Как е действал мъжът, измамил над 80 души с фалшиви обяви за работа?

Измамникът, развивал подобни схеми от 2012 година
16 фев 2022 09:05, Ния Христова
35
Как е действал мъжът, измамил над 80 души с фалшиви обяви за работа?
Снимка: БГНЕС

"Измамник по професия"- така от пловдивската прокуратура определиха мъжа, измамил над 80 души от цялата страна с фалшиви обяви за работа. 

Жертвите са предимно безработни. Той им обещавал надомна работа, като за целта било необходимо да му преведат определена сума пари за материали.
 
Измамникът се е занимавал с подобни схеми от 2012 година, каза Атанас Илиев от районна прокуратура - Пловдив пред Нова тв.
 
Последната схема на 37- годишния мъж от Перник, действа в сайт за надомна работа. 
 
"Той подава обява в сайт за надомна работа за сглобяване на играчки. Хората се обаждат, след което той им иска по 42 лева, за да им изпрати материалите, с които да сглобяват играчките, с уговорката, че като сглобят играчка, той ще им плаща по 40 стотинки. Но в момента, в който хората изпратят 42 лева, всичко за тях приключва", обясни прокурор Илиев.
Още по темата
 
Справката за съдимост на измамника, направена от районната прокуратура в Пловдив посочва, че мъжът се занимава с подобни схеми от 10 години.
 
"Затова деянието е извършено при опасен рецидив. Точно това ми даде основането да го нарека “Измамник по професия”. За нас той е такъв", заяви още прокурор Илиев. 
"Имаме работно обвинение с 36 измамени лица. Имаме оперативни данни за над 80 измамени лица. И продължаваме да издирваме хора, тъй като установяваме, че много от пострадалите не са подавали сигнали."
 
Вчера районна прокуратура Пловдив се самосезира за втори вид измама.
 
"Изпращат имейли от името на енерго дружество, че трябва да се възстановяват суми за внесени такси за ток. Целта е гражданите да вкарат данните от кредитна или дебитна карта, за да могат после измамниците да ги използват", обясни новата схема прокурор Атанас Илиев, като сподели, че дръзките измамници, е изпращали подобни имейли дори и до негови колеги.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕДВА СЛЕД 32 ГОДИНИ ПРЕХОД И СУЛТАН 12 ГОДИНИ - ЗАБОГАТЯХ. КАЗАЛ БОЙКО.
31
1
 
3
 
! Отговори
Shark преди 2 години
Че има ли още наивници да мислят, че все още съществува този вид надомна работа - сглобяване на каквото и да било. Това отдавна го правят китайците. Сега им друг вид измами и е добре службите да се активизират малко из сайтове, фейсбук и др. соц. мрежи. Предлага се работа по интернет, криптовалута и прочее, като се искат пари за информация и уебинари за обучение. Взимат парите и никакви уебинари няма.
30
0
 
1
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Анонимен30 Напълно съм съгласна с теб за недоброто хранене на децата - то е основно за здравето и е приоритет..Аз имах същия проблем по едно време и реших, че е по-добре да отидат в интернат докато се оправя с финансиите си - беше добре за здравето, а и се грижеха достатъчно за училището им, уроците /аз тогава нямах никаква възможност да се занимавам с уроците им!/. Но за приятелите не си прав - децата се събират по кафета и сладкарници, а моите нямаха пари, така че се сприятелиха с лоши
29
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Надомната работа е хубаво нещо.
28
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Диана - На децата се отрязява най-вече това, че спят на 12 градуса и ядът само хляб и картофи. Иначе за училището - не му трябват приятели, дето не искат да са с него, защото нямал пари.
27
1
 
0
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Анонимен25 Това, което искам да те убедя е, че винаги има начин, независимо от ситуацията..Има извънредни ситуации, за които може никой да не е подготвен, разбира се, но човек трябва да се простира спрямо чергата си, а не да драматизира..Трудно е с децата - липсата на пари се отразява много лошо на тях в училище и сред другарчетата им, а те са основен приоритет, не можеш да ги оставиш да страдат..Може всичко да се случи, но е добре да си подготвен с някакви спестявания...
26
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много на дребно, не! Работата е, че има доста неща, дето може да се вършат от вкъщи. Оставям настрана разни топ програмисти, софтуерни архитетки и подобни. Те са ясни. 90% от офис работата не изисква, да си в офиса. Лошото е, че едни моноплисти са се ьакотвили и не дават, на нормалните хроа да се развиват, освен ако не са им в корпорацийката, ама им плащат една десета от това, което релно носят на фирмата.
25
0
 
