Русе може да има летище, ще го възстановят ли?

Министърът: Преминаването през "Дунав мост" ще бъде облекчено
77
Русе може да има летище, ще го възстановят ли?
Снимка: БГНЕС

Русе ще има летище, а преминаването на пътници и товари през ГКПП "Дунав мост" ще бъде облекчено. Това заяви министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев след състоялата се дискусия на тема "Развитие и бъдеще на въздушния и сухопътния транспорт в Русе и региона".

Той каза, че е доволен от срещата, на която са получени много стойностни предложения.

"Предстои ми среща с министъра на финансите. На нея ще му кажа, че това не е държавна помощ, а ангажимент на държавата за развитието на инфраструктурата, за да получим финансирането, от което община Русе има нужда. Необходими са около 2,6 млн. лева. Сумата не е толкова голяма", каза Събев.

По време на дискусията кметът на Русе Пенчо Милков заяви, че държавата трябва да обърне погледа си към Северна България и към Русе, предаде БТА.

"Летището не е само мечта, то може да се възстанови. Ние започнахме, но трябва конкретна помощ от държавата", каза Милков.

Председателят на Асоциацията на българската авиационна индустрия Тодор Иванджиков обясни, че летището има добре запазени терминал и писта. То лесно може да се възстанови.

Според Янко Иванов, собственик на авиокомпания "Гъливеър", който е заявил намерение да осъществява редовни пътнически полети между Русе и София, летището е годно за експлоатация.

"Кацнахме със самолет тази сутрин на летището. В 8.00 часа бяхме на Летище София. В 8.30 часа излетяхме, а в 9.15 часа бяхме на летището в Русе. Искаме да дадем възможност в рамките на ден, в рамките на час, да стигнете от Русе до София и да си свършите дадената работа", каза Иванов.

По повод интензивния трафик на ГКПП "Дунав мост" и опашките от камиони Събев обясни, че в Русе ще бъде приложен пилотен проект, който ще включва облекчени процедури за преминаване на пътници и товари през граничния пункт.

В отговор на журналистически въпрос Събев заяви, че всички конкурси за заемане на ръководни длъжности, обявени в Министерството на транспорта, ще бъдат спрени.

"Това е и във връзка с коалиционното споразумение, че назначаването на ръководни длъжности във всички ведомства, трябва да бъде координирано с коалиционните партньори. Но има и нещо друго - ние много държим всички ръководни кадри в Министерството на транспорта да са годни, да имат качествата и силната мотивация да правят реформи. Само аз няма как да го направя. Трябва да имам колеги и съмишленици, и заедно да направим реформата. За колегите, които са кандидатствали по обявените конкурси, моля да запазят търпение и да кандидатстват пак, тъй като ще има лека промяна в условията", каза Събев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още по темата: летищетранспортРусе
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
2
 
12
 
! Отговори
Русенец преди 2 години
И кой ще лети до Русе и от къде ?
45
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз викам Събев да направи летище и в Бацова махала.
44
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз викам Събев да направи летище и в Бацова махала.
43
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русе най-красивият като архитектура град в България в момента е станал циг ански катун за съжаление.И пиш ман бизнесмени като този имат най-голяма вина
42
2
 
3
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 2 години
До ПламенДо Пламен/ имаше и финасова възможност.Имахме разработка,която се внедряваше в радиозавода в Велико Търнова .За провеждане на пробна серия сутрин излитахме в 7 часа до Горна Оряховица,а вечерта се връщахме в София.Когато имахме обща разработка с комбината "Черно море" във Варна ,вземахме самолет до Варна ,билета беше 22 лв
41
0
 
2
 
! Отговори
22 МСП преди 2 години
До русенец до 22 МСП// Кацали сме само на Отопени-новото
40
6
 
7
 
! Отговори
русенец до 22 МСП преди 2 години
В Букурещ има 4 (четири) броя летища. Всяко от първите две реализира пътникопоток по-голям, отколкото е същият на всички български летища. От миналата година към познатите ти две се присъедини и чартърното, което вече е и за редовни международни полети. Четвъртото е вътрешно. Русе е 150 000 в розовите сънища на някой. Под 50 000 жители е. Остави какво пише в сайта на Националната стъкмистика.
39
0
 
3
 
! Отговори
Пламен преди 2 години
До FallschirmspringerДа имало е, ама тогава е имало и хора! Кой ще лети Петьо с тиди-ито 98ма или Манчо с Астрата 99-та на газ?
38
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Алекс В "по-евтиното" включваш ли таксито от Сарафово до бургас?
37
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Човека има бизнес и пратките ще бъдат по-евтини!ТАКА БДЖ ЩЕ ИМА ОЩЕ ПО-МАЛКО ПЪТНИЦИ
36
4
 
2
 
! Отговори
22 МСП преди 2 години
До русенец/// Русе е към 150 000жители , и като изключим Букурещ,кои са другите две летища
35
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русе е между Букурещ и Варна. По принцип и от двете летища е удобно да се лети. Сега поради пандемията и пресичането на румънската гранница Букурещ вече не е опция, но това с пандемията и пречките при преминаването на гранниците няма да е вечно - (така поне се надявам)
34
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че то щръклево е на туба бензин от центъра на Русе бе!
33
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русе -Горна Оряховица ще е супер дестинация
32
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този говори по-големи глу пости и от кирчо!
31
1
 
7
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 2 години
Русе,Горна Оряховица,Русе,Силистра,Търговище,Стара Загора,Хасково,Видин имаха летища.Кърджали също имаше за кратко летище,а до Смолян имаше хеликоптерна линия.На летищото в Кърджали кацаше Ан-14.До всички изброени летища имаше сутрешен и след обяд полети.До Варна и Бургас полетите през лятото бяха през час от 7 часа сутринта до 21 вечерта.Бяхя много удобни,ползуваха се масово.Някога е имало и кръстосани линии
30
8
 
6
 
! Отговори
русенец преди 2 години
Явно някой ще точи европейски пари и затова драпат за това летище, което няма да се използва. Градският има ли представа колко пари струва поддръжката на едно летище и колко персонал трябва да има дори и само заради един полет на ден? Кой и с чии пари ще плаща на тези хора? Летище Бургас зимата има максимум 1 полет на ден, колко полета ще има летище Русе и за какво му е на няма и 50 000 град летище, като на 70 километра има три международни летища с дестинации до целия свят, даже и до София.
29
4
 
7
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Пътувам често между София и Бургас.Със самолета ми излиза по-евтино отколкото с колата.Ако се пусне самолет до Русе ще има интерес.
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 31Точно тия полети са предвидени за ограничение от зелената сделка.
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ЧинчилаЕ, помним Правец и други примери