Военната ескалация ще спре, целта на Путин е денацификация

Застрашена е енергийната ни сигурност, не военната, смята Тихомир Стойчев
25 фев 2022 20:35, Анисия Иванова
288
Военната ескалация ще спре, целта на Путин е денацификация
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ситуацията привидно изненада всички, но дeйствията на Русия не могат да бъдат неочаквани, доколкото тя многократно в предходен период беше притискана, заграждана отвсякъде с разполагането на нови, съвременни средства, които е спорно колко са нападателни и колко са отбранителни. Русия смята тези действия за непосредствена заплаха. Имаше дипломатическа и икономическа война, която се водеше срещу Русия и това видимо принуди руското държавно ръководство и президента Путин да предприемат такива стъпки. Това коментира Тихомир Стойчев, експерт по сигурността, в предаването „Бизнес старт” с водещ Живка Попатанасова.

"Това е крайно решение, няма как трезво мислещ човек в 21 век да смята, че войната може да бъде решение”.

Още по темата

НАТО ще взема решенията си в посока прекратяване на военните действия, защото вече нееднозначно изразиха становище, че в конфликта между Русия и Украйна, след като Украйна не е член на НАТО, те няма как да се намесят.

"Това го казаха в последния момент, трябваше доста по-рано да се води откровен политически диалог с Украйна и да им се каже, че тези условия съществуват неотменимо. Че не е по правилата НАТО да действа там”, допълни Стойчев.

В Украйна бяха пращани контингенти от обучители, беше подпомагана реформата в техните въоръжени сили, беше манипулиран вътрешнополитическият живот в Украйна, защото продължава да е неясно кой, как и с каква цел предизвика Майдана в Украйна.

Военната ескалация ще спре. Крайните цели на Путин са денацификация. Възраждането на неонацизма в Украйна има своята почва. Няма начин конфликтите от миналото през Втората световна война и времето след нея срещу съветската власт да не дават сега своите резултати.

В Русия се наблюдава вътрешна съпротива, появиха се доста центрове, които критикуват Путин за неговите крайни решения. Един от генералите, член на Изборския клуб, който е един от сериозните тинк-танк центрове в Русия, постави въпроса дори за оставката на Путин.

НАТО по някакъв начин се оказа силно доминирана от решенията на Съединените щати. Русия също направи грешка, защото пренесе в един момент състоятелните разговори на ниво двустранни срещи Москва-Вашингтон, а те трябваше да продължат в друга посока.

Русофилството битува в българското самосъзнание преобладаващо. От друга страна има хора, които се очертават еднозначно като ястреби, които подкрепят прозападна политика.

Политическата ни маса днес се намира в твърде хаотично състояние. Имаме една странна коалиция, която излъчи и подкрепя това правителство, тя обаче е твърде крехка. Виждаме вече, че БСП се противопоставя. От друга страна имаме неефективна опозиция, която е креслива дотолкова, доколкото иска да се върне по някакъв начин във властта, посочи Стойчев.

По думите му организираната престъпност в целия бивш соцлагер е много по-консолидирана в своите бързи решения, отколкото политиците и държавниците ни. "У мен се залага убеждението, че ние имаме политически елит във властта в момента, който се държи като борсов спекулант, което в дипломацията и политиката няма как да успее”.

Последиците от санкциите за България са икономически преди всичко, също политически, във военен аспект не виждам опасност. "Застрашена е енергийната ни сигурност, ние под натиск избягвахме да вземем оптимални съвременни решения. Затваряхме реактори преди да са изтекли сроковете на тяхната пригодност, не ги модернизирахме", изброи гостът.

Всички експерти и специалисти казват, че ядрената енергия е съвременна и ни е нужна.

Нашите политици имат от какво да се учат, дори от непосредствените ни съседи. И Гърция, и Турция исторически са доказали уменията на своите политически и дипломатически елити. Ердоган сега се върна от чужбина бързо, за да заяви, че не може да скъса отношенията нито с Русия, нито с Украйна, защото това не е в синхрон с турските национални интереси.

Гледайте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


288
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
21
 
8
 
! Отговори
Luben Стойков преди 2 години
А кой и кога ще денацифира Русия, бе умник?
47
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хитлер-*** провежда денацификация? Айде бе!
46
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А ние кога ще обявим война на Македония?! Спорът ни е досущ като на Украйна и Русия!
45
16
 
30
 
! Отговори
Слава Россию! преди 2 години
С Путин сме! Да изчистим псевдоруснаците - Украинците!
44
23
 
12
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 2 години
По-голям нацист и от Путин няма.
43
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Блажени и Богоизбрани са онези бомбадирани от САЩ, към тях се изипваха Лалета за щастие
42
3
 
15
 
! Отговори
Денацификация, преди 2 години
добре казано!
41
20
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Предполагам руснаците във Варна са се изпокрили и не смеят да се покажат навън Повечето от тях са бивши военни или държавни служители с високи заплати и пенсии Обикновен руснак не може да си купи гарсониера в Русия камо ли апартамент в чужбина
40
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе лельо, 8 години така живееха хората в Донбас - в Донецк, Горловка, Луганск и другите селища там. И не само живееха, но и умираха. 250 убити деца в Донбас! Убити от укрите! Ти тогава не излезе да протестираш срещу украинското посолство?! ЗАЩО?! Защото не са твои близки и роднини ли? Ами браво.
39
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чеченците на Кадиров са вече в Украйна.
38
3
 
1
 
! Отговори
Мишо до анонимния 28 преди 2 години
Ти глей да ти мине бързо главата... Че пак ще те боли!
37
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре че чеченците на Кадиров не участват в този конфликт,те са най свирепата армия в света..и Путин само да им св-рне и са на линия!!
36
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украинците посрещат руските войници със слънчогледови семки
35
21
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От къде го извадихте този Копейкин? Все едно слушам бъртвежите на Лавров
34
2
 
10
 
! Отговори
Росен ПлевАналиев преди 2 години
С постове от името Росен плевАналиев разбира колко трола има тук!Хахааа..да не си мислите че нещо правите де
33
23
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Германия американците са провели денацификация членовете на нацистката партия. Задължително са гледали филми с концентрационни лагери. Газови камери. Разстрели на цивилни и т.н. Имало е и задължителни практически занятия. Разкопаване на масови гробове и препогребване с необходимото уважение нацистките жертви. Ето такова нещо трябва да се проведе със шайката на Путин и неговите фанатизирани подръжници българските русофили. Препогребване жертвите на путинизма по света. Сирия, Украйна, Русия и тн
32
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 33 Мож да свърши като Буш , мирно и кротко да си кара старините , кой знае
31
27
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Каква ирония!Путин,който използва фашистки методи в своето управление,тръгна Украйна да освобождава от нацисти.Само че нещо украинците не посрещат армията-освободителка с цветя,а хиляди бягат на Запад.Защото искат да живеят като бели хора,а не под тиранията на ботоксовия морален У*рОд.
30
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Минало 24 европейци ??? 99% от сънародниците ни са минали покрай европейците
29
28
 
14
 
! Отговори
А преди 2 години
Путин ще свърши там, където свършиха всички диктатори с кървави ръце - Садам, Кадафи, Чаушеску и т. н.