Военната ескалация ще спре, целта на Путин е денацификация

Застрашена е енергийната ни сигурност, не военната, смята Тихомир Стойчев
25 фев 2022 20:35, Анисия Иванова
288
Военната ескалация ще спре, целта на Путин е денацификация
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ситуацията привидно изненада всички, но дeйствията на Русия не могат да бъдат неочаквани, доколкото тя многократно в предходен период беше притискана, заграждана отвсякъде с разполагането на нови, съвременни средства, които е спорно колко са нападателни и колко са отбранителни. Русия смята тези действия за непосредствена заплаха. Имаше дипломатическа и икономическа война, която се водеше срещу Русия и това видимо принуди руското държавно ръководство и президента Путин да предприемат такива стъпки. Това коментира Тихомир Стойчев, експерт по сигурността, в предаването „Бизнес старт” с водещ Живка Попатанасова.

"Това е крайно решение, няма как трезво мислещ човек в 21 век да смята, че войната може да бъде решение”.

Още по темата

НАТО ще взема решенията си в посока прекратяване на военните действия, защото вече нееднозначно изразиха становище, че в конфликта между Русия и Украйна, след като Украйна не е член на НАТО, те няма как да се намесят.

"Това го казаха в последния момент, трябваше доста по-рано да се води откровен политически диалог с Украйна и да им се каже, че тези условия съществуват неотменимо. Че не е по правилата НАТО да действа там”, допълни Стойчев.

В Украйна бяха пращани контингенти от обучители, беше подпомагана реформата в техните въоръжени сили, беше манипулиран вътрешнополитическият живот в Украйна, защото продължава да е неясно кой, как и с каква цел предизвика Майдана в Украйна.

Военната ескалация ще спре. Крайните цели на Путин са денацификация. Възраждането на неонацизма в Украйна има своята почва. Няма начин конфликтите от миналото през Втората световна война и времето след нея срещу съветската власт да не дават сега своите резултати.

В Русия се наблюдава вътрешна съпротива, появиха се доста центрове, които критикуват Путин за неговите крайни решения. Един от генералите, член на Изборския клуб, който е един от сериозните тинк-танк центрове в Русия, постави въпроса дори за оставката на Путин.

НАТО по някакъв начин се оказа силно доминирана от решенията на Съединените щати. Русия също направи грешка, защото пренесе в един момент състоятелните разговори на ниво двустранни срещи Москва-Вашингтон, а те трябваше да продължат в друга посока.

Русофилството битува в българското самосъзнание преобладаващо. От друга страна има хора, които се очертават еднозначно като ястреби, които подкрепят прозападна политика.

Политическата ни маса днес се намира в твърде хаотично състояние. Имаме една странна коалиция, която излъчи и подкрепя това правителство, тя обаче е твърде крехка. Виждаме вече, че БСП се противопоставя. От друга страна имаме неефективна опозиция, която е креслива дотолкова, доколкото иска да се върне по някакъв начин във властта, посочи Стойчев.

По думите му организираната престъпност в целия бивш соцлагер е много по-консолидирана в своите бързи решения, отколкото политиците и държавниците ни. "У мен се залага убеждението, че ние имаме политически елит във властта в момента, който се държи като борсов спекулант, което в дипломацията и политиката няма как да успее”.

Последиците от санкциите за България са икономически преди всичко, също политически, във военен аспект не виждам опасност. "Застрашена е енергийната ни сигурност, ние под натиск избягвахме да вземем оптимални съвременни решения. Затваряхме реактори преди да са изтекли сроковете на тяхната пригодност, не ги модернизирахме", изброи гостът.

Всички експерти и специалисти казват, че ядрената енергия е съвременна и ни е нужна.

Нашите политици имат от какво да се учат, дори от непосредствените ни съседи. И Гърция, и Турция исторически са доказали уменията на своите политически и дипломатически елити. Ердоган сега се върна от чужбина бързо, за да заяви, че не може да скъса отношенията нито с Русия, нито с Украйна, защото това не е в синхрон с турските национални интереси.

