Кметът на Самоков: Сметките за ток скочиха с близо 300%

265 общини в България страдат, отбеляза Владимир Георгиев
31 яну 2022 09:53, Ния Христова
63
Кметът на Самоков: Сметките за ток скочиха с близо 300%
Снимка: БГНЕС
Кметове масово се оплакват, че сметките за ток са непосилни за общинските бюджети и на много честа е въведен режим на уличното осветление. 
 
"265 общини на територията на България страдат. Много трудно се справят. Първите големи сметки се получиха октомври-ноември. Получихме компенсации за тези месеци и тогава не беше толкова осезаемо. Декември месец общините се справиха, защото имаха остатъци от предходната година", посочи кметът на Самоков и член на Управителния съвет на общините - Владимир Георгиев, в ефира на Bulgaria ON AIR
 
Той припомни, че последното, което се е гласувало, е да получат до 250 лева на мегаватчас. 
 
"Увеличението е с близо 300%, за община Самоков сме плащали сметки за електричество от порядъка на 50 000 лева, за декември дойдоха 150 000 лева. Това, че няма приет бюджет за годината, допълнително усложнява нещата. Трябва да работим с 1/12 от бюджета от предходната година", коментира кметът на Самоков.  
 
"Държавата може да помисли за връщането на ДДС, което ние така или иначе плащаме за електроенергията, или акцизът, който се взима от горивата, също да бъде възстановен по сметките на общините", предложи той. 
 
"С много от колегите тръгваме да мислим за терени, където може да се изграждат соларни паркове. Процедурно общините трябва да се облекчат по всякакъв начин, за да могат да изграждат такива паркове и много по-лесно тази електроенергия, която произвеждат, да влиза в системата", заключи Георгиев.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нужни са пазарни реформи в частния бизнес, пазарни цени на тока и газа за бизнеса.
47
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е пазарната икономика, либерализацията, диверсификацията. Пазарни реформи за частния бизнес. Общините и държавните фирми да плащат държавнорегулирани цени. Капитализъм за капиталистите, социална държава за народа.....................Милиардери искат държавата да им плаща тока и искат държавни цени на тока. Срам за тези милиардери капиталисти, пазарници и либертарианци.
46
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Невежеството на кмета е потресаващо. Щом сметките са скочили от 50000 на 150000 лева, значи увеличението е 200%, а не 300%, както твърди кмета. Разликата е огромна.
45
2
 
2
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
Сметките скочиха за да може да започнат чистките от местни управляващи и кметове на ГЕРБ. Превратът на децата и внуците на старите БКП муцуни в БГ продължава...
44
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 51 - кмета на самоков е от бсп!
43
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Продължаваме Промяната
42
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сменяйте кмета и всички кметове на Герб, че доста такива познавам....Добре си живеят
41
5
 
6
 
! Отговори
СССР преди 2 години
Боко тиквата прави всичко ,още малко чегъртане и ще се оправи всичко ,а тиквата линчуван публично на жълтите павета.
40
1
 
4
 
! Отговори
Дори в Русия преди 2 години
Заетите в публичната администрация са 2.8%.
39
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Коце възрожденеца се канел пак да протестира срещу сертификата.!Абе му хльо,той сертификата така или иначе ще отпадне.Кажи ннещо за тока!Ама не смееш.
38
5
 
2
 
! Отговори
при Владимир Путин преди 2 години
до Я па ти.. Вие може да вървите където си искате, но в Русия при Путин никой не ви кани. Живейте си в ЕС, нека ЕС ви осигирява евтина зелена енергия. Много ви здраве.
37
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А колко процента е администрацията в Норвегия, колко процента е в Норвегия. Има ли тук колеги форумци от Норвегия, хайде споделете тук във форума колко процента от населението е администрацията в Норвегия?
36
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми вземете от шкафчето на Баце и си платете сметките. Нали сте си дупе и ***.
35
2
 
7
 
! Отговори
Да съкращават преди 2 години
50% администрацията и ще имат пари за всичко. В САЩ публичната администрация е 2% от населението. Нашата е 10%. И точно затова е неефективна.
34
1
 
0
 
! Отговори
а Путин преди 2 години
До Само Путин - ако ще и нула корупция да имате и оптимална администрация, Путин това не го интересува. Вече сиренето е с пари, ще плащате за енергия по пазарни цени, а с корупцията правете каквото искате.
33
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тиквата е крадлив и нагъл ром! Вие може и да го обожавате, но ние не го щем и повече няма да помирише власт!
32
1
 
3
 
! Отговори
arsenalfc преди 2 години
най-мизерната и долна страна! Гавуристан!
31
5
 
6
 
! Отговори
Селски промени! преди 2 години
Селските про., стаци на комунизма искаха промяна и я постигнаха. Българите от 78 години страдат от сата.нинската идеология на комунизма и затова са най-бедни и жалки в света. Бойко бил такъв, бил онакъв, сега ще разберете кой какъв е, добре, че все пак Белият дом ще срази крепостните мужици, та света ще живне.
30
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние сме доволни от новото управление при бойко едва си плащахме сметките с неговата корупция а сега при премиера господин Опра Уйнфри всичко е топ!
29
0
 
9
 
! Отговори
Хайде, хайде преди 2 години
Абе днес, публикувайте един речник ваш на забранените ви думи, че да се ориентираме. Какво обидно има в "климатика /биичи/ жега на макс" ?