За 30 години лятото в София станало с 1,8 градуса по-горещо

Температурите във Варна и в Пловдив са скочили с 1,5 градуса
Обновена: 23 фев 2022 18:40 | 23 фев 2022 18:33, Камелия Цветанова
43
За 30 години лятото в София станало с 1,8 градуса по-горещо
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В София, Пловдив и Варна има постоянно повишение на средните годишни температури, като в най-голяма степен това повишение е през последните 10-15 години. Най-голямо е средното повишение на температурите в София, като за последните 30 години то е с 1,1 градуса, във Варна - с 0,9 градуса, а в Пловдив повишението е с 0,8 градуса. Това каза д-р Симеон Матев - главен асистент в Геолого-географския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", в катедрата "Климатология, хидрология и геоморфология", цитиран от БТА.

Изследването за промените на температурите в трите най-големи града в България е важно, защото в тях живее почти една трета от населението на страната, а и защото се намират в различни географски и климатични области. За това изследване беше взет по-голям -  60-годишен период, който беше разделен на два по-малки периода от по 30 години, за да бъдат изчислени средните стойности на температурите, обясни Матев.

Той отбеляза, че, освен годишното повишение на температурите, интерес представляват и сезонните изменения. В София, Варна и Пловдив и в четирите сезона последният 30-годишен период - от 1991 до 2020 г., е по-топъл спрямо 1961-1990 г. Летният сезон е на първо място по изменение на температурите, като средните температури през лятото в София са се повишили с 1,8 градуса, във Варна и в Пловдив - с 1,5 градуса. Малко изненадващо е, че зимата е сезонът с най-малко температурни изменения. Това се дължи на т.нар. температурни инверсии през зимата, отбеляза климатологът.

Беше установено, че всички най-високи температури - и през зимата, и през пролетта, и през есента, са се случили през последните пет години. През лятото най-топлият летен сезон е бил във Варна през 2007 г., а в София и Пловдив - през 2012 г.  Всички най-ниски температури в трите града са били през 70-те и 80-те години на миналия век. Във Варна и Пловдив най-топлата зима е била през 2020 г., но и за трите града последните зими са най-топлите за последните 60 години, обобщи климатологът.  

През последните 20-30 години има тенденция за скоростно повишаване на температурата, но не само у нас, а и в целия свят, каза Симеон Матев. Той заяви, че за близо 250 години последното десетилетие е най-топлото. Последните 44 години са поредни години, които са наднормени за температурите по отношение на нормата за 20-и век. От 1977 г. всяка година е наднормена в температурно отношение спрямо цялата норма за 20-и век. Има все по-висок темп на глобалните температури, коментира Симеон Матев.

Той представи и глобален метеорологичен обзор за промяната на климата през последните 60 години. Температурата на въздуха е елемент на климата, който е осезаем за всички хора в света и те са зависими от него. Температурата на въздуха влияе и на много отрасли на икономиката - на земеделието, архитектурата и строителството, както и на модата, отбеляза Матев. Той обобщи, че е характерно, но не само за изминалата 2021 г., а и за последните няколко години, че цялата планета Земя е с температури над нормата.  


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още по темата: лятоСимеон Матев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нормално за 30г софия се бетонира. Махнахте междублоковите пространства и ги застроихте. Няма дървета, няма сянка, няма как като се напече тоя бетон и асфалт да не се качи температурата. Близко е до ума, само трябва да има ум да мисли!
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички големи градове имат т.н. "локален термо ефект" Отопление, ДВГ и т.н човешки дейности генерират топлина, а асфалт и фасади се нагряват(отдават) различно от пръст или залесена местност.А градовете се разраснаха.Та така.
26
0
 
2
 
! Отговори
Илиев преди 2 години
Началници на БТВ,защо стоите в тази конфузна ситуация,търпейки т. нар. Стаси,навъртяла стаж за пенсия,а се държи в студиото като начинаеща в бранша.Аз съм редовен зрител на Вашата телевизия,но повтарящото се с "синоптичката" Ви неграмотно отношение към професията,ме кара да се позамисля.Изключете надписите върху камерата и я задължете като Н.Василковски да коментира времето,градусите върху картата на БГ.Жалка картина се получава,когато не могат да се запомнят около тридесет думи!
25
0
 
0
 
! Отговори
Иванушка преди 2 години
Ами.. как иначе, толкова много фотоволтаици-огледала насочени обратно към слунцето монтираме по целият свят. Навремето имаше статии по въпроса, но сега е политика..
24
1
 
2
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Това е причината вече 30 години всякакви аййдуци да разнебитват София,затова тя прилича средновековно гето,мда...Жега,какво да правиш.
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е вярно. Летата на 1997, 1998 и 1999 г. бяха ужасно горещи. Ставаше ми лошо, като ходех по улиците. Не помня след това да е било така.
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Напълно нормално и обяснимо е това явление - известен факт е че градовете задържат и излъчват повече топлина. Да ми се сравняват данни от 60-те години с днес е смешно.
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако Симеон Матев беше истински учен, щеше да знае, че няма такова нещо като норма или константа в климата.
20
0
 
3
 
! Отговори
Чудо Велико преди 2 години
По-топло ще да е и ще са по-големи сметките от топлофикация това е от топлинни счетоводители ще таксуват всяко топло нещо.
19
4
 
0
 
! Отговори
Не е чудно преди 2 години
В големите градове се движат десетки хиляди, а в София много повече печки 80-90 градуса и през всички сезони. Освен температурата да двигателите, отделно и изгорелите газове.
18
1
 
2
 
! Отговори
5G преди 2 години
..А преди 1990 години коло е била температурата ,а преди 2000 години ? ъъъ... За презастрояването,...кой наби всичи заводи около Сф,.. Сигурно хората пак са виновни, или там ато ги наричате селяни... Ми ако една амара обекти бяха във Враца, Луковит Тетевенско, всии градове около магистралата ...по иначе щеше да е, ама... е ония въшкари от парламента... от там е ...проблема
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 17Отдавна трябваше да има такъв. Още преди 10-15 години трябваше да спре да се строи. В момента почти не става за живее, с това темпо след 5 години със сигурност няма. Половин България ще е в София, километрични задръствания, смог, стени от блокове и никакъв въздух
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А от последните 76 години редовите българи са рекордьори по безплатна партийна френска любов.
15
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Софиянци са мързеливи и не ходят с колело на работа и увеличиха глобалното затопляне
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е резултат от презастрояването на най-големите градове в последните 20 години, което води до увеличаването и на автомобилния поток, докато зелените площи продължават да намаляват. Трябва мораториум на жилищното строителство в София.
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Взе да се затопля и започна пропагандата за глобалното затопляне.
12
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Марк Твен е казал: Най-студената зима която съм преживявал е едно лято в Сан Франциско. :-) В София е същото.
11
0
 
4
 
! Отговори
Зайо що си с шапка? преди 2 години
Зайо що си без шапка? Е тва са българите...днес.
10
2
 
4
 
! Отговори
Много преди 2 години
Ще е интересно да прочета коментарите когато климатичните бежанци дойдат на границата от Африка и Азия.
9
2
 
1
 
! Отговори
Така е преди 2 години
Климата се променя, може да проверите колко вида не са устискали на промените. А сега не стига, че се променя по естествен път и ние го натискаме та се променя с най - голяма скорост от цялата история на Земята.