Пенсионирани учители и студенти влизат в класните стаи в Бургас

Над 80 са болните преподаватели в областта
7 фев 2022 15:30, Ния Христова
33
 
В Бургас пенсионирани учители и студенти влязоха в класните стаи, за да заместят болните от COVID-19 преподаватели. От Районния инспекторат по образование съобщиха, че благодарение на банката от резервни кадри няма училище, в което днес учебният процес да се е провалил.
 
Студентката Ивелина Василева днес влезе в час при третокласниците. 
 
"В момента завършвам магистърска степен "Предучилищна и начална училищна педагогика". Тъй като има нужда от заместващи учители, ми се обадиха и замествам една от учителките. Колегите ми помагат, преподавам по четене, в момента имаме час по компютърно моделиране", сподели тя пред Bulgaria ON AIR.
 
В класната стая днес влезе и пенсионираният учител Йонка Милева.
 
"Когато има нужда и ме се обадят идвам с удоволствие, защото 30 години работя в Начално базово училище и идвам да си видя колегите, децата... Преболедувах и съм ваксинирана, имам и бустерна доза, така че смятам, че съм подсигурена", каза тя.
 
"Много е тежко в тази ситуация. За предходния месец имаме 43 болнични листа, над 30 човека отсъстваха. Сега след ваканцията е малко по-добре, но в момента отсъстват 16 човека, от които имаме 6 човека външни заместници - пенсионери и студенти", заяви директорът на училище "Михаил Лъкатник" Снежка Височкова.
 
Вижте повече в репортажа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
3
 
3
 
! Отговори
Бай уи преди 2 години
Измислени глупости.
28
5
 
6
 
! Отговори
malart преди 2 години
"Преболедувах и съм ваксинирана, имам и бустерна доза, така че смятам, че съм подсигурена", каза тя." Само от тези думи е ясна работата. Личният живот няма нужда да се експонира. Предполагам същата би изразила и безрезервна вярност в Партията само и само да е в системата.
27
5
 
12
 
! Отговори
Totenkopf преди 2 години
Абсолютен смех, отново далаверки и източване на парите от бюджета
26
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Образованието само платено и колко пари съберат училищата от такси толкова ще дават заплати. А сега народа плаща за бесплатно и после нито учители нито лекари и пари на вятъра или готвят за фирми или чужди държави и то с бг пари.
25
2
 
6
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 2 години
Еееее и пенсионирани студенти ли бе? Това е само за мойта жена.Искаше да става студентка на дърти години, щото съм си бил падал по студентки... Ама не я приеха де и тъй си остана тя...
24
1
 
17
 
! Отговори
А това преди 2 години
Означава само едно. Безсилие на държавата да се справи с кризата в образованието. От което следва, още едно провалено поколение. Академика да бяга!
23
0
 
26
 
! Отговори
Лили - учител преди 2 години
Колкото и да се опитвам, не успявам да проумея ЗАЩО по такъв начин обществото постоянно се настройва срещу учителското съсловие? Не сме ли всички от едната страна на барикадата - да се опитваме да образоваме децата си и да им дадем знания, които биха им били от полза? Защо някои хора ТОЛКОВА ги боли, че НЕТНАТА заплата ми е 1120лв и защо умишлено се хвърлят едни БРУТНИ суми, за които народът да се хваща и да плюе по нас? Защо "всичка Мара втасала", а точно учителите намират да обвиняват за всичк
22
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И да учат, 90 % после ще са безработн или напускат страната. Няма смисъл от образованието и то закономерно се распада.
21
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименСега има учители но като ги обучат бягат в чужбина. Уж е по-добре с валутен борт и ЕС а ето че бягат.
20
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Свършат ли учителите, свършва всичко. Няма да има доктори, адвокати, политици, дори обикновени работници. Ние вече сме се запътили натам. Без образование, няма нищо.
19
0
 
11
 
! Отговори
до Анонимен преди 2 години
Лично аз не бях чувал и виждал "Пенсиониран студент на възраст 65+" на живо до 2019 година! Що се касае за Магистратура, да имаше двама над 45, но подчертавам - Пенсиониран на възраст 65+..., неъ.
18
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аман от драми...
17
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 11Напиши в гугъл стартова заплата на учител.
16
1
 
3
 
! Отговори
студенти -пенсионери преди 2 години
До Газ-21Има пенсионирани студенти. В редица магистърски програми вече има и студенти на по 60г. Тенденцията по цял свят е-обучение по цял живот. Масово например лекари на 60 г записват магистратура здравен мениджмънт. В СУ има магистърска програма по право на европейския съюз, и има и студенти на възраст 55+ години.
15
1
 
18
 
! Отговори
До 11 преди 2 години
Към 2000лв.е директорската заплата, а на старши учител 1300. Ве пишете глупости. Тия нищо неправещи асистенти също имат учителска правоспособност. Като искат голяма учителска заплата, да започнат в едно училище.
14
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименЗа миналата година стартовата заплата на учител е около 1400 лв. Тази година ,след приемане на чюджета ще отиде нагоре-около 900 долара-кога в историята на Бългапия изобщо е имало подобна заплата за учител без стаж. При положение,че има дълъг отпуск, работното време не изисква 8 часов престой в училището заплатата за младеж на 25г днес изобщо не е ниска. С натрупване на стаж, клас и ранг заплатата на учител преди пенсия е значително висока вече.
13
0
 
10
 
! Отговори
Газ-21 преди 2 години
Заглавието е супер! Кърти мивки... Абе, за работещи Пенсионирани учители съм чувал, но за Пенсионирани студенти - сефте! Може би, са имали предвид "Студенти и пенсионирани преподаватели се завращат по класните стаи"?
12
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А това, че все още не можеш да започнеш работа като учител, ако нямаш връзки е още една спънка. Заплатите са ниски. Но някои са доволни и на 1000 лв. и си мислят,ч е това е космическа заплата. А в голям град как се живее в 1000 лв.? Ток, вода, парно, газ, gsm, интернет, дрехи, обувки, храна, деца, транспорт, кредити...
11
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Учител сега ако започва работа и колко ще взима? Да ви кажа под 1000 лв. чисто. Това ли са ви високите заплати? Под 500 евро.
10
22
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спрете с лъжата,че заплатите на учителите са ниски. Около 2000 лв е заплатата, средна на учител-чисто около 1600 лв, за сравнение-асистент в СУ е с 1200 , чисто 800. Отдавна заплатите не са ниски, и специално в Бургас-за едно място през лятото се борят по 20 кандидати. заплатите бяха увеличени, но реформа няма. например-няма атестация, под формата на атестационен изпит. А високата заплата значи и високи изисквания-например учителите да бъдат изпитвани, с цел атестация на знанията.