Рилският манастир с режим на парното, 28 000 лв. е декемврийският ток

Светата обител ползва промишлен ток
26 яну 2022 14:16, Анисия Иванова
43
Рилският манастир с режим на парното, 28 000 лв. е декемврийският ток
Снимка: БНТ

Рилският манастир е въвел режим на отоплението заради високите сметки за ток и нафта. Това се дължи на факта, че Светата обител ползва промишлен ток, който заплаща на същите високи цени, както бизнеса у нас.

Така за декември манастирът е получил фактура на стойност 28 000 лева за ток, което е тройно повече от сметката за декември 2020-а. За януари очакват дори още по-висока сметка, каза игуменът на манастира епископ Евлогий.

Заради непосилните цени отоплението в Светата обител работи по 8 часа на ден и редуване на спиране и пускане на радиаторите. В кухнята се готви предимно на дърва, с които манастирът се е снабдил още през лятото.

Епископ Евлогий изрази надежда в ефира на БНТ, че през февруари Рилският манастир ще получи компенсации от държавата и за предходните месеци. Въпреки че голяма част от бизнеса вече получи помощи през октомври, Светата обител все още не е получила никаква подкрепа от държавата.

"Може би някои смятат, че това което произвеждаме – вяра, култура, традиции, е някакво производство, подобно на бизнеса, за съжаление, но това не зависи от нас", изтъкна епископ Евлогий.

Традиционно през зимните месеци посещаемостта в Рилския манастир е намаляла. Хората са по-малко и заради пандемията.

В Рилския манастир са предприети всички действащи противоепидемични мерки. В храма се влиза с маска, за вход в музея се изисква зелен сертификат, извършва се и редовна дезинфекция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
3
 
! Отговори
Отец Нафърфорий преди 2 години
Ми така е да го ебба, дедо ви поп като си купи жипка, скоч, климатик, жакузи, заведе някое момченце на ексКУРзия и плати на 2-3 магистрални какички и то за тока не остават пари да го ебба!
34
1
 
1
 
! Отговори
Пророк Антиваксарий преди 2 години
Анатема! В Рилския Манастир са останали само покварени слуги на лукавия! Докато дерете миряните с ро 10 лв за паркинг, пускате търговци в храма и се кланяте на дяволските мерки, маски и инжекции, ще пиете от чашата на гневът божий!
33
2
 
4
 
! Отговори
Totenkopf преди 2 години
Това е може би май голямата мафия в България, освободени от данъци, с огромна собственост - църковни земи, магазини, стаи под наем, хотели-манастири, какви ли не имоти навсякъде..
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До абе34 МВтч, разделен на 30 дни, това е 1.х МВтч на ден. 1МВтч са 1000 КВтч, разделени на 24 ч са към 42 КВт. Сложи помпи, осветление...
31
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НЕ, че не съчувствам на служителите на манастира, НО...светия синод е втория, след държавата, собственик на недвижими имоти в държавата.Значи, най-богата е държавата- според недвижимата и собственост. Втора е Църквата.За мюфтийството, дори няма да споменавам.
30
0
 
7
 
! Отговори
зер преди 2 години
учете хората да посрещат сметките си със смирение
29
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че газта поскъпна в цяла Европа е факт, но до голяма степен причините се гнездят и в последните 12 управление на мутрата от Банкя.В момента КЕВР е гербаджийски и правят всичко възможно цената на ел енергията да остане висока.Едва ли не, да си кажем- новите колко са лоши, дайте да си върнем Бойко.Е, да, ама, не!Гадни гербаджии, всичките сте за затвор.
28
8
 
9
 
! Отговори
българин преди 2 години
Да си ги искат от Боко Тиквата !
27
0
 
11
 
! Отговори
абе преди 2 години
Значи при старите цени на тока сметката е била 10 хиляди,при условие не се отопляват с ток(поне така пише-радиатори,на локално парно).При условие,че нищо не се произвежда на ток,това не е ли меко казано разхищение,това са 34 мВтч все пак......
26
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Държавате ще фалира преди вас, след това по-бедните от вас, останалите принудително на Терминал 2.
25
7
 
9
 
! Отговори
Вярата е бизнес преди 2 години
А църквата е ЕООД, еднолично управлявана от Господ. Отговорността Му обаче е ограничена. Практически никой не Му търси отговорност. И данъци не плаща.
24
9
 
4
 
! Отговори
Жоро преди 2 години
Монасите не ги мислете, тях Господ ще ги стопли!
23
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Специално този манастир печели толкова много от туристи и поклонници, че не виждам как става така, че да не могат да си плашат тока. И то при положение, че заплати и осигуровки на монасите идват от държавата. Май някой бърка редовно в църковното буре с мед...
22
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да си построят един малък ядрен енергоблок и да назначат монах ядрен енергетик да го наглежда. При този разход не се издържа повече.
21
8
 
32
 
! Отговори
Свилен преди 2 години
Цената на промишления ток е непосилна за всички, но това не е проблем за игумена Евлоги. Само от изсечените манастирски Гори на година печели милиони, местните жители ще ви кажат как всекидневно минават десетки камиони с труповете на вековни дървета. Да не говорим, че скоро е купил бял джип Мерцедес на младия си любовник Даниел Цеков за 40000 хиляди .
20
3
 
13
 
! Отговори
Пак не разбирам преди 2 години
Баба ми и дядо ми, в центъра на български град, в жилищен блок имаха парно с котел на твърдо гориво в мазето. Тоя манастир как точно се наложи да се отоплява на ток, че никакъв смисъл не виждам?
19
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом се ползват над 6 киловата мощност винаги тока е промишлен. Гражданския ток е до 6кв. Там явно ползват 50кв+ и трифазен.
18
4
 
14
 
! Отговори
СС преди 2 години
И тоя панаир там със сергии са останали без пари - че то там само да питаш нещо ти искат 5 лева !!!
17
4
 
24
 
! Отговори
28 000 лв ??? преди 2 години
Тия монаси какво правят там бе? Да не са почнали да копаят крипто валути? Да няма някакво производство там?
16
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Светата Обител си е чиста проба,една фабрика за пари,тогава какъв ток би трябвало да ползва?