С празнично хоро: Близо 30 мъже скочиха за кръста в с. Зверино

В селото отбелязаха и годишнината от рождението на Христо Ботев
27

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В цялата страна по празничен начин бе отбелязан празника Богоявление, известен още и като Йордановден.

Още в ранни зори традиционното ледено хоро в Калофер събра стотици почитатели на празника, а не по-малко атрактивен бе той и във врачанското село Зверино.

Близо 30 мераклии скочиха за кръста там, като пръв до светинята стигна 30-годишният Митко Ангелов. След това в студените води на река Златица се изви мъжко празнично хоро.

В Зверино днешния ден се отбелязва тържествено и по още една причина – годишнината от рождението на Христо Ботев. В Зверино се гордеят с факта, че селото е единственото, спасило Ботеви четници в бунтовната 1876 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Фастер преди 2 години
Браво !Да са живи и здрави всички!Напук на всички говномети под статията,които като гръмне нещо и се изпускат и винаги имат жълто по гащите ,дори да се къпят по 3пъти на ден!
18
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скочиха мъже,а излезаха стафидени булки.
17
2
 
9
 
! Отговори
Той преди 2 години
Тези "мъжки" хора са пълна простотия. Истински патриоти, които предната вечер в тях са слушали кючеци, напили се и отишли да влезнат в реката. След това на 03.03 ще развеят БГ знамето и лятото излизат в почивка в Кушадасъ на All Inclusive.
16
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кич. Тотална простотия става с тия пиянски хора на Йордановден.
15
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
У нас така е яко. Пиян се ходи на църква за сеира, пиян- на лов. Пиян се скача за кръста. Пиян на Коледа. Пиян на Нова година. И животът мина. Патриоти? Това не е патриотизъм. Както в долен коментар е казано, патриот е този, който прави всичко възможно да е ценен за общество и икономика.
14
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
толкова пияни мъже и едно разревано .глупаво малко момче..такова падение..нямаше нищо ценно и уважително тази година в ритуала.
13
5
 
12
 
! Отговори
Един с Една преди 2 години
В бухария е геройство да си пиян залян и да правиш маймунджелъци :)
12
3
 
7
 
! Отговори
Доктор Сън преди 2 години
Цел ден за *** некви новини слушам....кой къде скочил в тинята...много важно !
11
6
 
8
 
! Отговори
Патриот преди 2 години
Красота!
10
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ау, без маски! Ауу, и без дистанция! Ау, ужас и в ледените води може да настинат и хванат омикроня! :))) Ковидзомбитата сигурно сега се пукат от яд!
9
8
 
14
 
! Отговори
Мария преди 2 години
Браво Българи! Честит Йорданов ден, честито Богоявление!
8
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нито се гордея с подобен цирк, нито нищо. Псевдопатриоти, окичили се с носиите и флаговете, тропкат хорца и скачат за кръст. Няма лошо. Ама това е псевдопатриотизъм. Истински патриот е този, който не укрива данъци, не получава пари на ръка. А от тия сладури 80% са бачкатори в сивия сектор- вредни за икономика и общество. Дребни тарикати, правещи се на големите патриоти. Съжалявам.
7
12
 
14
 
! Отговори
Програмист преди 2 години
Нация от чобани. Да им е честито ежегодното къпане. Следващото догодина.
6
8
 
30
 
! Отговори
Муахаха преди 2 години
"Народ който играе хоро в ледени води и изтрезнява с бира, не може да изчезне" - отваряш съседната статия - за 10 години България се е стопила с близо 1 мил, вече сме 6,5 мил! Продължавайте да вярвате, че дивотиите и преяждането и препиването ви правят безсмъртни! Дееа и простия народ!
5
11
 
15
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
Ами по всичко личи, че това е събитието на деня което трябва да ни направи горди българи, затова че някакави наши сънародници с потури и калпаци, са нагазили в селският гьол да поцапат в калта и тинята с патките ... ЕЛ преЦеденте трябваше да присъства и той за да дръпне една пламенна реч и между другото да спомене че тази патриотична случка трябва да ни стимулира да се борим със задкулисието и да разграждаме модела на Борисов ... !!!
4
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво, момчета! Честито Богоявление и Кордановден на всички!
3
1
 
17
 
! Отговори
Хахаха преди 2 години
Какви ледени води?! Навънка е 17 градуса хахаха
2
10
 
19
 
! Отговори
Мда преди 2 години
Леденото хора е вестникарска измислица от 90те години! Никога не е съществувала като традиция нито в Калоферско нито никъде по света преди това! Сейрджийски ритуал резултат от измислица и глобалното затопляна! Голямо геройство на 15 градуса да скочиш пиян в реката!А да ви видя на -20 градуса! Българите от 18-19 век дето цял живот са изкарвали с два чифта путури и са носили по 10м пояс да си пазят кръста,най-вероятно са скачали в ледени води хоро да играят!Надминахте макетата по измислици!!!
1
10
 
7
 
! Отговори
Сюлейман паша преди 2 години
Човек като е *** скача не само вьв водата ами скача и от осмия етаж!Що за идиотская традиция е това!Останали са ви шепа хора па и тях да затриете!От друга страна разбираемо е-това е било повод поне един пьт в годината да се изкьпете...