Шефът на СОС категоричен: "Топлофикация София" няма да фалира

Има голяма ценова ножица, обясни Георги Георгиев
16 дек 2021 10:08, Петя Славова
17
Шефът на СОС категоричен: "Топлофикация София" няма да фалира
Снимка: БГНЕС

"Топлофикация София" няма да фалира, обяви пред БНТ Георги Георгиев, председател на Столичния общински съвет. Проблемът обаче, който ние поставихме още през септември е, че има голяма ценова ножица, тъй като "Топлофикация София" купува нещо, да речем за 5 лева, а го продава за 2 лева, така е решил КЕВР, обясни той.

За съжаление, не постигнахме ефективен диалог със служебното правителство и резултатът вече е налице, смята Георгиев.

Дефицитът само за няколко месеца е 160 милиона лева за "Топлофикация София". Увеличението на цената на парното не е поискано от "Топлофикация София", това е решение на КЕВР. За нас това не решава системния проблем - системният проблем се решава с компенсации от държавата. Затова вярвам, че с новото правителство ще намерим подход, допълни той.

Още по темата
Според Георгиев, решенията за големия дълг са в наличието на държавна политика, равна справедливо за публичните предприятия и частните заводи. Има възможност за компенсации, които покриват разликите в поскъпването.

КЕВР е определила, че 47 лева ще струва природният газ, в момента той е 102 лева. По данни на "Булгаргаз" се очаква 120 лева да стигне през януари и февруари. Това е ценовата ножица и тя не може да продължава да се отваря до безкрай, обясни Георгиев.

Време за губене няма, ние сме дали посоката за решенията и е време да възстановим диалога, смята той.

Има един регулаторен капан - КЕВР казва на колко се купува природният газ и на колко се продава произведеното. Разликата, за съжаление, е в минус, допълни Георгиев.

Общината не може да казва каква е цената на парното - казва го КЕВР, подчерта за пореден път председателят на СОС.

Той съобщи, че има и развитие по въпросите за Княжевския и Драгалевския лифт.

Знаете, че водихме ожесточени битки за възстановяване на Княжевския и Драгалевския лифт. Не е новина, че спечелихме делото в съда за Княжевския лифт. Тези лифтове са частна собственост, ние - Общинският съвет взехме решение как га ги възстановим и стигнахме до спор със собственика. Международна експертиза потвърди становището на главния архитект, че лифтът може да се възстанови в същите граници, обясни Георгиев.

Поставихме остро и въпроса за Драгалевския лифт. Предстои той да бъде възстановен, надявам се през следващата година да започне работа по това, допълни Георгиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Топлофикация никога няма да фалират, това са най големите обирджии, дори и без парно пак рекетират хората за пари вместо те да плащат затова, че тръбите им са в частна собственост
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е как да фалира, с тези сметки, които паша на хората....
14
0
 
0
 
! Отговори
шопендар преди 2 години
Оформя се типичната комустическа зима,изградена на дефицита ,инфлацията,и най вече върху простотията на хората,и обещанията на управниците
13
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ай да го закриват вече тоя ТЕЦ, стига сме плащали на софиянци да си топлят задниците!
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Шефа крадеш здраво пачки
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
окакто мина към общината топлофикаци се управлява крадливо и недалновидно джакузита съветници в съвети на директори със заплати а валюо топлото е освободен и вообще не е затвора
10
1
 
1
 
! Отговори
ех народе преди 2 години
бацето е подписал меморандум със сащ вместо да се изгражда нов блок в козлодуй да им купим от тях малки ядрени реактори ами около 2000 бр които компенсират 1 руски затова кирето лае няма да строим нов блок в козлодуй
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Топлофикация София я държат на изкуствено дишане. Нямам как да фалира, защото се субсидира, поради простата причина, че София не може да се отоплява само на ток, защото системата няма да издържи, а на твърдо гориво също не става по ред други причини. Така че топлофикация София, която е на загуба и доста неефективна, ще продължават да я подържат с парите на данъкоплатците.
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много нагъл! Искал да му се дават още пари от държавата ... ама някои предприятия били подпомагани. Да подпомагани са с цената на тока от реализираните печалби от продадения ток. В случая топлофикацията купува газ, а не ползват ток. "Купува" даже е силно казано, защото не си плаща и накрая се трансферират задълженията в БЕХ, за да не вземе да им врътнат газовото кранче! Но и към БЕХ се дължат .... вече 1 милиард лева!!! Ами хем не плащаш газа, хем искаш да ти плащат, че го ползваш ... наглост!!!
7
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Топлофикация не е българска компания и няма задължение да прави каквото и да е в полза на народа, но има пълното право да смуче от него на пазарен принцип и да спира кранчета! А продажните държавни чиновници, естествено няма да й позволят да фалира!
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
РазбРазбиражсе, че няма да фалира, твббе е българска компания и трябва да смучи от държавата, ковтобенпоела ангажименти против народа си в угода на западните си партньори! И благодарение на КЕВР има топла вода,че иначе хората няма да могат да плащат на тази пиавица, защитена от държавата!
5
0
 
9
 
! Отговори
До 1 преди 2 години
Народът плаща. Проблемът е в краденето - много са на хранилката, с много лични разходи - за децата по апартемнт - два, за ново бентли на името на баба им, за имоти на любовници, за някоя и друга яхта на името на тъщата, за бело - да си лекуват комплексите....въобще не им е лесно...тааа те така те
4
5
 
9
 
! Отговори
До Шопендер : преди 2 години
"...кой плаща разликата/загубите на топлофикация..." - Ти шопе и целия български народ плащат МАСРАФА НА СОФИЯНЦИ.Дори баба Пена с 200-те лв пенсийка, докато мръзне в схлупената къщурка на село. Защо ?Нека софиянците или да си карат дърва, въглища и трици ако мислят че ще им излезне "по-евтино" или да си плащат това което плаща и останалия БГ народ за топлото.
3
1
 
8
 
! Отговори
шопендар преди 2 години
И кой плаща разликата/загубите на топлофикация/?КАТО ВСЯКА ДЪРЖАВНА ФИРМА,И ТАЗИ Е ОБРЕЧЕНА,ЗАЩОТО ДЪРЖАВАТА Е ЛОШ СТОПАНИН,ДЪРЖАВАТА НЕ ПРИЛАГА ДОБЪР КОНТРОЛ,И ДЪРЖАВНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ ПРАВЯТ ПОМЕН С ДЪРЖАВНАТА/ЧУЖДА/БАНИЦА.И ПОНЕЖЕ ДЪРЖАВАТА ПОКРИВА ЗОЛУМИТЕ НА СЛУЖИТЕЛИТЕ СИ,КОРУПЦИЯТА СЕ ШИРИ НА ВСИЧКИ НИВА.И ОБЩИНАТА ЩЕ ПОКРИВА ЗАГУБИТЕ ПАК С НАРОДНИ ПАРИ,ПОРЕДЕН ПРИМЕР ЗА НЕКАДЪРНО И БЕЗНАКАЗАНО РАЗСИПВАНЕ НА НАРОДНИ ПАРИ
2
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много собственици на жилища с централно парно са разочаровани да чуят тази новина
1
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така е при комунизма, народът не плаща, плаща Сталин.