Няма как една лична карта да е над човешкия живот

Омбудсманът: Имало системен проблем в здравната система
108
Няма как една лична карта да е над човешкия живот
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

„Явно има системен проблем, който показва, че нещо подобно може да се случи навсякъде. Това е най-страшното. Колкото и да е важно спазването на закона, няма как една лична карта да остане над човешкия живот. Извън търсенето на отговорност трябва да се направят сериозни изводи. Това може да бъде работата на омбудсмана - да се обмисли как да се преодолее проблема, при който документите се поставят над същността на конкретния казус“,  коментира пред БНР националният омбудсман Диана Ковачева по повод трагичния случай във Враца.

Още по темата

Според омбудсмана трябва да има по-добра вътрешна система за сигнализация.

"Това е ситуация, при която и човек, който не е лекар, ще се притече на помощ", допълни тя.

Вълна от недоволство заля Враца след смъртта на 43-годишната пред спешния център в града. Служителката на регистратурата ще бъде уволнена. А мъжът, с когото жената е живяла на семейни начала, обяви, че семейството няма да търси отговорност от никого.

"Ние сме се примирили със случилото се, не обвиняваме никого. Всичко тръгна от клипа", каза той.

Тази вечер пред сградата на Спешния център във Враца се организира протест.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има как като си тоталитарист като комунистите, фашистите, нацистите и убийци и сие колд тогава за теб хората са само статистически номера и може да правиш с тях каквото ти хрумне, но е важно да има документален отчет за пред по- висшите тоталитарни мишки, че да не вземе и екзекутора да стане неудобен и да влезе в списъка с подлежащите на екзекуции, за това де.
80
0
 
3
 
! Отговори
Хм преди 2 години
Това момиче е свястно .
79
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали това искахте преди 30 г. Болниците стават каси и пирамиди и усвояват пари без да лекуват, а НОИ става застрахователно и прибира такси а после дига пенсионна възрас или режат пенсиите.
78
1
 
10
 
! Отговори
Лично мнение преди 2 години
Работя в отделение за хронично болни и ако някой няма ЛК, сме с вързани ръце, защото касата няма да плати нечекиран с карточетеца пациент. Ако се въведат данни ръчно, звънят и питат за причина. Ако някой загуби лична карта е цяла одисея.. Ако не се чекират пациентите, болниците почват да мамят с броя, ако пък пациент няма документи няма да му помогнат, не са съвсем прости нещата. Единственото ясно е че здравеопазването е в пъти по-лошо от преди 20г и 100пъти по-лошо от преди 30-35г
77
1
 
7
 
! Отговори
не може да бъде! преди 2 години
Какви системни проблеми ,какви 5 лв.!?Просто няма здравеопазване -имаме търговия с медецински услуги!Променен е изцяло статутът на медицината ,какво искате!?Твърде малко хора разбраха преди 30 г.че едни мошеници-печалбари ог СДС ще унищожат здравеопазването!
76
2
 
3
 
! Отговори
СМЕХ... преди 2 години
Ами, такива са ви законите , бе....така я карате още от соц-а от "татово време".......САМО ЧЕТЕТЕ , ПИШЕТЕ ДОКУМЕНТИ И МАРКИРАТЕ ДЕЙНОСТ!--НОРМАЛНО ...!
75
6
 
5
 
! Отговори
Гошо преди 2 години
Много ги разбирате тия неща, та я да ви питам Ако беше станало обратното ,да речем я бяха спасили ама не оформили документите/няма лична карта/ ,от касата щяха ли да платят или щяха да ги глобят директно ?
74
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И какво ви е виновна жената на регистратурата, която само изпълнява заповеди?
73
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Постоянно искат лична карта за да чукнат на компютъра колко си внесъл здравен данък. И ако си безработен или внасяш малко пари. ти бият шута. Болниците са станали търговци и бачкат за печалбата а не за живота на хората.
72
3
 
11
 
! Отговори
Гост преди 2 години
Като завърши за доктор, трябва 1 година в Африка при зулусите да се научи на човечност.
71
5
 
14
 
! Отговори
Радевланд преди 2 години
В държавата на Радев и Петков хората умират по коридорите и никой не ги поглежда.Оставка и съд за Кирил Петков!
70
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По болниците са все още гербаджийски назначения.
69
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
84-сестрата повикала ли е екип? - АКО не е защо? не е ли мога да определи състоянието на жената като извънредно тежко. Ако не е защо е там за заплата ли?
68
12
 
7
 
! Отговори
Сержант преди 2 години
Сестрата на рецепцията не е виновна, но с нея ще си измият ръцете. Така работят всички държавни структури , рководени от калпави управници, азначени по шуробадженашка линия. Това е реалността в Бг. Съболезнования на близките.
67
8
 
11
 
! Отговори
Хан Крум преди 2 години
Попитайте ботукса Ангелов какво направи като здравен министър, както и всички други "калинки" преди него. Аз да ви кажа: започнаха изтреблението на българския народ за сво я изгода.
66
4
 
2
 
! Отговори
до 33 преди 2 години
Заблудил си се, защото бях в такава ситуация. Вярно е, че не не можеш да оформиш нов кредит, заем в банка - де факто си с невалиден документ. Не можеш да сключваш договори, оформяш продажби, прехвърляш собственост и т.н. НО - с листчето, което ти дават като попълваш формуляра + старата карта си ОК да се легитимираш. И защо по стара българска традиция трябва да чакаш да изтече крайния срок на документа и чак тогава да се сетиш? И лична карта експресно се вади и за 8 часа ако не знаеш.
65
19
 
0
 
! Отговори
Български Мъжъ преди 2 години
Тая не прилича на българка.
64
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жената си е отишла от ковид. Късно са я закарали близките й в болницата. Трябвало е да действата ден-два преди тази трагична ситуация. След аутопсията дано да има повече яснота! Жалко за жената, жалко за детето!
63
1
 
6
 
! Отговори
ЕЙСИ Кравай преди 2 години
Така много мяза на Манолова,не мислите ли? Ега ти синагогалната параноя ,егати!
62
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали виждате, че има как? Омбудсманът балалайка празни приказки каквито всеки може да каже. Какво реално е направила? Нищо. Излишни заплати само плащаме на нищо правещи. Омбудсманът ала бала, шури бърдури.