1
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Анонимен23 Да, сигурно е така - работодателят ти ще иска да сложи някой на твоето място за когото ще му плаща държавата,а не той да ти изплаща заплата..Това обаче пак може да се реши от държавата - не могат да те гонят от работа без основателни причини! Трябва да има защита!Но..дотогава явно единственото решение е да си създадеш връзки на местоработата си и да си намериш по-добра позиция там..*** държава.И после ще ни наричат мързели и ще ни дават по 200лв. социална пенсия - нег.одници
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Диана - Любимото ми е, когато някой тръгне да ме обеждава, как имало начин, без да ми познава ситуацията. В интернет все силни, но на живо, като сравним, все най-тежкареят тези с по-високите заплати, с по-малко грижи и отговорности. Не ми се занимава, да пиша на някой, дето ще ми опонира на всяка втора дума, само и само да излезе прав. Ще ти го кажа така - Твоята ситуация си е за теб. Не не си мисли, че това, което рабоит при теб, работи за другите.
23
0
 
0
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Анонимен22 Не съм от тези със свободните разходи..Точно защото нещата са толкова непредсказуеми, трябва да си имаш пари настрани, спестявания..Аз лично отдавна съм без парно и въпреки това плащах заради щранговете, но пък се оказа, че щранговете ни втршеха доста добра работа - почти не се отоплявахме допълнително..Сега не знам как е, но сигурно има решение..Мисли и действай!
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Диана - не "може", а е. И една работа ще почнеш, *** малиии - Назначен на най-смешанта позиция, дето те държат, докато свършат плащанията от държавата, после те гонят. А и не си мисли, че "ще се трудиш здраво, ще направиш впечетление" - такива просот ги възнаграждата с повече работа, не с повече пари и накрая пак ги гонят.
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Диана - Много лесно, ама като ти издумкат 350 лева сметки за топло, вместо 200 като миналата година, какво правиш? Аааа, забравих - вие сте от тея, дето имат свободни разходи. Еми да, ама средната в София 1500 лева, като след данъците остават 1150 лева. Ако не забеляза, имаше масови съкращения и уволнения в някои сектори. Плащаш повече отколкото взимаш, ама стой гладна с децата цяла седмица, докато дойде заплатата ...
20
0
 
2
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Анонимен19 Съгласна съм, че всичко може да бъде пълна пародия..За съжаление, единственото, което можем да се възползваме при подобно положение е това, че ще ни осигурят работа поне в област,която искаме /в зависимост от курса!/, а там започваш да се учиш от начало - цялото ни образование е такова, дори и висшето ти изгражда само фон, обща култура, а истински започваш да се учиш на място..Затова и сме толкова прокопсали защото трябва да е точно обратното - излизайки от обучение да въвеждаш
19
1
 
1
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Анонимен16 Явно не трябва да оставаш на зор за 200лв.! Направи си разпределение на заплатата за месеца и го спазвай. Оставяй си и всеки месец по 10% резерви и не ги пипай без сериозни основания..Спестявай и за почивка колкото можеш, но всеки месец по малко..Иначе ще трябва да плащаш повече отколкото взимаш и вечно ще си начервено..
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Диана - И в Бъглария са пълна пародия всичките тея неща, дето ги описа. Курсовете са масово водени от крайно неспособни хора, често хванали някой общински проект, с цял да излапат едни парички, а после никой не им оценя работата.
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България сме много зле, защото образованието ни остана чисто академично, с много малка професионална насоченост. Преди 30 години работеше добре - завършваш, а от меснтите цехове и прочие, почват да ти звънят, да почваш. Работа имаше - дори и да не я искаш. Сега обаче как е? Завършваш гиманзия, завършваш универистет и отиваш да работиш нещо друго.
16
0
 
2
 
! Отговори
Диана преди 2 години
Всеки проблем си има своето решение - от специалисти! Иначе решения винаги има много - като да не се отпускат кредити за парцалки, например /но компаниите имат интерес да отпускат повече кредити!/, или след известно време безработни да започват работа, предложена им от бюрото по труда задължително, или да се насочват към психиатър при дълго залежаване, или да изкарват курс за някаква работа от бюрото и да се назначават на работа, или, или...Възможности много...Зависи от човека и отношението
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ??? - Точно - На зор си за 200 лева, да си нахраниш децата. Банкта казва, че не играе на дребно и те праща на майната си, въпреки, че имат достпни кредити. Какво се псасението? Местният лихвар, станал вече "легитимен", думкащ по 15-20% лихви. Страдат най-уязвимите
14
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 4 - Баш измамници са си. Звънят ми по 8 пъти на ден, да ми предлагат "ниско-лихвен кредит". 5% на година. Ок, викам си аз - имам схема, да изкарам далеч над 5% на година. Може дори, да изплатя някой бизнес задължения, с подобен кредит. Отивам аз и ми дават договор от 35 страници, A4 формате, с дребен шрифт, дето след като го дадох на счетоводителят ми, да го прегледа, се оказа, че 5% е лихвата, ама с екстра таксите, дето само човке с икономическо ще ги разбере, отива към 15.5% ...
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 11 - Решението е, да имаш достъно и АДЕКВАТНО образование, което да подготвя работни кадри, да преквалифиира и да създава манталитет, че трябва да се работи. Да се учат хората, да не гледат в другата посока, когато има далавери и корупция. После да има и реална социална система, а не като сегашната.