЕН СТРЕМЕЖ ЗА НЕЗАКОННО ОБОГАТЯВАНЕ!!! ОТКЪДЕ ЛИ ГО ПЪК ИЗПЛАГИАТСТВАХ БЕ ДЖАНЪМ?! А ПОЗНАЙТЕ, ДЕ!!!
13
3
 
8
 
! Отговори
до 1 преди 2 години
Стига бе, като едно време само Костов ви беше виновен, сега само ГЕРБ и ДПС.
12
8
 
10
 
! Отговори
Обонго преди 2 години
Инфлацията започно преди 3-4 години с поскъпването на имоотите. Тогава един хляб и едно мляко бяха по 80 ст, сега са 1.20. Тиквата не предприе нищо. Гепаджийските *** кpъв пикaят но по гръб не падат и приписват всичко на зеления цъpвул, а пърдом чорап.
11
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не се бойте другари, пътят е труден.
10
2
 
10
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
Е , чакай ся ! Съгласни ли сте с ограничения и мерки на пътувания , посещаемост на търговски обекти , туризъм , работно време и т.н. ? ДВЕ ГОДИНИ !!! Съгласни сте ! Цените взели та литнали !?@? Хляб и кИфтета от небето не падат !!!