Намериха икона, открадната от манастир край Търново

Светинята е на над 200 години, как е била открита?
103

Над 200-годишна икона е открита случайно в интернет, където била обявена за продажба.

Тя е била открадната преди 25 г. от Средновековния манастир "Св. Архангел Михаил" край Търново. Старинната икона с лика на Св. Йоан Предтеча била върната в обителта точно на празника на светеца на 23 септември тази година.

Манастирът "Св. Архангел Михаил" в Дебелец е създаден през 1070 година, по време на византийското владичество, а по-късно става един от царските манастири на Асеневци, предаде Bulgaria ON AIR.

Преди 2 години игумен става йеросхимонах Димитрий Зографски, живял 12 години в Атон. Той заварва обителта потънала в руини, но за кратко с дарения обновява църквата и манастира. От иконостаса обаче липсват ценни икони.

"В 1997 година не само в манастира, но и в Търновска област, една вълна има на хора, които разбиват църквите, за да продават тези икони в Европа! Значи, през нощта е разбита църквата и доста икони са изчезнали, включително и тази икона на Св. Йоан Предтеча. Тази икона всъщност никой не знаеше къде е", обясни Димитрий Зографски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още по темата: дебелец
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
6
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ИЗКЛЮЧИТЕЛНА ПРОСТАЩИНА Е ДА СЕ ИЗОБРАЗЯВАТ УЧЕНИЦИТЕ НА ХРИСТОС ИЛИ ДРУГ СВЕТИЯ С АНГЕЛСКИ КРИЛА! САМО ЗА ХРИСТОС МОЖЕ ДА СЕ СПОРИ , ЗАЩОТО ВСЕ ПАК БАЩА МУ Е БИЛ ГЪЛЪБ!
5
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добрата новина е, че са я открили; лошата е, че има хора, за които няма нищо свято ! И няма значение дали си религиозен или атеист, подобно деяние е кощунствено !
4
5
 
3
 
! Отговори
Крадеца преди 2 години
Е шиши от Депесе.
3
2
 
9
 
! Отговори
5ку преди 2 години
За съжаление гладът понякога е по-силен от вярата. Но неведоми са пътищата на просветлението: ето, иконата пак се е завърнала на мястото си и е засветила по-силно.
2
16
 
2
 
! Отговори
страшна работа преди 2 години
голяма работа -човека няма пари,краде да са наяде
1
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Банкя до шкафчето ?