Защо нацията ни се топи и колко българи са в чужбина?

Дължи се както на ниската раждаемост, така и на миграцията
10 яну 2022 12:36, Ния Христова
112
 
Към 7 септември 2021 г. българите са малко над 6,5 млн. Данните показват, че за последните 10 години населението в страната ни е намаляло близо 850 000 души. 
 
"Застарява населението. Ако се погледнат данните между преброяванията, съотношението на децата и възрастните се е обърнало. Докато през 1992 г. 24% от населението е било до 17 години, а 14% – над 65, сега е точно обратното. Имаме изразен негативен процес на застаряване, който се дължи както на високата смъртност и ниската раждаемост, така и на миграцията", посочи директорът на дирекция "Демографска и социална статистика" в НСИ Магдалена Костова в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
"За съжаление, на това преброяване и населението в активна възраст намалява. Една от причините е, че има големи кохорти от родено население през 50-те и 60-те години на миналия век. Тогава са се раждали по 150 хил. деца, докато сега се раждат средно 57 хил. Тези хора сега влизат в пенсионна възраст", изтъкна Костова.
 
Тя обясни и разликата между преброяването на НСИ и Регистъра на населението на ГРАО, който се използва за направата на избирателните списъци.
 
"Целта на този регистър е осигуряване на административни услуги, включително и правото на глас. Нашата цел е да преброим реално пребиваващите на територията на страната, тъй като те са обект на политики. Различни са целите и не бива да се смесват двете числа", категорична бе Костова. 
 
Според нея българите в чужбина са около 2 млн. – това е разликата между българските граждани, според Регистъра на населението на ГРАО, и преброените от НСИ българи.
 
Гледайте целия разговор във видеото. 
 
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
16
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Едва ли само два милиона са в чужбина. Два милиона бяха през 2001 година след управлението на СДС-Иван Костов. После за 20 години поне още два милиона избягаха в чужбина. Преброяването продължи да брои много от тях като живеещи в България, заради електронния вариант, чрез който българите в чужбина можеха да се преброят като живеещи в България.
23
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всяко лято децата идват!Квартала е пълен с деца!КОГАТО СЕ ЗАТРУДНЯВАТ С БЪЛГАРСКИЯ МИНАВАТ НА АНГЛИЙСКИ! ЦЕЛУВАМЕ ВНУЦИТЕ ЗА ЛЕКА НОЩ ПРЕЗ ТЕЛЕФОНА!
22
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нацията се топи защото от 30 години насам управляващите работят само в защита на лични, бизнес и лоби интереси, и в ущърб на гражданите. Корумпирани крадци, продажници нагли. Това са всички замесени в управлението - Боковци, Доганевци, Костовци, Виденовци, Първановци и т.н. и т.н. А българина е като овчица - седи си тихо, кротко и мълчаливо докато го мачкат.
21
12
 
8
 
! Отговори
До 37 преди 2 години
Че то след главната слугиня на Ердоган наречена Боко ханъм остана ли нещо за затриване? Тази ханъма срина държавата почти колкото ония бай Тошко който срещу креватни услуги я издигна в партията си! Боко ханъм е доказателството, че откъдето комунист мине, трева не никне!
20
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЧЕСТИТА ПРОМЯНА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
19
3
 
37
 
! Отговори
12 преди 2 години
Не се топи нацията, а бяга от България. Родината ни е хубава, но държавата на практика я няма.
18
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Естествено , че ще продължаваме да намаляваме. Един от промяната за новият живот в страната е Киро лъжата, поредният дошъл да краде и нищо друго. Имаше един самозванец, който преди 20 год, ни оправи за 800 дни, този ще е следващият! Обаче, си го заслужаваме, защото много про ста ци, гласуваха за този из мам ник .
17
3
 
3
 
! Отговори
селянин преди 2 години
maybe money
16
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
24 ще одиш в Дерони ще произвеждал лютеница .Тецовете са бетонирани от соца техните внуци .Трябва нечовешки връзки да влезеш .Споко ще правиш лютеница ще се оправиш
15
6
 
23
 
! Отговори
taschunka witko преди 2 години
най-много се стопихме при Тиквата
14
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това преброяване беше НЕДОРАЗУМЕНИЕ! НИЕ ЧАКАХМЕ ДА БЪДЕМ ПРЕБРОЕНИ! НИКОЙ НЕ Е ПОСЕТИЛ НАШИЯ ВХОД!Нямам желание да им върша работата! Нарочно не се регистрирах онлайн! НЕКАДЪРНИТЕ НИЩО НЕ МОГАТ ДА СВЪРШАТ !САМО ИЗБОРИТЕ УСПЯХА ДА ФАЛШИФИЦИРАТ
13
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хората им писна с лъжи с връзкарщина с маниполиране с ниски заплати
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимно 18-Много си глупаво!!!
11
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами отговорът е простБизнесмените го наричат благоприятен бизнес климат, т.е. евтина работна ръка, а печалбите ги смятат на пръсти, щот бг бизнесмен може да смята само на пръсти.
10
11
 
16
 
! Отговори
е как защо преди 2 години
Защото 10-12 години ни управлява крадливата хунта герб-дпс начело със сикаджийската мутра Борисов!
9
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
850 000 българи са ИЗБЯГАЛИ от диктатурата на ГРОБ и Боко-тиквата..........ВИДИМИТЕ резултати от Оправлението на Шайката !
8
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
директорката Костова удобно, а и умишлено пропуска, че през 2021 година 10% ИЗОБЩО не бяха посетени и съответно преброени, а и по електронен път, за разлика от 2010 г се преброиха значително по-малко хора, останалото ... останалото е стъкмистика
7
5
 
3
 
! Отговори
До 8 преди 2 години
Има родени деца в чужбина,ама има и умрели емигранти. Така че се уравновесяват като брой.
6
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
за 1 седмица втора такава "статия"
5
4
 
14
 
! Отговори
аз преди 2 години
Защо ли......? Емиграцията храни нацията!