Почистване на плаж Аркутино навръх Коледа

Събитието - на 26 декември от 10.00 часа
22 дек 2021 16:52, Петя Славова
9
Почистване на плаж Аркутино навръх Коледа
Снимка: LessPlastic Bulgaria

Почистване на черноморски плаж на българското Черноморие навръх Коледа ще се случи на 26 декември от 1.00 часа. Инициативата се провежда за четвърта година, а дестинацията е плаж Аркутино.

Ентусиастите се събират пременени с коледна дегизировка, за да поднесат подарък  на Черно море и да оставят едно по-чисто място след себе си. Тези, които не могат да присъстват, но искат да дадат своя принос, могат да почистят замърсено кътче в близост до тях. В периода 13 декември - 4 януари всеки може да се снима с коледна дегизировка, чувалче с отпадъци в ръка и добро настроение и да участва в томбола с множество награди.

Част от отпадъците, събрани на плаж Аркутино, ще бъдат обработени и повторно оползотворявани. Ценна пластмаса, чиято дейност е концентрирана именно върху преобразуването на  вече ненужен пластмасов боклук в  нови полезни предмети.

Рециклирането е реална възможност, което допринася за справяне със замърсяването с пластмаса. На фона на практикуваното по цял свят удължаване на жизнения цикъл на материалите и стимулирането на кръговата икономика, проектът за изграждане на инсинератор за изгаряне на отпадъци у нас изглежда абсурден, технологично остарял и директно застрашаващ живота на екосистемите, обосновават се организаторите.

Още при големите наводнения през зимата на 2019 година и образувалото се сметище при язовир Искър,  редица НПО-та апелираха за въвеждането на депозитна система и адекватно управление на отпадъците. Държавите с функционираща депозитна система рециклират над 85% от пластмасовите бутилки. Същевременно бутилките са сред най-често срещания вид отпадък по българските плажове.

Пластмасата съставлява близо 85% от всички морски отпадъци по българските плажове, а непосредственото й въздействие върху локалното биоразнообразие е пагубно, сочат LessPlastic Bulgaria. Само за четири години броят на застрашените морски видове е нараснал с 23%, като през 2016 година от замърсяването в моретата са повлияни 817 вида.

До 2014 година, 45% от 120-те морски бозайника, включени в Червения списък на Международния съюз за защита на природата (IUCN), са се оплитали в мрежи, поглъщали са пластмаса или са се наранявали по друг начин с пластмасови отпадъци в морето.

Замърсяването с пластмаса застрашава както рибите в морето, така и птиците, чиито местообитания са във влажни зони в близост до морския бряг. Начинът на ловуване при птиците играе ключова роля при поглъщането на пластмаса.

Подобни данни дават основание да се търсят спешни мерки за справяне с проблема на всички нива - както локално, така и глобално.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
В. преди 2 години
Идвам. Само да намеря си компания за пътя.
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лес пластик ще рече дървена пластмаса на български. Винаги се изумявам как някои хора се срамуват от езика си и пишат на чужд език. Сигурно този плаж го чистят за чуждените.
5
1
 
4
 
! Отговори
Боби преди 2 години
И от мен едно голямо Браво!
4
0
 
4
 
! Отговори
Браво преди 2 години
Браво за всеки който вижда малко по-далече от носа си, пука му, отговорен е към себе си и към останалите и не търси все някой да му е виновен , а сам гради щастието си!
3
3
 
8
 
! Отговори
Бай Жельо преди 2 години
Да доидете после да ми почистите градината че е пълнас листа
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
това е добре
1
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А бубите от влажните си зони кога ще почистят?