Велев: Програми позволиха безработни да взимат повече от работещи

В момента около 150 000 души са без работа в страната
28 яну 2022 09:48, Петя Славова
46
Велев: Програми позволиха безработни да взимат повече от работещи
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Очакват се над 200 хиляди работни места да бъдат отворени през годината. Според Васил Велев от АИКБ, програмите за подкрепа на много места са довели до там безработни да получават повече отколкото работещи на заплата.

"Около 150 000 души са безработните у нас, които си търсят работа, а поне още толкова не си търсят - наричат ги "обезкуражени". Има 12 000 назначени на фона на над 20 000 безработни за първите три седмици на 2022 г. 1000 души седмично са оставали без работа миналата година, а сега са 4 пъти повече, но това е характерно за началото на януари", обясни той пред Нова тв.

По думите му сред факторите за безработица е съкращаването на дейността на доста предприятия.

"Има и голям недостиг на работна ръка със средна и висока квалификация. Работодателите приемат и неграмотни, обучават ги, работят известно време, емигрират и предпочитат да се върнат и да получават 60% от заплатите си в чужбина", разкри той. Според него прогнозата е безработицата да е 5%.

"Всяка година губим 50 000 души на пазара на труда. Бизнеси, които разчитат на много труд, трудно ще намират кадри", прогнозира Велев.

От своя страна Мина Топалова от сдружението "Тук-там" отчелязва, че в техния кариерен портал се наблюдава увеличение на броя предлагани места, както и в кандидатствалите. "Важно е да се каже знае имат квалификацията кадрите да заемат свободните позиции и дали работодателите са готови да ги обучат", посочи тя. И допълни, че трябва да се влагат повече усилия в преквалификация.

"В IT сектора, производството, финансите и преработващата промишленост има силно търсене на кадри", подчерта Топалова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В българия ако не си красавица до 25 години или връзкар, забрави да си намериш добра работа!
38
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Асен Василев ги нарече "некадърни бизнесмени"..................Най-после се каза истината. Андрешко бизнесмена има най-ниските данъци в света, най-ниските разходи за труд в Европа, имаше най-евтиният ток в Европа, благодарение на държавата. Сега се оплаква от пазарната икономика, от пазарната цена на тока и газа, борсовата цена тока и газа, от либерализацията на тока и газа, от диверсификацията на тока и газа.
37
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дясната политика не е "пазарна икономика", а субсидии, помощи, европари и държави поръчни за бизнеса, евтин ток за бизнеса, ниски данъци за бизнеса, високи данъци за работниците, ниски работни заплати, ниски пенсии. Парите преминават през бизнеса и той подхвърля трохи на работника. Парите трябва да преминават през работника, а некадърника бизнесмен да се конкурира за тях.
36
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
90 процента от обявите на работонаемателите са фалшиви. Проверяват пазара на труда за по-евтини работници и да откраднат работник на друг работонаемател.
35
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен - А защо има 150 000 безработни? -... - ми, некой си го казал, безработни полуават повече пари от работните!
34
1
 
5
 
! Отговори
xaxsasбв преди 2 години
До 28 - "държавата изхранва губещи бизнеси, я пак" ми погледни статията на министъра на земеделието има есин куп свиневъда, ама видиш ли за половината няма пазар и чакат субсидии. Това е само един от стотиците сектори. Да не говорим, че дори Лудогорец раздава 30,000 бона заплати и е на 60/40. Ако държавата затвори кранчето ще видиш как от 200 бизнесмена в даден сектор ще останат 20 и останалото 180 *** ще осъзнае, че е на ниво меринджей/работник
33
1
 
6
 
! Отговори
до 35 преди 2 години
Самият Ви изказ "компютърна фирма" издава невежество, простете ме. Висше техническо образование не носи нищо. Няма стойност на днешния пазар на труда. И аз го имам, но положих доста усилия да се преквалифицирам, защото е тотално нископлатено и ненужно. Иначе- отваряте LinkedIn и гледате чуждите компании. Хиляди обяви. Не съм написал аз долния коментар, но съм напълно съгласен с него. Не е въпросът човек да е мързелив или не, а какво умее. 90% казват какви езици знаят, ама 2 думи не знаят реално.
32
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 7Коя е тази фирма, кажи да кандидатствам при Вас. И аз знам английски, френски и руски, имам висше техническо образование, ама заплата от над 2000 лева е мираж за мен. Досега съм работила само в частни фирми, не съм мързелива, не съм ползвала болнични. Само за сведение - работя в компютърна фирма в София.
31
2
 
4
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 2 години
ТОВА Е ВЪЗМОЖНО САМО В БЪЛГАРИЯ.
30
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В това число включени ли са и малцинствата, те са 100000.
29
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А защо има 150 000 безработни?
28
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скоро парите ще станат виртуални. За това се грижат едни много загрижени, които ща ни изземат всички пари и активи.
27
2
 
4
 
! Отговори
xaxsasбв преди 2 години
До 26 - Еми те хората едно време са базирали работата на идеали. За настоящата ситуация не е виновен легналия, а онзи който превърна труда в състезание за лукс. Квото и да се говори парите не са мотиватор за над 30% от родените след 90та. Имам приятели на по 25-30, които са деца на бизнесмени и не са пипвали нищо освен джоистика на конзолата. И противно на очакванията те не харчат за глезотии, а са толкова пренаситени от пари, че не ходят ни на бар ни на почивка.
26
19
 
3
 
! Отговори
до 22 преди 2 години
Не познавам безработни. Няма къде да ги срещна. Около мен всички ученици и състуденти са с топ професии отлично заплатени, някои сме с различен тип бизнеси, но безработни няма.
25
2
 
10
 
! Отговори
до 25 преди 2 години
Държавата изхранва губещи бизнеси?! Я пак?!
24
1
 
3
 
! Отговори
до 22 преди 2 години
И с тия 100к лв. колко време ще живеят и за какво ще им стигнат!? Айде малко по-сериозно.
23
2
 
6
 
! Отговори
До xaxsasбв преди 2 години
Въпреки че е истина, ми прозвуча много жалко. Правят се пари от нищото, за нищото. Ама, какво ще купуваш с тези пари. Нали някой трябва да произведе, създаде, построи нещото, за да го платиш. Ако всички легнем така и изкарваме пари от въздуха, как ще се живее. Много жалко звучи наистина.
22
3
 
12
 
! Отговори
xaxsasбв преди 2 години
До 18 - Реалния процлем е, че има много фора желаещи да бъдат бизнесмени, но всички им знаят номерата и на малко хора им се работят глупотевини. Както викат перуанците "много вожд, малко индианец". Ако половитата бизнесмени станат работници много бързо държавата ще спре да им изхранва губещите бизнеси и много бързо ще се намерят кадри за печелившите бизнеси. Но за да се случи това държавата трябва да им позволи да фалират, а не да им поддържа илюзията, че са бизнесмени.
21
11
 
4
 
! Отговори
До 22 преди 2 години
Аз със 100 000лв. мога да живея не повече от 6-7 месеца до година според зависи от разходите ми. Не ми плямпай глупости. Казвам го като човек, който има доста над тази сума в криптовалути. Половината ИТ сектор у нас и 99% от новите милионери са програмисти, разкешили криптовалутите. И нито един от тях на виси по борсите.
20
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А защо са без работа 150 000 човека в мемента?