Гледайте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


288
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След като разчекнат десните фашаги и бандеровските плъхове всичко ще си дойде на мястото , даже света ще благодари на братушките.
67
20
 
15
 
! Отговори
Пламен преди 2 години
Денацификацията трябва на русия.Там обществото е само за насилие и войни
66
3
 
8
 
! Отговори
Путин преди 2 години
Да бомбардира ковидистите.
65
19
 
14
 
! Отговори
Бивш член на БКП преди 2 години
Аз съм с Путин! Той е отличен държавник и знае, че без война и жертви, не може да бъдеш утвърден и запомнящ се държавник! Примери в историята - бол!
64
23
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен "Най-добрият политик в днешно време." Всъщност Путин е най-големия психопат сред политиците в днешно време.
63
4
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
Дталин е учил за православен поп. Други де'билни коментари?!
62
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига с този расизъм българи,това ви пречи да се развивате,заслепява ви,като кон с капаци,стига сте търсили вината за своите грешки и несполуки в хората търсете вината в себе си,това ви пречи да се развивате като нация,гледаи те си вашата работа не се занимаваите с хората.
61
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво му е лошото на нацизма? Ние, българите, само хубаво сме видели от нацистите.
60
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 56 Руснаците избиха 15000 украинци в Донбас. Това няма как да им бъде простено. Ще си платят с лихвите за тези ненужни убийства предизвикани главно от нациста Путин.
59
14
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колкото и да лаете срещу Путин, той е велик човек. Най-добрият политик в днешно време. Просто от благородство търпя американските изверги, след като узурпираха властта в Украйна след майдана и сложиха марионетно бандеровско правителство, с надежда, че всичко ще е спокойно. Това са два братски народа, които янките искаха да скарат, и успяха. Путин трябваше да ги приключи още при майдана, и сега нямаше да се стигне до това, хиляди руснаци, избити от бандеровци.
58
8
 
5
 
! Отговори
Бачи Кико преди 2 години
До 62Значи между СССР и БОГ може да има симбиоза така ли? От кога е това, че нещо не съм разбрал? Сталин, Брежнев и сие ходиха ли на църква, изповядваха ли се? Че нещо не съм запознат с тая тематика ...
57
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На запад вече са пълни с емигранти от Африка и сега заради Путин 6 милионна България ще се наложи да приютява сигурно над 10 милиона бежанци. Русофили благодарете на вожда си. И вземете накрая поговорите и с някой от украинчетата, че да разберете защо и от какво бягат.
56
4
 
12
 
! Отговори
До Баче Кико преди 2 години
Западът и Изтокът се мразят, но заедно мразят националсоциализмът. Последната проевропейска идеология.
55
15
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Давай Путин! Покажи им, че никой не може да се закача с люлката на СССР - Русия! Само БОГ може!
54
24
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И чеченците няма да помогнат на нациста Путин. Украинците ще ги избият като мухи.
53
21
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой да е видял свастики и хитлеристки поздрави в Украйна??? Къде ги видяхте тия нацисти там бе??? Съвсем изперкахте...
52
8
 
10
 
! Отговори
??? преди 2 години
"защото продължава да е неясно кой, как и с каква цел предизвика Майдана в Украйна."? / Да те ... у експерта по сигурността! Щом и това не ти е ясно, търси си нова работа!
51
21
 
10
 
! Отговори
не сме глупави преди 2 години
Ала бала портокала....Истинската цел на руската империя е завладяване на територии и присвояване на природни ресурси, така де, като всички войни до сега. Това което му казват "денацификация" е само оправдание за агресора и дъвка за руските мекерета.
50
5
 
9
 
! Отговори
Заклех Се преди 2 години
Обещавам когато мидухат украински ***,да им казвам да викат Путин с пълна уста.
49
7
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе лельо, 8 години така живееха хората в Донбас - в Донецк, Горловка, Луганск и другите селища там. И не само живееха, но и умираха. 250 убити деца в Донбас! Убити от укрите! Ти тогава не излезе да протестираш срещу украинското посолство?! ЗАЩО?! Защото не са твои близки и роднини ли? Ами браво.